25 Nisan 2009 Cumartesi

"Sövmeyen Barınamaz" Vol:1 - Rasim KARA


Türk futbolu sayıp söven, maço tipli hocalardan çok hoşlanıyor. Türk Milli Takımı’nın hocası bir basın mensubunun bıyıkları ile ilgili fantaziler kuruyor ve yine de o koltukta oturuyorsa demek ki “sövmeyen barınamaz”

Basiretsiz yöneticilerinin klavuzu olmuş bu söz öbeğine uyan ilk hocamız; Rasim Kara.

Rasim Kara 10 Haziran 1950 ‘de Eskişehirde doğdu. Kariyerine UşakSpor’da başlayan Rasim Kara sırasıyla Bursaspor ve Beşiktaş’ta kalecilik yaptı. 1984’te futbolu bırakıp teknik adamlığa soyundu. Bir süre Antalyaspor’u çalıştıran Rasim Kara daha sonra Türk Milli Takımında Fatih Terim ile birlikte çalıştı. 96 Avrupa Şampiyonasından sonra Fatih Terim’i alan Galatasaray yönetimine nazire yaparcasına Beşiktaş yönetimide Rasim Kara ile anlaştı. Rasim Kara ile iyi bir sezon geçiren Beşiktaş o sezon ligi ikinci sırada tamamladı. Avrupa kupalarında ise en iyi sezonlarından birini geçirdi. O sezon kadroda Mrmiç, Yankov, Amokachi gibi yabancı oyuncuların yanı sıra , Ertuğrul Sağlam, Sergen Yalçın , Mehmet Özdilek , Recep Çetin, Oktay Derelioğlu gibi pek çok kaliteli oyuncu bulunmaktaydı. Belki de Rasim Kara’nın en büyük şansızlığı şampiyonluğu kaptırdığı Galatasaray’ın o sezon Hagi’yi transfer etmesiydi.

Ligi 74 puanla ikinci bitiren Rasim Kara’nın görevine nedensiz, gereksiz, vizyonsuz bir şekilde son verildi ve yerine Benjamin Toshack getirildi.

Beşiktaştan ayrılan Kara sırasıyla Bursaspor,Çanakkale Dardanelspor, Rizespor, Kocaelispor, Yozgatspor ‘da görev aldı. 2002-2003 sezonu için Kanada’nın Ottowa Wizards takımıyla anlaşan Kara, 2004 yılında Azerbaycan’ın Hazar Lankaran takımını çalıştırmak için tekrar bir deniz ötesi yolculuk yaptı. 2007-2008 sezonunda Karabağ’ı çalıştıran Kara 2008 yılında Hazar Lankaran’a geri döndü.

10 sene boyunca Türk Milli Takımında yardımcı hocalık yapan Kara’nın Türk Futboluna en büyük hizmetlerinden biri dönemin birinci adamı Piontek ile birlikte ülkemize kaleci antrenörlüğü kavramını sokmasıdır.

Beşiktaş’tan ayrılması Türk Futbolu için büyük bir kayıp olarak görülebilecek Kara “Sövmediği için barınamayan”lardan. Belki de karizması yoktur, kim bilir…

0 yorum: