15 Eylül 2009 Salı

HAKEM AÇILIMI.. 3+2... Avrupa Liginde 5 Hakemli Maçlar..


Ülkenin girdiği yörüngede, popüler kültür imalatçılarının tezgahından çıkan "açılım" kavramını tam anlamıyla karşılayacak bir devrime imza atıyor UEFA.


Teknolojinin geldiği noktada video teknolojisi pek çok kez hakemleri kurtaracak çıkış yolu olarak görelsede, Platini buna şiddetle karşı çıkmış ve "İnsanların bakışlarını oyundan başka yere çevirmemeleri" için bunun yapılmaması gerektiğini savunmuştur.

Uefa Kupasının sona erip, Avrupa Ligi'nin başlaması, beraberinde 5 hakemli maçlarıda getiriyor. Hakemlerin futbolun hızına ayak uydurmalarında yaşanan aksaklıkları girmek için bayraksız, düdüksüz 2 hakem daha artık sahada yer alacak. Bir nevi ceza sahası hakemi olarak da adlandırabileceğimiz yardımcı hakemler, telsiz vasıtasıyla orta hakeme yardımcı olacak.

Topun çizgiyi geçip geçmediğinden tutunda, oyuncuların itiş kakışlarını, hakemi aldatmaya yönelik hareketleri orta hakeme bildirerek yardımcı olacak yeni hakemler.

Avrupa Ligi'nde Perşembe günü oynanacak 24 karşılaşmada uygulanacak olan yeni sistemele birlikte hataların daha da azalacağı yönünde genel bir kanı var.

Belki de futbolun yarattığı katma değerin bu kadar artması, bunca sermayenin bir kişinin insafına bırakılmayacak olması bu kararın alınmasına sebep olmuş olabilir. Futbolun zaman içinde değişmeyen tek unsuru hakemli müessesesiydi. Oda bu değişimden payına düşeni aldı.

Bundan 9 yıl önce Brezilya'da uygulanan 4 hakemli sistemde ise 2 tane eşit sorumlulukta orta hakem yarı sahaları paylaşıyorlar ve her biri kendi yarı sahasında düdüğünü öttürüyordu. Sonuç olarak bu gün bu uygulama yok ise deneme başarısız olmuş demektir.

5 hakemli sistem ise son olarak Fifa U-19 turnuvasında denedi ve beğenildiği için bir üst seviyeye taşıma kararı alındı. Futbol dünyasının yasama organı olan International Board, Avrupa Liginde de başarı sağlanırsa bu uygulamayı her zeminde yürülüğe koymayı düşünüyor.

Önümüzdeki günler her şeyi netleştirecektir. 5 hakemli uygulama baki mi kalacak yoksa "ayakla taç" gibi bir mahalle maçı uygulamasına mı dönüşecek?

0 yorum: