23 Nisan 2009 Perşembe

EKSİK PARÇAYA ÖVGÜ


2003 yılında İzmir Kitap Fuar’ında adı ilgimi çektiği için almıştım “Eksik Parçaya Övgü”yü. Antoine Bello tarafından yazılmış kitabı çabucak okudum.Adı kadar etkileyeci bir kitap olmasada kurgu ve teknik olarak oldukça ilgi çekici.

Eksik Parçaya Övgü, birbirleriyle ilgisiz görünen olaylar ve cinayetleri bir yapbozun parçaları olarak ele alıyor. Yapbozu meydana getiren parçalardan biri çok büyük bir ipucu... Bu da yapbozda eksik olan parça. Antoine Bello dikkatimizi işte bu eksik parçaya çekiyor ve okuru yapbozu bitirmeye davet ediyor.

Türk futbolunda yaşanan kimi olayları birbiriyle ilişkilendirmeye başladığımızda ortaya Antoine Bello’nun anlattığına benzer bir hikaye çıkıyor.Birbiriyle alakasız düşündüğümüz kimi olayların perde arkasını birleştirecek zekada bir Futbol yönetimi Türk Futbolundaki eksik parçayı bulabilir ve resmi tam olarak gözlerimizin önüne serebilir.

Beşiktaş – Çaykur Rize maçındaki taraftar cinayeti , Fenerbahçe – Az Alkmar maçında yaşanan bıçaklama olayları, alt liglerdeki şike söylentileri ve meçhul çantalar, teşvik primi verdim diye prim yapan Tv şarlatanları, Galatasaray – Fenerbahçe maçındaki suni sağanak yağmur, Lincon ve Roberto Carlos’un locadan şaşkınlıkla izlediği arbede…

Eksik Parçayı Övmek Tv’lerin reyting kaygısından kaynaklanıyor. Eksiği övmenin kolaycılığı içinde eriyen programlar işin artılarından uzaklaşarak futbolun çirkin yüzü ile bizi karşı karşıya bırakıyor. Bunca çirkinliğin cezasının negatif etkisi, iyiye ödülün etkisinden daha ağır basıyor ve eksiği övmek parçanın kalanın değerini düşürüyor.

Türk Futbol’unun yöneticileri bunca çirkinlik içinde bütünü kirleten parçayı saptamaktan aciz oldukça ne eksiği bulabilirz ne de Eksik Parçayı Övmekten vaz geçebiliriz.

0 yorum: