8 Haziran 2010 Salı

South Africa 2010 - A ve B Grupları Skor Tahminleri

Dünya kupası tüm hızıyla yaklaşıyor ve bu ülkede yaşayasan her futbolsever gibi buruk bir heyecan içimizi kaplıyor. Birden fazla favorisi olan kupa daha başlamadan yıldız oyuncuların birer birer sakatlanması izleyicilerin turnuvadan beklentilerini azaltsada Dünya Kupası her zaman Dünya Kupasıdır.

Öncelikle belirtmeliyim ki bu skor tahminleri tamamıyla bendenizin tahminleri olmayıp bir dizi işlem sonunda ortaya çıkmıştır. Bu skor tahmin yöneteminin en büyük belirleyicisi Simon Kuper'ın çok yakında çıkacak "Futbolun Şifreleri" kitabında da söz edilen "kitlelerin erdemi"dir. Kitlelerin erdemi kısaca dağınık bir kalabalığın birbirinden bağımsız görüşlerinin ortalamada en doğru sonucu vereceğine dayanan bir yöntem.

Dünya Kupası programının belirlenmesi ile birlikte yaklaşık 100 kişiden alınan skor tahminleri ve takımların birbirleri ile oynadıkları önceki karşılamalardan bir frekans seçilerek skorlar oluşturuldu. Şimdi sıra geldi bu skorları paylaşmaya. Ancak unutulmaması gereken şey bir futbolcunun maça etkisinin zaman zaman %100'e yakın etki etmesi. Yağmur, çamur, rüzgar ne getirir ne götürür tabi ki bilinmez ancak bu skorlar da az çok bir fikir verebilir iddaacılara.

Önce A Grubu ile başlayalım.

1- Güney Afrika
2- Uruguay

3- Fransa

4- Meksika


Birbirine yakın 3 takım ve Fransa'dan oluşan grupta maçlar ve skor tahminleri ise şekilde;

Skorlar birbirine yakın olduğu için 2. takımı averaj belirleyecek gibi görünüyor. Bu skorlar sonrasında Meksika 2. olarak yoluna devam ederken Güney Afrika ilk turda kupaya veda ediyor. Bu pek gerçekleşmeyecek bir durum gibi görünüyor ama sonucu görmek için biraz daha beklemek gerekiyor.
Sırada B Grubu var.

1- Arjantin
2- Nijerya
3- Güney Kore
4- Yunanistan

Amerika 94'te D Grubunda Güney Kore yerine Bulgaristan yer alıyordu. Aradan geçen 16 sonrasında yine Arjantin grubun favorisi. 94 Dünya Kupası Maradona'nın düşüşü olmuştu. Bakalım bu kupanın yıldızı olmayı başarabilecek mi Maradona? Tahmniler ve oluşan puan tablosu ekte.
Oluşan skorlar ve puan tablosu 2 puanlı 3 takımı birbiri ardına sıraladı.

C ve D grupları yarın. Görüşmek üzere.

2 yorum:

Kerem Ölmez dedi ki...

Çok bilimsel çalışma olmuş; eline, emeğe sağlık :))

Ama katılamayacagım bu sonuclara; hele de Fransanın 9 puan alma olasılıgı her ne kadar istatistik bilimine gore olabilir gozukse de bana cok oyle gelmiyor :))
Tahminlerim (tamamen içgudusel):
A GRUBU:
Fransa: 5 puan
Uruguay: 5 Puan
Meksika: 4 Puan
G. Afrika: 1 Puan
B GRUBU:
Arjantin: 7 puan
Yunanistan: 5 Puan
Nijerya: 2 Puan
G. Kore: 1 puan

Unknown dedi ki...

En azından grup birincileri hakkında ortak görüşürünüz var ama kerem'in görüşlerini daha olası buldum. Fransa'nın 9 puan alması zor.