23 Mart 2009 Pazartesi

Manavda Asılı Diploma


Diplomalı işsizler kriz nedeniyle biraz daha arttı. Bir de diplomalı ama diplomasıyla hiç alakasız işler yapanlar var. Başlıktan da anlaşılacağı gibi. Peki diploma neden alınır? Bir insanın bir konu üzerinde gerekli, asgari eğitimi aldığının kanıtıdır. Bu tür belgeler adı diploma olur, sertifika olur, bonservis olur pek çok konu için geçerli ve gereklidir.

Futbolda da bu belgenin adı lisanstır. Lisans bir futbolcu ve yahut teknik adamın futbol dünyasında yapacaklarının sınırını çizer. Alınan diplomanın niteliğine göre antrenör, teknik sorumlu, futbolcu gibi ayrımlar yapılır.

Diplomasının yetersiz olduğu gerekçesiyle, 25 Şubat tarihinde “Antrenör” olarak görevlendirilen Korkmaz’ın “teknik sorumlu” olarak çalışabileceği ortaya çıkınca, 15 gün içinde sözleşmesi yenilendi. Burada bile ne yaptığı anlaşılamayan yöneticilerin parmağı var.

Bülent Korkmaz 15 gün içinde yeni diploma almadığına göre bunun araştırmasını yapan yöneticinin(!) neyi yönettiğinin farkında olmadığı ortaya çıkmaktadır.

Yöneticiliğin ülkemizde getirilerinin fazla olmasının suçunu ise sadece yönetmeye talip olanlarda olmadığını da belirtmek gerekir.

Bu yazıyı okuyanların çoğu Kayserispor'un yahut Sivasspor'un başkanını tanıyordur. Bu bile başlı başına birşeylerin ters gittiğinin işaretidir.

Futbol Federasyonuna "Ben antrenör olmak istiyorum" diye baş vurduğunuzda size bir dizi soru soruyorlar ve verdiğiniz cevaplara göre sizi en uygun kursa yönlendiriyorlar. Ya da bir kulübe teknik sorumlu olmak istediğinizde "diploma" diyorlar. Sahada ter dökeceğim derseniz "Lisans" çıkatmanız gerekli.

Peki yönetici olmak için?

Evet bildiniz sadece para yeterli.

Bu konuda en hızlı çözüm kulüplerin yönetimine seçilen kişilerin Futbol Federasyonu tarafından en azından her sezon başında Temel Spor Yöneticiliği, Temel Oyun Kuralları, Değişen Oyun Kuralları gibi asgari konularda eğitime tabi tutulmalarıdır. Böylece herkes kafasına göre "Kural Hatası" diye Tahkime başvurmaz, ya da bir Beşiktaş yöneticisinin Uefa Kupası Grup maçından sonra "İstanbul'da turu geçeriz" demeci gibi gereksiz ve yanlış demeçler vermez.

0 yorum: