26 Temmuz 2013 Cuma

Transfer Rüzgarı

Yazı veya tura. Bir futbol maçına avantajlı başlamak için dahi para yönünden şanslı olman gerekiyor. Endüstriyel futbolun, futbol sahası içinde dışında ne varsa satma arayışının saha dışına düşen günlerindeyiz. Yaz ayları eğer büyük bir turnuva yoksa medyada transfer şenlikleri olarak kutlanır. U-20 Dünya Kupasının da –yaş itibarı ile olsa gerek- medyamız tarafından küçük görülmesi ve en az seyirci ile gerçekleşen turnuva olmasına rağmen gerek UEFA kararları gerekse transfer sezonu oldukça hareketli geçiyor bu transfer döneminde.
Avrupa’daki özellikle EURO bölgesindeki krizin etkisi en az futbol kulüplerini etkiliyor çünkü artık kulüplerin birçoğu oligarkların, şeyhlerin, multi milyarderlerin elinde. Böyle olunca harcanan paranın boyutu da git gide artıyor ve bir çığ gibi büyüyor.
Sözleşmedeki rakamlar okunurken kolay ama saymaya geldiğinde zor, birçok sıfır içeriyor. Avrupa’da transfere en çok para harcayan 10 ligin şu an itibari ile harcadığı toplam para 1,5 milyar Euro’yu bulmuş durumda ve transfer sezonunun sonunda bu rakamın nereye varacağının sınırı kulüp sahiplerinin insiyatifinde.
Harcama bazında İngiltere Premier League birinci sırada yer alıyor. 69 yeni oyuncunun boy göstereceği Premier League’de 306 Milyon Euro bonservis bedeli ödenirken, kulüplerin oyuncu satışından elde ettikleri gelir ise 60 Milyon Euro. Transfer cari açığı konusunda ilk sırada yer alıyor bu durumda Premier League tam 247 Milyon Euro ile.
Man City’nin Fernandinho ya verdiği 40 Milyon Euro ve Navas için harcadığı 20 Milyon Euro’nun yanında Schürrle için 22 Milyon Euro ödeyen Chelsea bu açığın %33’lük kısmını oluşturuyor.
Fransa Ligue 1’de ise PGS’den sonra Monaco’da kontrolsüz harcama hastalığına tutuldu ve pek çok kulüp şu anda fax başında Monaco’nun bir futbolcularına talip olmasını bekliyor.
Fransa’da harcanan 246 Milyon Euro var bunun 208 Milyon Euro’su bu iki takım tarafından harcanmış durumda. Monaco 144 Milyon Euro harcarken, PGS şu ana kadar sadece Cavani’yi transfer etti ve şimdiden 64 Milyon Euro harcamış durumda. Genelde futbolcu ihraç etmesi ile ünlü olan Fransızlar 3 sezondur cari açık veriyorlar. Ki U-20 takımlarının taş gibi olduğu ortada.
Ligue 1’in en pahalı transferleri 64 Milyon Euro ile Cavani, onun ardından ise 3 Monaco transferi geliyor, 60 Milyon Euro Falcao, 45 Milyon Euro James Rodríguez ve 25 Milyon Euro ile João Moutinho.
La Liga ise en fazla harcama yapan ligler içinde 3. Sırada ve cari açık vermeyen 3 ligden biri konumunda. La Liga kulüpleri transfere 228 Milyon Euro harcarken, oyuncu satışından 260 Milyon Euro kazandılar. Navas, Falcao, Alcántara İspanya Liginin cari fazla vermesinin en büyük sebebi, bu 3 futbolcunun satışında kulüplerin kasasına 100 Milyon Euro.
İtalya Seria A 218 Milyon Euro harcarken, 209 Milyon Euro kazandı. Cavani’nin transferi olmasaydı Seria A ciddi bir açık ile karşı karşıya kalacaktı ki buna Krkic transferini de eklemek gerekir çünkü Krkic  13 Milyon Euro’ya yuvaya döndü. Gerçi hemen Ajax’a kiralandı ama bir sürede olsa eve uğradı.
Bundesliga bu sezon çok sıra dışı bir değişim yaşıyor. Önce Guardiola ile başlayan değişim Dortmund’un 50 Milyon Euro harcaması ile taçlandı. Gerçi bu harcamanın 37 Milyon Euro’su Götze transferi ile Bayern tarafından finanse edildi ancak Dortmund’un en son bu şekilde para harcadığını hatırlayanların aklına kötü hatıralar geliyor. 97/98 sezonundan beri transferde cari fazla vermeyen lig bu sezon da 40 Milyon Euro cari açık ile transfer sezonuna devam ediyor.
Ülkemizde ise yine her alanda olduğu gibi burada da cari açık ile karşı karşıyayız. 50 Milyon Euro transfere para harcanmışken gelir 17 Milyon Euro’da kaldı. Şu anda transfer rekoru Alper Potuk’ da. Onu Chedjou, Alves ve Kadlec izliyor.
12 yıldır süren cari açığın Süper Lig’e maliyeti 426 Milyon Euro. O dönemlerde yabancı sayıları nedir bunun cari açığa etkisi nedir bunları ayrıca araştırmak lazım.
Portekiz, Hollanda ve İspanya ligleri dışarıya aldığından çok oyuncu satan 3 lig. Portekiz’in bu konudaki ünü herkesçe malum. Hollanda, özellikle İngiltere’ye yolladığı futbolcular ile
Avrupa’da kulüp bazında en büyük parayı ise şu ana kadar Monaco harcamış durumda.
Gelir kısmında ise Neymar transferi ile Santos Avrupa dışından listeye giren tek takım. Ama her zamanki gibi rekor Porto’da.

0 yorum: