9 Mayıs 2009 Cumartesi

Türkiye'de Sadece Bir Dünya Kupası Gol Kralı Oynadı : Oleg SALENKO

Mario Kempes, Paolo Rossi, Gary Lineker, Salvatore Schillaci, Hristo Stoichkov ve Oleg Salenko. Tüm bu futbolcuların ortak özelliği oynadıkları Dünya Kupası maçlarında 6 gol atmaları ve oynadıkları kupanın gol kralı olmaları. Ve bu altı isimden an az tanınanı Oleg Salenko'dur. O bir Dünya Kupası Rekorunun sahibi. Bu rekor kırılması gerçekten zor bir rekor. Oleg Salenko, Dünya Kupasında bir maçta tam 5 kez rakip ağları sarstı.

25 Ekim 1969 da Leningrad’ta dünya geldi Salenko. Futbola 1986 yılında Zenit Leningrad ‘da başladı. Zenit’te geçirdiği 4 sezonda toplam 47 maçta 10 gol attı ve ilk sezon bir kez bile ilk 11’de sahaya çıkmadı. 1989’da Dinamo Kiev’le sözleşme imzalayan Salenko, Dinamo Kiev’in SSCB yıkılmadan önce bulunduğu geniş katılımlı Sovyetler liginde 75 maçta 21 gol attı.

SSCB’nin dağılmasından sonra kurulan Ukrayna Liginde yarım sezonda oynadığı 16 maçta 7 gol attıktan sonra 92-93 sezonunun ikinci yarısında İspanya’nın yolunu tuttu. Logrones’teki ilk sezonda 16 maçta 7 gol atan Salenko, 93-94 sezonundaki performansıyla dikkatleri üstüne çekti ve 16 gol attığı 31 maçın sonunda Valencia ile sözleşme imzaladı. Sadece ligdeki performansı değil Amerika’daki Dünya Kupasında Altın ayakkabıyı da alması trasferinde önemli rol oynadı. 94 Dünya Kupasında oynadığı 3 maçta attığı 6 gol sonrasında altın ayakkabıyı Hristo Stoichkov ile paylaştı. Stocihkov, Salenko’dan 4 maç fazla oynamasına karşın onu geçme başarısı gösteremedi.

Dünyada iki farklı Milli Takımda oynayan ender oyuculardan biri Salenko. Ancak iki milli takımda oynadığı toplam maç sayısı sadece 9. Bu dokuz maçın 1’inde Ukrayna forması giyen Salenko, 8 kere de Rusya forması giydi. Salenko, milli takım kariyerindeki 6 golun tamamını 94 Dünya Kupasında attı ve bu gollerden 5 tanesini aynı kaleciye, 28.06.1994 tarihinde Kameron’lu Jacques Songoo’ya attı. Bu 5 gol, belki de teknik direktör Pavel Dayrin’in takımın başına getirilmesini protesto eden diğer Rus oyuncuların bir armağanıydı Salenko’ya. Karşılaşma 6-1 bitti. Ancak rekora imza atan sadece Salenko değildi, Kamerun forması giyen 42 yaşındaki Roger Milla Kamerun’un tek sayısını kaydeden kişiydi ve Dünya Kupası Finallerinde gol atan ve oynayan en yaşlı futbolcu ünvanını aldı ve onu hala koruyor.

Uzanların İstanbulspor’un sahibi olduğu dönemde bir gün gazetelerde Salenko İstanbulspor ile sözleşme imzaladı diye bir haber çarptımıştı gözüme. G. Rangers’tan, Peter Van Vossen karşılığında transfer edilmişti ve Türkiye Liginde ilk defa bir Dünya Kupası gol kralı forma giyecekti. Valencia’da fazla forma şansı bulamayan ve 25 maçı 7 golle tamamlayan Salenko rotayı İskoçya’ya çevirdi. 95-96 sezonunu Rangers’ta açan Salenko maç başına 0,5 gol ortalaması tutturarak 14 maçta 7 gol attı.

Abramoviç’in Türk versiyonu olan ve canlı ortamda Championship Manager oynayan Cem Uzan’ın teklifini kabul eden Salenko, Ocak 96’da Glaskow’dan İstanbul’a uçuşa geçti. Ayağının tozuyla çıktığı 15 maçta tam 11 gol atarak oynadığı tüm sezonların en yüksek maç başına gol oranını yakaladı. Buna milli maçları dahil edebiliriz.

İstanbul ve İstanbulspor’la iyi bir performans yakalayan Salenko, Türk futbolseverler ona doyamadan sakatlık belasına yakalandı ve 96-98 arasındaki 2 sezonda sadece 3 maçta forma giyebildi.29 yaşında Türkiyeden ayrılmak zorunda kalan Salenko, İspanya’ya geri döndü ve ikinci lig takımlarından Cordoba ile sözleşme imzaladı. Ancak kronikleşen sakatlığı yüzünden 1999-2000 sezonunda 3 maçta forma giyebildi. İspanya’daki 3 maçın ardından Polonya’nın Pogon Szczecin takımına giden Salenko acaba Pogon formasıyla sadece 1 maç oynayacağını bilseydi Polonya’ya gidermiydi bilinmez.

Oynadığı 246 maçta 86 gol attı Salenko, 1996 yılında 29 yaşındayken yaşadığı sakatlık sonrasındaki futbolu bıraktığı 2001 yılına kadar oynadığı toplam 4 sezonda sadece 7 kez forma giymeseydi belki o ve İstanbulspor şu anda çok farklı yerlerde olabilirlerdi.

Cem Uzan’ın belki de en iyi transferini bu şekilde kaybetmesi büyük bir talihsizlik olarak nitelendirelebilir. Futbolu bıraktıktan sonra, emekli futbolcuların çoğunun denediği yolu denedi ve teknik adam oldu. Ama düşündüğünüz gibi Rus ya da Ukrayna Liginde bir takımda değil, belki de artık sahaların yeşil olanını görmek istemiyordu. Ukrayna Plaj Milli Takımı’nın başına geçti 2003 yılında. Takımı oynadığı 3 maçın sadece birini kazandı oda Salenko’yu dünya vitrinine taşıyan 94 Dünya Kupasının ev sahibi Amerikaydı. Grubundaki Brezilya ve İspanya maçlarından mağlup ayrıldı. Portekiz’deki turnuva Temmuz ayında bitti ve Salenko futbol dünyasından çekildi.

0 yorum: