20 Mayıs 2010 Perşembe

Transfer Sezonu Öncesi Genç Öğütme Makinası Beşiktaş

Maçlar bitti ve sıra geldi transferde tutturmaya. Aslına bakarsanız zor değil. Geçen transfer döneminde gazetelere nazire olsun diye yazdığım bu yazıda ben bile bir transferi tutturdum. İşin şirazesinden çıkacağı şimdiden belli. İddaa bu transfer haberlerine de bir bülten açsa hiç fena olmaz.
Gelgelim kağıt üstünde başaralı sahada başarısız transferlerin odağındaki takım olan Beşiktaş'a. Kim transfer hamlelerini -misal İsmail Köybaşı- gelecek adına büyük bir yatırım olarak gördüğümüz takım kimi zaman da günü kurtaracak doğru adamları alıp ondan yararlanmasını bilmiyor. Son 3 seneye baktığımızda Ernst ve Ferrari dışında isabetli transfer yapmayan Beşiktaş için bazen gidenler gelenlerden daha önemli oluyor.

Transfermarkt.de fiyatları biraz uçuk göstersede transferleri ve dedikoduları takip etmek için oldukça iyi bir site. Geçmiş sezonların gelen giden futbolcularını görmek için de birebir.
Beşiktaş'ın son 3 sezonda yollarını ayırdığı yerli futbolculardan bir kadro hazırladım. Kadro tamamen yerli oyunculardan kurulu. Bu oyunculardan kurulacak takıma 5-6 kaliteli yabancı transfer yapılırsa Avrupa Kupalarını zorlar.
Kaleci : Ramazan Kurşunlu

1981 doğumlu kaleci Altay'dan Beşiktaş'a geçtikten sonra takımın başına gelen Del Bosque'den formayı kaptı ve Cordoba'yı kulübeye gönderdi. Real Madrid'e Casillas'ı kazandıran Bosque'nin zamansız gidişinden sonra Rıza Çalımbay kaleyi tekrar Cordoba'ya teslim etti. Ramazan bir daha Beşiktaş kalesinde şans bulamadı. Diyarbakır, Ankaraspor maceralarından sonra şu anda Karşıkaya kalesinde Süper Lig'e yükselmek için "play-off"larda mücadele ediyor.
Sağ Bek : Serdar Kurtuluş

Futbola Bursaspor altyapısında başlayan 1987 doğumlu oyuncu yılın genç yeteneği olarak geldi Beşiktaş'a. Sağ bek mevkisinde çekilen dertlerin dermanı olması beklenirken Tigana ondan savaşçı bir orta saha oyuncusu yarattı. En büyük özelliği çabuk öğrenmek olan Serdar her gün futbolunun üstüne koyarak Milli Takıma kadar yükseldi. Tigana'nın şarap bağlarına dönüşü ile düşüşe geçen Serdar ne Ertuğrul Sağlam'dan ne de Denizli'den formayı alabildi. Geçen sezon sessiz sedasız İsmail Köybaşı transferinde kullanıldı.

Sol Bek : Aydın Karabulut

Türk futbolunun en sıkıntılı mevkisi sol bek olduğu için Beşiktaş bu mevki de pek genç oyunu harcamamış. Gelenleri de İbrahim Üzülmez'in eskittiği düşünülürse Mehmet Sedef'in yerine Aydın Karabulut'u yazmak daha iyi olacak. 1988 Berlin doğumlu gurbetçi 2006 yılında takıma katıldı. Ümit Milli takımda gösterdiği başarı her Beşiktaş taraftarının iştahını kabartıyor, kırmızı-beyaz forma ile gösterdiği performansı siyah-beyaz forma ile göstermesini istiyordu. Denizli ona şans vermedi, Yusuf transferinde Bursaspor'a gönderildi ama Aydın bunu kabul etmedi. Takıma dönmesine rağmen antrenman oyuncusu olmaktan öteye geçemedi. Sezon başında Ankaraspor'a gönderildi. Hala çok klas bir oyuncu.

Stoper : Erhan Güven

Bonservisi elinde diye alındı, İbrahim Kaş gelene kadar sağ bekte görev aldıktan sonra devre arasında Antalyaspor'a yollandı. 1982 doğumlu olması en büyük handikapıydı.

Stoper : Tuna Üzümcü

Ertuğrul Sağlam'ın isteği ile Gençlerbirliğin'den alındı. Yine Ertuğrul Sağlam'ın isteği ile Bursaspor'a gönderildi. Fazla forma şansı bulamadı. 2009 / 2010 yılı şampiyonluk madalyası sahibi.

Sağ Kanat : Serdar Özkan

Beşiktaş altyapısının yetiştirdiği 2 futbolcudan biriydi uzun süredir takımda olan. İnönü'de topu her ayağına aldığında küfür yedi. Girdiği pozisyonlarda heyecandan topa vuramadı. Kanatsız Kartal'ın tek kanada benzeyen adamıydı. Çırpınışları uçmaya yetmedi. Şans buldu değerlendiremedi, bazen şans bulamadı. Hep fazlası istendi ama hiç fazlasını istemedi. Zaten adam olmazdı(!), Galatasaray'a gitti.

Sol Kanat : İbrahim Akın

2004 yılında Altay'dan geldi. Herkes ondan çok şeyler bekliyordu. Hızlıydı, harika bir sol ayağı vardı, gençti. Geleceğin yıldızıydı. O da Serdar Özkan gibi olmadı. Ten uymadı, doku uymadı. Hızının kurbanı oldu çoğu zaman. Öylesine hızlıydı ki top gerisinde kalıyordu. Kendine güveniyordu ama topu doğru zamanda ayağından çıkartamıyordu. İstanbul Belediye'de Abdullah Avcı'nın vazgeçilmez adamı oldu. Hala klas futbolcu statüsünde yer alır benim gözümde. Galatasaray'ın potansiyel transfer hedeflerinden biri olablir.

Orta Saha : Fahri Tatan

Takımdan gönderildiğini yurtdışı kampında öğrendi. Zaman zaman saman alevini andıran bir oyun oynasada istikrardan uzaktı. Bulunduğu mevki en çok tansfer gören yerden biri olduğu için rotasyona bile giremedi zaman zaman. Pahalı transferlerin oynama zorunluğundan çeken isimlerden biri oldu.

Orta Saha : Burak Yılmaz

Antalyaspor'dan geldiği sezonun ilk maçında Tigana'nın verdiği görevi öylesine kusursuz yerine getirmişti ki herkes "milli takım sağ kanadını buldu" diye düşündü. Konya maçında eliyle düzeltip attığı gol sonrası yaşadığı sevinçte en ufak bir utanç emaresi bile olmaması traftarın gözünden düşürdü. Tigana'nın öğretici hoca özelliğini gerektiği gibi kullanamadı. Çıkışı kadar inişide hızlı oldu. Holosko transferinde sezon ortasında Manisaspor'a verildi. Hala ilk maçındaki performansını hatırladıkça ne kadar iyi bir futbolcu olabileceği gelir aklıma. Bursaspor'u şampiyon yapan golü atması belki de futbol kariyerinin en önemli olayı.

Forvet : Gökhan Güleç

Tigana tarafından Denizlispor'dan gelen genç oyuncu o sezon takımın Bobo ile birlikte yıldızıydı. Belki adı Gökhan değil Bobo olsaydı hala takımdaydı. Uzun soluklu istikrar gösteremeyince geldiği takıma geri gönderildi. Tigana'nın varlığı ile var, yokluğu ile yok olan oyunculardan fazlası olamadı.

Forvet : Batuhan Karadeniz

Soyadı gibi hırçın ve dalgalıydı. 16 yaşında Manchester City istediğinde "iyi oynarsa niye sattın diye hesap sorarlar" diyenler tarafından hep dışlandı. Yaşından büyük ve olgun davranması beklendi. 17 yaşında, maaşlı bir işte çalışsa 10 yılda kazanacağı paraya sahip olmasının bozduğu psikolojisini anlamaya çalışan olmadı. Milli takımın en önemli başında sahadayken 3 gün sonra Beşiktaş'ta kulübede bile yoktu. Adam olmaz denilerek, uğraşmaya değmez denilerek Eskişehirspora gönderiledi.
***

Tüm bu futbolular öyle ya da böyle belli bir kalibrenin üstünde oyuncular olarak geldi Beşiktaş'a. Kimisi oynadığı futbolla ilk 11 eşiğini aşamadı, kimisinin suratına bakılmadı, kimisine sabredilmedi. Batuhan, Serdar Özkan, Serdar Kurtuluş, Aydın Karabulut, İbrahim Akın her hocanın takımında görmek isteyeceği futbolcular, Beşiktaş hocaları hariç. Diğerleri için ise söylenecek fazla birşey yok. Kimisi hak ettiği için gitti, kimisi egoların kurbanı olarak.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Fahri, Tuna ve Erhan güven biraz zorlama olmuş ama asıl tartışılması gereken altyapıdan 2 oyuncusunun birbiri ardına gönderilmesi. Necip geldi diye sevinirken Batuhan ve Serdar gitti. Bakalım daha neler göreceğiz.