9 Mayıs 2009 Cumartesi

En Saf Haliyle Futbol : Sensible SOCCER

Bundan yaklaşık 3-4 ay önce bir PS3 edindim ve aldığım ilk oyun FIFA09 oldu. Futbol oyunlarının geldiği noktayı düşününce pazarın ne kadar büyüdüğü belli oluyordu. Hemen Beşiktaş'ı seçip karşıma bir rakip aramaya koyuldum. İlk gün yakşalık 9-10 tane maç yaptım ve rakiplerim ya ManUtd ya da Barça'ydı. Futbolun kazanmaktan ibaret olduğunu düşünenlere denk geldim herhalde. Çünkü daha sonraki günlerde Genk'i, Cardiff'i, Parma'yı seçmiş rakiplerim de oldu. Parma diyince aklıma Scala'nın şefliğini yaptığı Apolloni'li, Dino Baggio'lu ve tabi ki Zola'lı efsane orkestra geldi ve tabi Parmalat göğüs reklamlı sarı forma. Bu konuyu daha sonra yazmak üzere not düşelim ve konunun ekseninden sapmayalım.

Ps3'te ne zaman maç yapacak olsam "yeni kadrolar alınıyor" ibaresi çıkıyor ve bir dosya indiriyor. Yine bir dosya indirdikten sonra taktik ekranına girdim Nobre'yi ilk 11'e almak için bir baktım Ernst, Yusuf, Erkan Zengin 18 kişilik kadroda benden forma şansı bekliyorlar. Bende onları fazla bekletmeden direk takıma aldım. Demek bu kadar kolaydı. Zihnime 94 yılında bilgisayarın başında geçirdiğim saatler hücüm etti.

Bilgisayarın ekranında Sensible Soccer açıktı ve benimle birlikte 3 kişi gazetelerin yıldızlı maç değerlendirmelerinden kadroları çıkartıyorduk. Amacımız oyundaki tek Türk takımı Galatasaray'ın yanına diğer takımları eklemek ve Türkiye Liginin keyfini sanal ortamda sürmekti.

Bir kaç yıl öncesine kadar bu kadar büyüklükte bir datayı bir arada bulmak neredeyse imkansızdı. İzlanda'nın Fc Reykjavik takımından, Güney Afrika'nın Kaiser Chief takımına kadar , yaklaşık 1500 adet takımın 21 kişilik kadroları, takımlardaki en iyi 3 oyuncu ve oyuncuların ten rengine kadar belirtilmişti.

Çorlu'daki evi karıştırıken bulduğum bir kaç tane kağıdı görünce bu işe ne kadar emek verdiğimizi tekrar düşündüm. Kağıdın yazıldığı tarih 95, üstünde yazanlar ise internetsiz bir ortamda gazetelerden toplanmış, İstanbul'a gidildiğinde alınmış İngilizce futbol dergilerinden derlenmiş transfer haberleri.

Clarence Seedorf - Ajax - Sampdoria - Zenci
Thomas Brolin - Parma - Leeds United - Sarı
Ned Zelick - Borussia Dortmund - QPR - Siyah

Okul'un dağılmasından sonra koşa koşa eve gider transferleri oyuna girerdik. Şimdi düşünüyorumda böylesine bir çalışmayı yapmak, oyuncu dağarcığımı oldukça geliştirmişti.

Oyunun oynanışı oldukça zordu. Kaç kere klavye parçaladım hatırlamıyorum. Gerçi oyunda çok az tuş kullanılıyordu, yön tuşları ve "space"boşluk tuşu. Ama her gol yediğimde iki elimi birden klavyeye sert vurmaktan parçalandılar. "Pas"ta, "şut"ta, "orta"da tek tuştu ve ustaca basmak gerekiyordu. Oyun 2 boyutlu ve kuşbakışı bir şekilde sahayı görüyordu. En artistlik hareket ya orta sahadan gol atmak - ki bunu atabilen çok az futbolcu- ya da ortaya kafa vurup gol yapmak.

Bilgisayarın başında bu kadar keyifli vakit geçirmek için Championship Manager 2'nin çıkmasını bekleyecektim.Bir gece öyle abartmışız ki babam artık evin sigortasını kapatıp, elektrik kesildi numarası yapmak zorunda kalmıştı. Yemişmiydik, yememiştik, ama paşa paşa dağılmıştık.

Daha sonra Sensible World Of Soccer (SWOS) ile maceraya devam ettik ama eski zevki almadığımı itiraf etmeliyim.

Futbolun en saf haliydi bu oyun bizim için. Çalım yok, kendini yere atanlar yok, sadece futbolcular ve maharetli eller var. Artık maharetli eller yerini futbol dünyasında paralı ellere bırakmaya başladı. Futbolun saflığı artık yok. Çünkü ne sokaklarda sağdan soldan bulunmuş 4 taşla yapılmış "futbol mabetleri"(!) var ne de Sensible Soccer...

*Bu güzel zamanlarda benimle birlikte emek harcayan Jordi'ye sevgiler.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

MAç oynanırken "Esc" tuşuna basmak 5-0 hükmen yenilmek demekti.. 5-0 yenilince " esc tuşuna bastın" deyip dalga geçerdik :D Hey gidi günler hey..

Adsız dedi ki...

Selam olsun,

Sensible Soccer halen oynanmaktadır.Online olarak binlerce uye var.

www.sensiblesoccer.de

www.swos.it


alpino

alperozkan_@hotmail.com