26 Temmuz 2013 Cuma

Avrupa Futbol Ekonomisi Üzerine / Deloitte Yeni Raporu

Hayatımıza hazırladığı Para Ligi raporu ile giren danışmanlık firması Deloitte’nin her yıl düzenlediği ve Para Liginden daha kapsamlı olan Futbol Finansal Görünüm raporunun 2013 versiyonu açıklandı. Bu raporda Para Liginden farklı olarak pek çok farklı finansal figüründe bulunduğu raporda Avrupa’nın majör liglerinin 2011/12 sezonunda bir önceki sezona göre finansal olarak %11 büyüğü gerçeği gözler önüne serildi.
Avrupanın içinde bulunduğu ekonomik krizin futbol dünyasında da küçülmeye yol açacağı düşünülürken, açıklanan rakamın, ekonomisini en nihayetinde taraftarın döndürdüğü futbolun bundan etkilenmediğini ortaya çıktı. Mevcut durumda ekonomik anlamada boğulan kişilerin eğlence adına çözümü futbolda buldukları ve kitlelerin afyonu yakıştırmasının sağlaması olarak da görülebilecek bu duruma gelinmesinde Avrupa dışı sermayenin futbola girişinin de etkisi muhakkak.
Premier Lig, Bundesliga, Seria A, La Liga ve Ligue 1’in detaylıca incelendiği rapora göre bu 5 ligin ve diğer Avrupa Liglerinin 2011/12 sezonunda yarattığı ekonomik büyüklüğün 19,4 Milyar € olduğu hesaplandı ve bu rakamın bir önceki yıla göre %11 artmış olması önemli bir veri.
5 büyük ligin 9,3 Milyar € gelir elde ettiği Avrupa futbol pazarında bu liglerin geliri toplam gelirin %48’i buluyor.
Premir Lig : Avrupa’nın en gözde ligi olduğu düşünülen Premier Lig kulüpleri 2011/12 sezonunda geliri %16 artarak 2,9 Milyar €’ya çıktı. Artış Sterlin bazında ise %4 oldu. Premier Lig gelirlerinin %70’i ise futbolculara ve teknik ekibe ödendi. Premier Lig’de futbolcu ve teknik ekibe ödenen maaş bedeli 2 Milyar € olarak hesaplanırken, maç başına ortalama seyirci sayısı ise %2 azalarak 34.646 kişiye düştü.
Bundesliga : Avrupa’nın yükselen yıldızı Bundesliga ise gelirlerini %7 artırdı. Unutmamak gerekir ki Deloitte’nin 2012/13 sezonu raporunda bu artışın çok daha fazla olacağı aşikar çünkü Bundesliga’nın iki ekibi Şampiyonlar Ligi finalinde karşılaştı ve lig çok daha popüler hale geldi. 1,9 Milyar € gelir ile 2011/12 sezonunu kapatan Alman Liginde futbolcu ve teknik ekibin aldığı ücret toplamı ise 1 Milyar €, bu da toplam gelirin %51 oranında futbolcu ve teknik ekibe gittiğini gösteriyor. Bundesliga’nın ortalama seyirci sayısı ise 2011/12 sezonunda bir önceki sezona göre %5 artarak maç başına 44.293 kişiye çıktı ki 5 büyük lig içinde ortalama seyirci sayısını La Liga ile birlikte artıran iki ligden biri oldu Bundesliga.
La Liga : Gelirin aslan payını iki takımın aldığı La Liga’da 2011/12 sezonu gelirleri 1,8 Milyar € olurken bu rakam bir önceki seneye göre %3 gelişme göstermiş oldu. Bu artışa paralel futbolcu teknik ekip ücretleri de 1,1 Milyar € oldu. Yani La Liga’da kazanılan her 100€’nun 60€’su futbolcu ve teknik ekibe ücret olarak gitti. La Liga ortalama seyirci sayısını sembolik de olsa %1 artırmayı başararak maç başına ortalama 26.050 kişiyi tribünlere çekmeyi başardı.
Seria A : İtalyan futbolundaki çalkantıların ekonomik büyümeye de etkisi oldu ve büyümeyi sınırlı tuttu. Seria A 2011/12 gelirlerini %1 artırırken toplam gelir 1,6 Milyar € oldu. İtalya’nın çözmesi gereken konulardan biri olan futbolcu ve teknik ekip ücretleri ise toplam gelirin %75’ine ulaşmış durumda. Ödenen maaş toplamı Seria A için 1,2 Milyar € hesaplandı. Ortalama seyirci sayısında ise en büyük düşüş bu ülkede yaşandı ve geçtiğimiz sezona maça giden 100 kişiden 7 tanesi bu sezon maçlara gitmedi. Ortalama seyirci sayısı 22.005 olarak kaldı.
Ligue 1 : PSG projesi ile ligin yıldızı parlamaya başlasa da ve %9 gelir artışı sağlamış olsalar da gelir anlamında daha çok aşama kaydetmeleri gerçeği bu rapor ile yeniden ortaya çıktı. 2011/12 sezonunda Ligue 1’in toplam geliri 1,1 Milyar € olurken, futbolculara ve teknik ekibe ödenen ücretler toplamı 800 Milyon € oldu. Bunun anlamı %74 ki İtalya’dan sonra gelirin en büyük kısmını futbolculara ödeyen ikinci lig olmaları. Gelirdeki artışa rağmen seyirci sayısında %4 gibi ciddi bir gerileme yaşadılar 2011/12 sezonunda. Maç başına ortalama 18.869 kişi çekebildiler tribünlere.
Rapor her ne kadar faydalı ve ilgin bilgiler içeriyor da olsa bir sezon geriden gelmesi raporun en büyük handikapı olarak bir kenarda duruyor. Ancak böylesine derin ve detaylı bir çalışmaya başla türlü maalesef ulaşma imkanı bulunmuyor.
Bundan yaklaşın 3 ay önce TFF ve Kulüpler Birliği ile ortak ligimizin ekonomik yapısını ortaya koyan bir çalışma için girişimlere başlanmış bile olsa kulüplerin bu verileri açıklamaktan imtina etmesi ve sadece genel kurula hesap veririz anlayışı ülkemiz ile bir karşılaştırma yapmamıza engel oluyor. Ancak borsaya açık 4 kulübün verilerinden elde edilen bilgiler ile bir takım çıkarımlar yapmak mümkün.
Umalım ki kulüplerimiz o kadar iyi yönetilir ki yöneticiler bu bilgileri açıklamakta bir beis görmezler.

0 yorum: