29 Nisan 2009 Çarşamba

Paul Gascoigne - Gazza

Eski zaman. Adsl yok. 33600 modemlerle, bilim kurgu filmi efektleri arasında bağlanıyorduk internete. Masaüstünde duran MIRC simgesine tıklamak için sabırsızla bekliyorduk o iğrenç sesin bitmesini. Ve sıra o sanal aleme dalmaya geldiğinde bir takma isim seçmek gerekiyordu. 5 harfe bastım tereddütsüz. "GAZZA"

Gazza'yı ilk kez İtalya 90'da ağlarken görmüştüm. O zamanlar futbol bizim için iki taştan yapılmış kalenin içine plastik topu sokmaktan ibaretti ve iyi oynayanların mutlak mevkisi forvetti. Ama Gazza orta sahalarında gol atabileceğini öğretmişti bana. İleri ki zamanlarda futbolu daha iyi kavradıkça Gazza'ya olan hayranlığım da arttı. Hem İngiliz olup hem de teknik olmak kendisine özgü bir özellikti. Çünkü bize sadece Brezilya ve Türkiye'nin teknik olduğu öğretilmişti.

1985 yılında Newcasle ile sözleşme imzalayarak futbol hayatına başlayan Gazza, 1988 yılında rekor bir ücretle Tottenham'a transfer oldu.İtalya 90'da gösterdiği performansla takımını yarı finale kadar taşıdı. Daha sonradan öğrendim ki o televizyonda ağlayan Batı Almanya maçında kırmızı kart gördüğü için ağlamıştı. İngiltere milli takımında oynadığı 50 maçta 17 gol atan Gazza 1992 yılında Lazio'ya transfer oldu. 43 maçta 6 gole imza atan Gazza İtalyada 1995'e kadar futbol oynadı. Pek parlak geçmeyen İtalya yıllarında 94-95 sezonunda fazla görev alamadı ve İtalya'daki son sezonu oldu.

Lazio'dan ayrılan Gazza, G.Rangers'a transfer oldu. İlk sezonunda Aberdeen ile oynanan şampiyonluk maçında 1-0 yenilgiden yaptığı hat-trick ile takımına şampiyonluğu getirdi.Bir sonraki sezonda da takımını sırtlayan Gazza şampiyonluğun yanına Lig Kupasını da ekledi. Ranger formasıyla çıktığı 70 maçta tam 30 gol attı Gazza. 97-98 sezonunda IRA'dan altığı tehditler yüzünden Rangers'tan ayrıldı.

Amerika 94'ü sakatlığı yüzünden pas geçen İngliz, Euro 96'da Rangers'taki performansı sayesinde kadroda kendine yer buldu. İkinci maçta İskoçya'ya turnuvanın en güzel golünü attı.Grubun son maçında ise Hollanda'yı 4-1 yendikleri maçta 2 asistle maçın yıldızı oldu. Çeyrek finalde İspanya'yı geçen Gazza'nın takımı tarihi tekerrür ettirdi ve İtalya 90'da yarı finalde penaltılarla elendikleri Almanya'ya aynı şekilde elenmekten kurtulamadı.

1998 yılında Tuncay'ın şu anda formasını giydiği Middlesbrough'a geçti ve aynı sezon takım Premier Lige çıktı.Daha sonra 2 sezon Everton ve bir sezonda Burnly forması giyen Gazza Amerika ve Çin maceralarının sonrasında futbola veda etti.

Çılgınlıkları ve hırçınlıkları her zaman futbolunun önüne geçti. Saha içindeki zekasını saha dışında sanki kaybediyordu. George Best, Gazza için IQ'su forma numarasından daha küçük demişti. Şu anda alkol problemi yaşayan finansal açıdanda tam anlamıyla batmış durumda. Yine de her zaman sempatik olmayı başarmış futbolcu olarak hafızalara kazınacak. Bir kaç taşkınlığını yazmazsak Gazza'nın bir yarısını hatta yarısından fazlasını atlamış oluruz.


İngiltere adına milli maç oynadıktan 1 saat sonra milli forma ve kramponlarla pub'ta görüldü.
Lazio'da oynarken kendisinden yorum istendiğinde mikrofona büyük mutlulukla uzunca geğirdi ve 9 bin pound ceza aldı.
En iyi arkadaşı Jimmy Gardner'a bir travestiyle randevu ayarladı ancak Gardner onun travesti olduğunu bilmiyordu.
Kendine kart gösteren hakemin koltuk altını kokladı.
Hakemin düşen sarı kartını alıp hakeme gösterdi ve doğal olarak kart doğru ele geçince sarı kartı gören kendi oldu.
Üzerinde sadece çoraplarla Middlesbrough kantinine gidip öğle yemeği siparişi verdi.
Rangers'da oynarken uyumakta olan arkadaşı Richard Gough'un üzerine işedi.
Lazio'da oynarken Roma'da ayağa kalkıp, gazetecilerden tam sessizlik istedi ve sonra çok gürültülü bir şekilde gaz çıkardı.

0 yorum: