31 Ekim 2011 Pazartesi

Beşiktaş'ın Kombine Aymazlığı...

Futbol, kitleri hareket kabiliyetinin yüksekliği sayesinde dünyanın en popüler oyunu.Bu oyunun bu denli popüler olması, oyunun oynandığı coğrafyadaki para kaynaklarını da bir şekilde harekete geçiriyor. Ve kulüpler aldıkları sonuçlar kadar sattıkları forma ile de bir sıralamanın içinde buluyorlar kendilerini.

Kulüplerin gücü aslında birebir taraftar sayıları ile de ortaya konabilir. Sportif başarının yeni taraftar edinmedeki gücü göz ardı edilemez. Sportif başarı ile taraftar sayısı arasında doğru orantı var. Bu orantının bir değer bacağı da kulüplerin sezonluk kart satışları.

Beşiktaş taraftarı Sivas maçında bilet fiyatlarını protesto edip yönetime bir ayar vermeye çalışınca, çok değerli Beşiktaş yöneticisi Mete Düren de taraftara ayar verdi. "Ekmek bulamazsan pasta ye" diyenlerin ezberini bozan Düren, "400TL'lik bilet alacaklarına 50TL'lik bilet alsınlar" diyerek taraftara atarlandı.

Ayrıca bu sezon adet olarak en düşük kombineyi sattıklarını ama tutar olarak geçen senenin %70'i oranında ciro yaptıklarını belirtti.

Uzun süredir bu konuda yazma niyetindeydim ve Sayın Düren bu niyetimi gerçeğe çevirdi.

2006 yılından bu güne kombine fiyatlarını yan yana koyduğumuzda, enflasyon hesaplamasına Kombine bilet katılmamasının düşük enflasyonun sebebi olması muhtemel.

2006-2007 sezonunda Beşiktaş'ın en pahalı kombinesi 2.950 TL olan VIP ÜST D iken 2011-2012 sezonunda aynı yerin bilet fiyatı 8.250TL oldu. Yani o günden bu güne %180 oranında zamlandı.
2006-2007 sezonunda İnönü Stadında en düşük kombine fiyatı ise 70TL ile Eski Açıktı. Bu sezon eski açıktan takımını desteklemek isteyen bir Beşiktaş taraftarının cebinden çıkması gereken tutar ise 700TL. Değişim %900.Aynı Şekilde Yeni açık tribündeki kombine fiyatları da %900 oranında bir zam görmüş.Yukarıdaki tabloda kombine kartların sezon sezon fiyatlarını görüyoruz. Fiyatlardaki artışa mantıklı bir açıklama getirecek yönetici yok sanırım. Gırtlağa dayanan borçlar için kombineden bu kadar medet ummak umutsuzluğun resmidir aslında.

Ayrıca Sayın Demirören'in "Kombine almasanız da olur" anlamına gelen "dekoder alın" çıkışı da yönetimin kombine satışına bakışı açısından bize bir ip ucu vermekte.

Stad, konfor, maç izlenebilirlik vs. gibi pek çok kritere göre bölünmüş. Beşiktaş maçları için kombine almak isteyen taraftara yönetimimiz 12 farklı seçenek sunuyor. Bu seçeneklerden "VIP" ile başlayanlar hem kapasite olarak az, hem de belli bir gelir eşiğinin üzerindeki bir azınlığa hitap ediyor. Her takım gibi aslında halkın takımı olan ve taraftarlarının %90'a yakını orta ve alt sınıfa mensup(çünkü ülkenin %90ı bu standartta) bir takımın, bu taraftar grubuna satabileceği kombine sınıfları bir nebze numaralı, kapalı ve açık tribünler.

Ancak geçtiğimiz sürece baktığımızda VIP katagorisindeki kombinelere gelen zam ortalama %330 olurken, daha düşük gelirli taraftara hitap eden numaralı,kapalı ve açık tribünlere gelen zam ortalama %390. Numaralı tribününü bu hesaplamanın dışında bırakırsak Kapalı ve Açık tribünler içi 5 sezonluk zam %720 oranında.

2006'dan bu güne EUR%28,USD%14 artmış, Beşiktaş'ın Eski ve Yeni Açık Kombineleri ise %900.. En az atış ise %279 ile VIP ALT C&D'de olmuş.

Sayın Mete Düren kombine satışlarının bir oyuncu transferine bile yetmediğini söylemiş. Evet bu sezon kombine satışları 2mioTL civarında. Ancak geçmiş dönemlere bakarsak 2006'dan bu güne 70mioTL ciro yapılmış. Geçtiğimiz sezonun geliri ise 20mioTL.

Sayın Düren 20mioTL bir futbolucunun transfer bedeli çıkartmıyorsa yaptığınız transferlerin gerçek fiyatını kamu oyuna açıklama zamanı gelmiştir. Mendez ile olan kafa kol ilişkiniz konusunda az çok fikrimiz var ama siz 20mioTL'ye bir oyuncu alamıyorsanız vermeniz gereken çok hesap var.

Vakit bu yönetim anlayışı için "taraftara ayar vermek" vakti değil "hesap verme" vaktidir. Tabi hesap soran olursa. Ha unutmadan; Quaresma ne gol attırdı akşam yea. Trivelaaa..

2 yorum:

Adsız dedi ki...

sondan başlıyayım, quaresma yorumu harika:)
kulübün vaziyeti içler acısı malum. kısa ve orta vadede iki ihtimal görüyorum; ilki takım iyice batacak, YD'ye yol gözükecek. ona olan borçlar da bir şekilde vadeye yayılacak vs. iyimser tablo :)
veya takım bir ileri iki geri yoluna devam edecek, günler, aylar, yıllar, paralar ve çokça şey heba edilmeye devam edecek.
(yazı aceleye mi geldi? zira başlarda yazım hataları göze batıyor)
yazılanlar, tespitler iyi de
bu yazdıklarını genel kurulda suratlara çarpacak adam gerek arkadaş :(

Kerem Akbaş dedi ki...

Sevgili dehræb,

Yazıyı beğenmene sevindim. Transfer yasağı bir nebze olsun sorunları çözer. O süre de Avrupa kupalarına katılırsak 15-20 yılda borç biter.

Yazım hataları için haklısın, genelde iş yerinde mesaiden zaman artırıp yazıyorum o yüzden hatalar oluyor maalese. Uyarın için teşekkürler.