23 Eylül 2009 Çarşamba

En İyi Tandemler...

Futbolun olağan üstü değişimi, kimi çok önemli kavramların litaretürden "antika"ya geçişini hızlandırdı. Özellikle 4'lü savunma yapısı futbol anayasasının değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez kanunlarından biri olunca "libero"lar artık mazide hoş bir anı olarak yerini aldı. Artık takımların başarıları "tandem"lerinin başarı ile doğru orantılı.

#5

Tomas - Song (Galatasaray)

Gerets yönetiminde şampiyonluğu yakalayan Galatasaray yediği 34 goller ligin en az gol yiyen 2 takımından biriydi.

#4

Edu - Lugano (Fenerbahçe)

2006-2007 sezonunda Fenerbahçe Edu-Lugano ikilisinin üstün performansı ile ligi şampiyon bitirdi. Tahmin edilebileceği gibi ligin en az gol yiyen takımı 34 maçta 31 gol yiyen Fenerbahçe.


#3

Ronaldo - Zago (Beşiktaş)


2002-2003 yılında 100. yılında Beşiktaş'ı şampiyonluğa ulaştıran kadronun değişmez 2 elemanıydılar. 34 maçta Beşiktaş kalesinde sadece 21 gol gördü.

#2

Uche - Högh (Fenerbahçe)


Belki de ülkemizde isimleri ad-soyad gibi söylenen ilk futbolcu ikilisiydi onlar. Uche diyince Högh, Högh diyince Uche geliyordu akla.1995-96 sezonunda Högh 41, Uche ise 34 maçta görev aldı. Bu ikilinin oluşturduğu savunma hattı 34 maçta sadece 19 gol yedi.

#1

Bülent - Popescu (Galatasaray)

Bir ve iki numara arasında gidip gelsemde, önemli olan tandemlerin getirdiği başarılar kriterinde karar kıldım ve birinci sıraya Türk futbol tarihinin en büyük başarılarına imza atmış ikiliyi 1. sıraya koymayı uygun gördüm. 1997-98 sezonundan itibaren 3 sezon ard arda kazanılan lig şampiyonluğu ve UEFA kupası. Fazla söze gerek yok sanırım.

3 yorum:

sampi dedi ki...

Zago'yla Ronaldo 3'lu cizgili defans oynuyorlardi, sollarinda Ahmet Yildirim'la beraber. Hatta Cordoba oyunu soldan baslatip Zago'nun ileri cikmasina zaman tanirdi set hucumda. Onun icin tandem tanimina pek uymuyorlar, zaten Ronaldo yavas oldugu icin 4'lude cok siritiyordu (Del Bosque zamani ve AEK'dan fark yedigimiz mac).

Bulent-Popescu bence o kadar iyi degildi. Tandemi parlatan orta sahanin alan daraltmasiydi bence. Popescu cok baba savunmacidir, o ayri.

stalker dedi ki...

aek, bugün bizim 35lik ronaldoyla 4lü savunma oynuyor. ilginç..

alpay-johnsen ikilisi devam etseydi, zannediyorum ki bu tandemlerden biri olacaklardı.

Kerem Akbaş dedi ki...

@sampi

Haklısın atlamışım o konuyu. Ahmet Yıldırım a hayatının en verimli futbolunu oynatmıştı bu ikili.

@stalker

Johnsen Beşiktaş'a çok şeyler katabilirdi ancak o gitti ve Bjk Ali Günçar'lara Metin 3'lere kaldı.