31 Ekim 2009 Cumartesi

Elano'nun Oynadığı Brezilya Bir Orkestra İse Alex Oranın Sadece Şefi Olmalıdır.

Yazının ilk cümlesi size tanıdık gelebilir. "Alex, Türk futbolunun başına gelmiş en güzel 3-5 şeyden biridir."

Oynadığı futbol ile hem "spor" hem de "skor" basınını tatmin edebilen tek futbolcu belki de "O"dur. Zaman zaman takımı yavaşlattığı söylensede Sarı-Lacivertli forma ile çıktığı 221 maçta 106 atmak hiçte hafife alınacak bir şey değildir. Attığı goller ve yaptığı asistlerin puan karşılığı ona 2-3 sezon "yatma" kredisi vermesine karşın hala ilk günkü Alex'i sahada görüyor olmak Türk futbol severler için sadece bir şanstır.

Son 10 yıla baktığımızda nice yıldızları merdaneden geçiren Türk futbolu ve skor basını 2 isme diş geçirememiştir. Hagi ve Alex, gerek duruşları, gerekse futbolları ile Türk futbolunda bir çağı kapatıp bir çağı açmışlardır.

18 süper lig takımının 8 yabancı hakkı olduğu düşünülürse 144 futbolculuk bir yatak kapasitesi vardır Türkiye Süper Ligi'nin. Şu anda bu 144 oyuncudan sadece Alex bu otelin kral dairesinde oturmalıdır.

Fenerbahçe dışında Avrupa Kıtasında yolu Parma'ya düşen Alex, 5 maçlık bir seriden sonra ülkesine döndü. Fenerbahçe macerasından hemen önce 2004 Copa America'yı Brezilya forması ile kaldıran Alex, o zaman Taffarel ile Brezilya milli takımında oynayan/oynamış 2 oyuncudan biriydi ülkemizde.

Brezilya milli takımının, Türk futboluna bakışı 2002 Dünya Kupası yarı finalı ve Almanya'daki hazırlık maçından ibaret olduğu için Alex Fenerbahçe formasını giymeye başladıktan sonra Brezilya forması ile arası açıldı. Formayı sonkez 2005 yılında giyen Alex aradan geçen 4 sezon içinde bir daha o formayı giyemedi.

Beşiktaş'lı Bobo'nun bir maçlık performansının Beşiktaş üzerindeki olumsuz etkileri henüz geçmemişken, bu sezon yapılan flaş transferler, Brezilya milli takımından iki oyuncuyu ülkemize getirdi. Fenerbahçeli Dos Santos ve Galatarasay'lı Elano bu yıl ligimize renk katacak gibi gözüküyor.

Fenerbahçeli Dos Santos sürekli olmasa bile Brezilya kampının arada sırada konuğu olan bir oyuncu. Mevkidaşları arasında en zayıf halka olarak görünsede, kadroya çağırılmanın onurunu arada yaşayan futbolculardan.

Galatasaray'ın henüz patlamayan bombası Elano ise Alex'in tam 8 katı maça çıktı Brezilya forması ile. 41 kere formayı terleten Elano ve 5 kere Brezilya forması ile maça çıkan Alex'in süper lig performanslarını izlediğimizde aklımıza düşen tek soru "Alex neden milli takımda yok?"

2004 yılından Galatasaray'a geldiği bu sezona kadar Shaktar Donesk ve Man City formaları giyen Elano'nun forma giydiği maç sayısı neredeyse Alex'in bu zamanda attığı gol sayısına eşit. Arada bu kadar büyük bir verim farkı varken Elano, Josue, Gilberto Silva gibi oyuncuların girdiği bir takıma Alex'in girememsi sadece Dunga'nın Türkiye Ligine bakışı ile açıklanabilir.

Elano'nun da Türkiye'den "Milli takımda oynamak istiyorum, onun için de daha göz önünde olan bir ligte oynamak istiyorum" demeçleri vererek ayrılacağını düşünüyorum.

Alex bu Brezilya milli takımının ancak şefi olur.

6 yorum:

Temur dedi ki...

ALex'in orta shaa olmadığı aşikar. Bir forvet oyuncusudur ALex. Ki Kaka,Robinho,Luisd Fabiano hatta Diego'lar varken ALex'in o forvet rotasyonuna girmemesi çok doğal

Hagi_10 dedi ki...

alex hiç bir zaman büyük takım oyuncusu olamaz. yetenekli oyuncuduriyi oyuncudur lakin sahanın sadece öndeki 20-25 metresinde oynar. böyle bir orta saha oyuncusunu hiç bir büyük takım kaldırmaz. türkiye'de takım savunması olgusu henüz gelişmediği için yıldız oldu burada. soru şu madem brezilya milli takımı orkestra şefi bu adam neden avrupa'nın 5 büyük liginde oynamadı bu yaşına kadar? sorunun yanıtı takım savunmasında gizli. italya,ingiltere, ispanya gibi liglerde alex'in ayağına top gelmez gelse bile kullanamaz.

gelelim elano'ya o vatandaşının aksine sahayı 50 metre kullanabiliyor. pres yapıyor, top çalıyor. çok gösterişli futbolu yok ve beğenilmiyor ama sistemi oturmuş bir takımda yıldız olacaktır.

sorun türkiye liginin izlenmediği değildir. zira dunga bobo'yu bile görmüş, beğenilmeyen edu'yu bile milli takıma almıştır. sorun alex'in sadece düşük kalibreli ve takım savunması iyi olmayan takımlara karşı oynayabilen bir oyuncu olmasıdır.

Kerem Akbaş dedi ki...

@Temur : Mesele aslında burada Alex'in rotasyona girmesinden ziyade ülkemizin Rusya Liginden daha az izlendiği, Dunga'nın kafasında Türkiye Liginden oyunculara sürekli şans vermemsi. CSKA gibi bir takımdan Jo 24 milyon € ya transfer yapabiliyor. Aynı Jo ülkemizde bir takımda oynasa asla o paraya bir alıcı bulamazdı kendine. Hagi de Alex'in geldiği yaşta ülkemize gelse geçmişte formasını giydiği takmlardan birine transfer olabilir miydi acaba?

Adsız dedi ki...

Alex'in Brezilya milli takımında oynamaması açıkcası çok süpriz bir durum değil ama en azından luis fabiano, fred , elano v.s.(ve aklıma gelmeyen ikincil yıldızlar) gibi futbolcuların sürekli veya süreksizde olsa çağrıldığını düşünürsek biraz haksızlık yapılıyor sanırım. Artık Alex'i yeni gelen bir futbolcu ile kıyaslamayı bırakmak gerekmekte. Sadece bizim 10 numaramız daha iyi diyebilmek için kendi 10 numaralarımızdan çok büyük şeyler bekliyoruz. Beklentiyi arttırıyoruz ve biraz başarısız olunca hayal kırıklığı oluyor. Çünkü çıta yüksek kalıyor.

Adsız dedi ki...

Elano top çalıyo pres yapıyosa bende madonnaya cakiyorum..
bu kadar at gozluguyle izlenir mi maclar baska dunyan yok mu? Elano'nun duzenli olarak 18'e girdigi her takımda Alex 11 oyuncusudur. Alex forvet arkası da Elano orta sahanın sahayı rakibe dar eden muthis topcusu mu?
Savunması oturmamıs takımlara oynar anca kucuk takımın buyuk oyuncusu dediginiz adam yokmuydu bu takım inter,chelsea,psv vs. devirirken?
Artık futbol tanrıları yok sahalarda .. Bir Zidane gordum ben simdi de messi .. Bu adamların bi alt kademesi de Alex gibi adamlardan olusuyor ve TR liginde bu kalitede bi adam izleyebildigimiz icin mutlu olmalıyız.

Adsız dedi ki...

at gözlüğünden bahsedilmişken, süper lig hangi gözle izleniyor çok merak ediyorum. milli takım dünya kupasına gitmeyi çoktan garantilemiş, şampiyonlar liginde 3 takımımız şimdiden 7 puanı geçmiş,uefa da 4 takımımız da doludizgin giderken dünya sıralamasındaki yerimizi de ilk 10 a sokmuşuz galiba? hangi rüya aleminde yaşıyorsunuz alex in inter ve chelsea maçından başka kaç maçı var üst düzey takımlara karşı 5 senede? zaten sorun da bu ancak TR ligi ayarındaki liglerde "bu kalitede bir adam olarak bahsedebiliriz alexten" alex TR ye 27 yaşında geldi hagi ise 31 yaşında. hagi 25 inde 2 yıllık REAL macerasından sonra 27 sinde BRESCİA ya da 2 yıllığına gidiyor. sonrasında DİKKAT "dünya kupası performansından dolayı" BARCA ya gidiyor. yani buradan şu da anlaşılabilir hagi iyi ki gs ye genç yaşta gelmemiş yoksa 2 yılı geçirmeden REAL,BARCA gibi takımlardan birine kaçırırdık onu, işte asıl kayıp o zaman olurdu. ne uefa kupası,ne süper kupa ne de dünya 3.lüğü görmüş olurduk.burada asıl sorun elano nun çağırılmasındaki neden sorusundan çok alex in çağırılmamasındaki neden sorusunun cevabıdır.(3 ay sonra elano da çağırılmaz ise o zaman alex in çağırılmamasına makul bir anlam mı verilecek acaba?)