11 Ekim 2011 Salı

Hiddink'le Belki de Son Milli Heyecan

Bu ülkede asgari ücret alanlar eleştirilmiyor sanırım. Milli takım üzerinden dönen kısır tartışmalar artık sizin de canınızı sıkmaya başlamadı mı? Hiddink yıllık 5mio € alıyormuş hiç birşey vermiyormuş? Hiddink 1mio€ alsa bir şey vermeme hakkına sahip olacak mı?

Geçiniz bunları. Asıl ıskaladığımız konuyu masaya yatırmak gerekli. Hiddink ile sözleşme imzalanırken Özgener federasyonun istekleri nelerdi?
  • Euro12 önemli değil bize ekol yarat mı?
  • Takımı gençleştir mi?
  • İlk hedef Ukrayna-Polonya mı?
Kapalı kapılar ardında konuşulanları asla bilemeyeceğiz ama bu 3 seçenekte masada konuşulmuştur. Hatta konuşulmakla kalmamış Hiddink'ten bire bir talep edilmiştir. Eğer talep edilmediyse Mahmut Özgener'in şu anda o koltukta olmaması çok isabetli.

Bu ülke başından beri değişimleri yönetmekte zorlanan bir ülke. Öncelikleri sıralarken yaptığımız hatalar yüzünden her gün yeni bir sayfa açıyoruz. "Yeniden yapılanma" en çok seven ülkeyiz çünkü hiç bir zaman "yapılanmayı" tamamlayamadık.

Aklı başında her futbol adamı, her futbol sever, her twitter kullanıcısı Hiddink ile yapılan pazarlıklara girse, önce Euro12 'ye öyle ya da böyle kapağı atmayı, ardından takımın gençleştirilmesini ve bir ekol yaratılmasını talep eder. Ama ne kadar ekmek o kadar köfte. Bunların hepsini bir arada yapabilecek futbol adamını ne yazık ki yetiştiremiyoruz. Türkiye bu play-off'lardan Euro12 ye gider ya da gidemez. Gidemezsek "yeniden mi yapılanacağız"? Bize hiç birşey vermeyen Hiddink öyle ya da böyle bizim Euro12 ye götürürse eleştirmeyecek miyiz?

Hiddink'ten önceki yabancı hocamız herkesin saygı duyduğu Piontek'ti. 2 yabancı hoca arasında neredeyse 20 yıl var. Bu 20 yıl boyunca 2 kez Fatih Terim, Denizli, Güneş ve Yanal görev yaptı. Yanal dışında tüm hocalar ile büyük başarılar yaşadık Yanal'a sabredemeyen Federasyon başkanı şimdi şikenin suç olmaması için Sporda Şiddeti Önleme Yasasını yeniden yazmakla görevli.

Sabri orta sahada oynadı diye Hiddink'i eleştirirken biraz da 18/11/2003 tarihine gitmek gerekli. O tarihte Şükrü Saraçoğlu Stadından U-21 Avrupa Şampiyonası için Almanya ile baraj maçı oynadık. 1-0 kaybettiğimiz maçın rövanşında 1-1 berabere kalıp Şampiyonaya gidemedik. O gün sahaya çıkan kadronun en yaşlı oyuncusunun 21 yaşında olduğunu düşünürsek bu gün 29 yaşında en verimli çağında olan oyunculardan hangileri bir üst aşamaya kapağı atabildi? 18 kişilik kadrodan sadece 3 futbolcu son Almanya maçında Milli Takımdaydı.

Volkan Demirel, Servet Çetin ve Hamit Altıntop. Bunun dışında bir kaç isim verelim. Mesela Beyhan Sümer o gün Kayserispor'dan U-21 e çağırıldı, TFF'nin sitesinden oyuncunun izini sürdüğümüzde 2008 yılında futbolu bıraktığını görüyoruz. Hüseyin Kartal geçtiğimiz sezon sonunda Yeni Malatyaspor ile yollarını ayırdı şu anda boşta görünüyor. İbrahim Yavuz o günden sonra 8 takım değiştirdi. Şimdi Tavşanlı Linyit Sporda oynuyor.

Yukarıdaki paragrafın ana fikrini anlamadan Hiddink'i eleştirmek en hafif tabirle at gözlüğüne sahip olmaktır. Milli takımı bırakıp Gaziantepspor'un başına giden Abdullah Ercan'ı eleştirmeyip Hiddink'i eleştirmek kolaycılıktır.

Bizi Dünya Kupası 3.sü yapan Şenol Güneş ile bir Play-off faciası sonrası yollarımızı ayırmadık mı? Bize İsviçre utancını yaşatan, Mehmet Özdilek'in milli takım kariyerini bitiren de Fatih Terim'di, Euro2008'de hayatımızın turnuvasını izleten de.

Hiddink'i doğru yerden eleştirmek gerekir. Ana akım medyanın maymuna çevirebileceği bir Türk teknik direktör istemesi, her aradığında telefonuna çıkacak birini o koltukta görmek istemesi gayet normal. Hiddink'in basın toplantıları Terim'in toplantıları kadar kanlı geçmiyor ve bundan mutsuz olanlar muhakkak ki var.

Evet Hiddink'i eleştirelim. Hem de acımasızca eleştirelim ama bunu aldığı para ile Amsterdam'da yaşaması ile değil yaptıkları ve yapamadıkları ile ortaya koyalım. Belki Hiddink'in son günleri, son saatleri şimdi. Yarın temelli Amsterdam'a dönebilir. Ama değerinden hiç bir şey kaybetmeden.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bırakın bu yabancı hayranlığının ne verdiyse Türk oğlu Türk hocalar verdi bu takıma. Gerisi parayı aldı gitti.