10 Nisan 2009 Cuma

Geçmişini Arayan Efsane...


Ülkemiz futbolu dönem dönem iyi jenerasyonlar yakalamış ve jenerasyonlardan bazı futbolcular hem kendi isimlerini hemde takımlarının isimlerini tarihe kazımışlardır. Bu izi silmek için bir başkasının gelip daha derin izler bırakması gerekir. Ülkemizde Emre – Suat - Hagi üçlüsünün orta sahadaki performansına diğer futbolcuların eklenmesiyle Galatasaray’ın yükselttiği çıtaya henüz ulaşan ulaşan başka bir kulüp yok buna Galatasaray’ın kendisi de dahil.

Avrupa’da ise bir jenerasyon var ki hem takım olarak hem de elde ettikleri başarılar sonrası yaptıkları transferlerle bireysel olarak başarılarla dolu bir futbol yaşamı sürdüler. Kimileri bıraktı futbola saha kenarından teknik adam olarak devam etti kimileri ise hala başarılı kulüplerde futbol yaşantılarını sürdürüyorlar.

Bu jenerasyon bir çoğunuzun tahmin ettiği gibi 24 Mayıs 1995 tarihinde Milan’ı devirerek Şampiyonlar Ligi Finalini kazanan Hollanda’nın Ajax Klübü. Başarılara alışık olan bu kulüp hiçbir zaman bu kadar yıldız futbolcuyu aynı kadroda barındırmamıştı. Aslına bakarsanız barındıramadı da. Bordeux’un başına gelen Ajax’ın da başına geldi ve futbolcuları Avrupa futbol piyasasında inanılmaz rakamlara alıcılar buldu. Finansal olarak büyük bir kazanç sağlayan Ajax takımının 24 Mayıs 1995 ten sonra Avrupa Kupalarındaki tek başarısı Galatasaray’ında sahibi olduğu Süper Kupa oldu. Daha önce 5 kere Şampiyonlar Ligini(4 Tanesi Şampiyon Klüpler Kupası), 1 kere Kupa Galipleri Kupası ve 1 kerede UEFA Kupasını kazanan Ajax aradan geçen 14 sezonda sadece lokal başarılarla yetinmek zorunda kaldı.

İşte O efsane kadro.

KALECİ
Edwin van der Sar
DEFANS
Michael Reiziger
Danny Blind
Frank Rijkaard
Frank de Boer
Winston Bogarde
ORTA SAHA
Clarence Seedorf
Edgar Davids
Ronald de Boer
Finidi George
Marc Overmars
FORVET
Jari Litmanen
Nwankwo Kanu
Patrick Kluivert

0 yorum: