10 Nisan 2009 Cuma

Bir Dünya Derbisi


footballderbies.com sitesinin araştırmasına göre Galatasaray-Fenerbahçe derbisi dünya üzerinde ki en ezeli derbi. Site derbileri üç katagoriye ayırmış. Aynı şehrin takımlarının derbileri, bölgesel derbiler (Karadeniz Derbisi gibi) ve ezeli rekabetler.

Şehir takımlarının derbilerilerini sıralarsak

1 – Fenerbahçe – Galatasaray
2 – Boca Junior – River Plate
3 - Celtic FC – G. Rangers

Dünya derbisi bu hafta, 12/04/2009 tarihinde Ali Sami Yen Stadında oynanacak, bu sezon yedi maçta stadı tam kapasite dolduran Galatarasay taraftarı 8. kez stadı ağzına kadar dolduracak.Türkiye’de milyonlar karşılaşmayı televizyon ekranlarından takip edecek. Tartışmalar maçtan günler sonra da devam edecek. Kendi kendimize eğleneceğiz. Dünya derbisene 2 gün kala iki takımında şampiyonluk yarışında rakiplerinin gerisinde kalmasının vermiş olduğu burukluk spor sayfalarınada yansıyor. Sezonun ilk yarısındaki heyecan pek gözlenmiyor.

Gelelim asıl konuya. Dünyada derbileri sıralamasında Boca Juniors – River Plate maçı 2. sırada. Ancak tüm dünyada bu derbiyi izlemek mümkün. Hemen hemen tüm ülkelere bu maç pazarlanıyor ve izleyici sayısı milyarlara dayanıyor. Ve bu klüplerde 1905 ve 1901 yılında kurulmuş Onların da rekabetleri 100 yılı geçiyor aynı bizim gibi.

Peki biz nerede yanlış yapıyoruz? “Dünya büyükse, biz de büyüğüyüz” diye kendi kendimize propaganda yapma konusunda başarılı olduğumuza şüphe yok –ki bu cümleleri dış ses olarak Fatih Terim’den duymak insanın tüylerini diken diken ediyor. Peki büyük dünyanın kaçının bu derbiyi izleyeceği konusunda fikrimiz var mı? En azından kesin rakamlara ulaşamasakta, dünyanın 1. derbisini dünya üzerinde izleyeceklerin sayısı dünyanın 2. derbisinin izleyicilerinin sayısından az olacak.

Kendi propagandamızı kendimize yapmaktan vazgeçip bu 100 yıllık ezeli rekabeti dünyaya canlı yayınlamak için gerekli çalışmalara bir an önce başlamak gerekir. Bu şekilde, dünya üzerisinde iki takımın da bilinirliklerin artacak, bu bilinirlik takımlarımıza hem maddi hem manevi pek çok fırsatın kapılarını açacaktır.

0 yorum: