18 Mart 2009 Çarşamba

Başarı İstikrarda Saklıdır...

İstikrar her zaman tartışılan bir konu oldu ülkemizde, belki de kendisi olmadığı için bu kadar çok tartıştık. Bu istikrarsızlık kendini en çok teknik direktör kıyımıyla gösteriyor. Bu sezon 3 büyüklerin 2 tanesi hoca değişikliğine gittiler. Bildiğiniz gibi Ertuğrul Sağlam ve Michael Skibbe takımlarının başından ayrıldılar. Teknik direktörler konumları itibari ile en kolay feda edilebilecek konumdalar. Transfer sezonları sadece futbolcular için geçerli bu yüzden futbolcu göndermek her zaman uygulanabilecek bir strateji olmaktan çıkıyor. Ayrıca klüpler futbolculardan para kazanıyor ve bu kazandıkları paraları görevine son verdikleri teknik adamlara veriyorlar.

Ligimizde bu kadar teknik adam değişimi olması sınırda bekleyen hocalar yarattı. Werner Lorant, Jarabinsky, Saffet Susiç hepsinin Türkiye'ye açık tarihli dönüş bileti cebindedir.

Süper Lig'te tek bir yabancı teknik adam oluşu olumlu bir gelişme olarak görülebilir. Son 10 sezona baktığımızda 3 büyüklerin dışında son 10 haftaya şampiyon olma ihtimali ile giren sadece 4 anadolu takım oldu. Trabzonspor, Gaziantepspor, Gençlerbirliği ve Sivasspor. Bu dört takımın o zaman ki teknik adamları Şenol Güneş, Sakıp Özberk, Ersun Yanal ve Bülent Uygun. Bu dört teknik adamdan ikisi şu anda yine şampiyonluk potasında. Ve işin en ilginç tarafı Bülent Uygun, Süper Lig takımları içinde en uzun süredir aynı takımı çalıştıran teknik adam. Ersun Yanal ise 2 sezon ile 4. sırada.



Turkcell Süper Lig

Bülent Uygun Sivasspor 3 yıl

Abdullah Avcı İstanbul B.B. 3 yıl

Tolunay Kafkas Kayserispor 2 yıl

Ersun Yanal Trabsonspor 2 yıl



Ligimizde rekor bu 3 sene ile Bülent Uygun'dayken bakalım Avrupa'nın önde gelen liglerinde durum nasıl?



İngiltere Premier Lig

Alex Ferguson M.United 23 yıl

Arsene Wenger Arsenal 13 yıl

David Moyes Everton 7 yıl



İtalya Serie A

Carlo Ancelotti Milan 8 yıl

Luciano Spalletti Roma 4 yıl

Claudio Prandelli Fiorentina 4 yıl



Fransa Ligue 1

Pablo Correa AS Nancy 7 yıl

Christian Gourcuff FC Lorient 6 yıl

Franck Dumas SM Caen 3 yıl



La Liga

Manuel Pellegrini Villerreal 5 yıl

Gregorio Manzano Mallorca 3 yıl

José Mendilibar R. Valladodid 3 yıl



Bundesliga

Thomas Schaaf W.Bremen 10 yıl

Friedhelm Funkel Frankfurt 5 yıl

Marcel Koller VFL Bochum 4 yıl



Avrupa'da en uzun süre görev yapan teknik adam M.United'ı 23 yıldır çalıştıran Alex Ferguson. Başarılarından dolayı tarihe 'kovulması imkansız adam' olarak geçen Ferguson, M.United'a ilk başarısını göreve gelmesinden 4. sezonunda kazandığı FA Cup ile gerçekleştirdi. Ferguson'lu şampiyonluk ise tam 7 yıl sonra geldi. İskoç çalıştırıcıyı, 13 yıl ile Arsenal'in Fransız hocası Arsene Wenger takip ediyor. Bundesliga takımlarından Werder Bremen'i 10 yıldır çalıştıran Thomas Schaaf ve FC Basel'de 10 yılı geride bırakan Christian Gross ise uzun vadeli görevde kalma sıralamasında 3. durumda.

En uzun süreli bir takımı çalıştırma rekoru ise 35 yıl AJ Auxerre'i çalıştıran Guy Roux'in elinde bulunuyor.

1 yorum:

Jordi dedi ki...

Ülkemizin klüp bazında yaşadığı en önemli futbol başarısını da 4 yıl süren Fatih Terim-Galatasaray beraberliğinde kazandığını ve yine bunun milli takıma da sirayet etiğini hatırlıyorum...O yüzden isabetli bir yazı olmuş mesaj alabilenlere...