22 Mart 2009 Pazar

"10"u Çok Özleyeceğiz..


Sonuç odaklı futbol anlayışının endüstriyel futbolun içindeki yerinin süreli yükselen bir trend göstermesi belki de en çok futbol izleyicelerine zarar verdi. Müşteri/taraftar v.b. pek çok kavramın futbol literatürimüze girmesi, bir domino etkisi yaratarak bazı kavramları da arka plana itti. Bunlardan en önemsediğim ise şu anda 15-16 yaşında olan futbol severlerin belki sonuna yetiştiği, daha ufak yaştakilerin ise sadece bizlerden dinleyeceği "10 numara" kavramı.
Tanımlamaya çalışırşak orta sahanın ortasında forvete yakın, çalım atan, ölümcül paslar veren, dripling yapan, şut çeken, asist yapan futbolcu tipi diyebiliriz. Türkiye'de benim çırpıda aklıma gelenler Sergen Yalçın, Mehmet Özdilek, Oğuz Çetin, George Hagi, Ariel Ortega, Haim Revivo, Ünal Karaman, Alex de Souza, Mattias Delgado, Casio Lincon... Bu güne kadar tartışılan konular genelde aynı özelliklerde futbolcuların bir arada oynayamayacakları. Mehmet, Sergen bir arada oynar mı? Semih, Alex. Güiza birlikte oynamaz.
Başlerken de değindiğimiz gibi artık "10 numaralar" futbolda lüks. Artı özellikleri olan oyuncular artık takımlarda kanatlara hapsedilmiş durumdalar. Ülkemizde hala klasik 10 numara kullanılmakta ancak avrupanın kalbur üstü takımları orta sahanın ortasında oyunu iki taraflı oynayabilen oyuncuları tercih etmekteler. Liverpool da Gerard ve Alonso, Milan'da Gattuso ve Ambrossini, ManU'da ise Carrick ve Scholes, Barcelona da Messi, Real Madrid te Robben. Peki yaratıcılık kimin işi dersek Messi, C.Ronaldo, Ronaldinho, Quaresma, Joe Cole gibi oyuncular günümüzde "10 Numara"ların işine soyunmuş durumda. Oyunu force eden skora etki eden oyuncular genelde kanat oyuncuları.
Futboldaki bu dönüşüm ülkemizde de takımlara sirayet ederse Uluslararası arenada belki daha rekabetçi bir duruma geçebiliriz ama bunun takımların trasfer tercihlerinde orta sahada ki defansif ve ofansif orta saha ayırımını bir kenara bırakıp, oyunun iki yönünde mücadele edelebilecek oyunculara yönelmesi ve altyapıların, buna göre kendini organize etmesi gerekir.
Umarız Fifa ve Uefa futbolun makineleşmesine önem alır ve "10 numara" efsanesi devam eder yoksa Frace Football Dergisinin yaptığı "Gerçek 10 Numara" anketinde birinciliği 10-15 sene Maradona değil Selçuk Şahin, Tayfur Havutçu, Gattuso tipinde futbolcular alacak.

0 yorum: