31 Ekim 2011 Pazartesi

UEFA Kupasında Şampiyonlar Liginden Gelen Takımların Başarısı

1999 yılının mayıs ayının 15. günü Avusturyalı hakem Günther Benkö son düdüğü çaldığında tarih Lazio'yu son Kupa Galipleri Kupası şampiyonu olarak kayıtlara geçti. Vieri'nin 7. dakikada attığı gole Dani ile cevap veren Mallorca 81. dakikada Nedved'in golüne engel olamadı ve payesine tarihte şampiyon yerine finalist olarak anılmak düştü.

Sven-Goran Eriksson'un kazandığı belki de son kupa olan bu Kupa Galipleri Kupasından sonra Avrupa arenasındaki sezon boyunca süren kupa sayısı ikiye düştü. Artık ülkelerinin kupasını kazanan takımlar daha rekabetçi bir kupa olan UEFA kupasında mücadele etmeye başlayacaktı.

Kupa Galipleri Kupasının kalkmasının sebebi her ülkenin sadece kupa sahibinin ya da finalistinin gittiği bir kupa olmasıydı aslında. Kupaları zaman zaman sürpriz takımlar kazanabiliyor ve bu ekipler ülkelerinin güçlü takımları olmayabiliyordu. Kupaya katılan takımların düşük şöhretide kupanın izlenme oranını büyük ölçüde etkiliyordu.

Bir diğer statü değişikliği de Şampiyonlar Ligi gruplarında hedefsiz takım bırakmamak adına gruplarında 3. olan takımların yollarına UEFA kupasında devam edecek olmasıydı. 32 takımlı eleme turundan bu kupaya dahil olan Şampiyonlar Ligi üçüncüleri bu kupayı ne oranda kazanıyor?

Kupa Galipleri Kupasının kalkmasından bu güne UEFA kupası 12 tane şampiyon çıkarttı. Bu 12 şampiyon içinde aralarında Galatasaray'ın da bulunduğu 5 takım Şampiyonlar Liginden gelip mutlu sona ulaştı.

Bu konu ilk aklımı kurcalamaya başladığında Şampiyonlar Liginden gelen takımların %90-%95 oranında kupayı aldığı gibi bir tahminim vardır ancak sezonları incelediğimizde bu oran sadece %41.

2000'de Galatasaray, 2002'de Feynoord, 2005 yılında CSKA Moskova, 2009 yılında İstanbul'da Shaktar ve son olarak 2010 yılında Atletico Madrid şampiyonlar liginden gelip UEFA kupasını alan takımlar oldular.

Liverpool,Valencia,Sevilla iki kez,Zenit ve yine Porto iki kez UEFA kupasını mücadeleyi Ağustos'tan Mayıs'a kadar aynı kupada sürdürerek müzesine götürdü.

Şampiyonlar liginden gelen takımlar için UEFA kupası çok kolay ya da çantada keklik bir kupa değil. Bunun rakamlardan da görebiliyoruz.

Ancak burada tartışılması gereken konu kupanın kazandırdığı para. Bir kulüp UEFA kupasına play-off'tan başlayıp kupayı müzesine götürdüğünde kasasına yaklaşık 6mioEUR koyuyor. Şampiyonlar liginden gelen kulüp ise 4,5mioEUR kazanıyor.Buna şampiyonlar ligi gelirleri de eklendiğinde toplam tutar 10mioEUR'yu buluyor.

0 yorum: