27 Eylül 2011 Salı

2006'dan Bugüne Milli Takım'da Futbolcu Seçimleri

Yaklaşan Almanya maçı ile birlikte çok yakında gözler yeniden Milli Takım'a ve Hiddink'ın seçimlerine dönecek. İnanılmaz bir futbol oynamasak da play-off oynamayı neredeyse garantiledik. Zaten bugüne kadar hiç bir turnuvaya direk gidemeyen Türkiye için bunu başarısızlık saymamak gerek.

Milli takım hocaları genelde iki tarza sahiplerdir. Biri Scolari tarzı mevcut havuz içindeki en formda oyuncuları kullanmak, bir de Fatih Terim gibi kulüp performansını göz önünde tutmadan sürekli belli bir oyuncu topluluğu ile yola devam etmek.

Sakat oyuncuları, kulübünde hiç oynamayan oyuncuları seçtiği oldukça eleştirildi Fatih Terim.

2006 yılından bu güne Milli Takım içerde 32, deplasmanda 35 olmak üzere 67 maça çıktı.

Yukarıdaki grafiktekide de görüldüğü gibi Milli takım 5 organizasyonda yer aldı.
  1. EURO 2008 Elemelerinde 12 maç
  2. EURO 2008 Finallerinde 5 maç
  3. 2010 Dünya Kupası Elemelerinde 10 maç
  4. EURO 2012 Elemelerinde 8 maç
  5. Özel Karşılaşmalar da ise 32 maç;
oynadı Milli Takım bu periyotta.

Özel maçların çokluğu göz önüne alındığında kadro seçiminde daha geniş bir oyuncu havuzunun kullanıldığı görülüyor.

Teknik ekip ve Milli takım seçicileri bu 67 karşılaşma için 117 değişik futbolcuyu kadroya almış. Tabi daha önce de belirttiğimiz gibi kadronun bu kadar geniş olması 32 adet özel maç ile doğrudan bağlantılı. Süper Lig'te 18 takım olduğu düşünüldüğünde bir takımdan ortalama 6,5 oyuncu olması gerekiyor ancak Federasyon'un sitesinde belli bir tarihten sonra futbolcuların takımları bulunmuyor. Hal böyle olunca oyuncu seçiminde kulüp bazına inmek zorlaşıyor.

Milli takım havuzuna alınan 117 oyunculardan 54 tanesi bu 67 karşılaşmada 1 ile 5 kere kadroya alındı. Dediğimiz gibi havuzun neredeyse yarısın en fazla 5 maçta kadroda olması futbolcuların hazırlık maçlarında denenmek istenmesinden kaynaklı.

19 futbolcu 6-10 maç arası kadroda yer alırken, 12 futbol 11-15 maç arası , 10 futbolcu ise 16-20 maç arasında kadroda yer aldı.

5 futbolcu kadroda kendine 21-30 maç arası yer buldu. 30-55 maç arası yer bulan futbolcu sayısı ise 16 oldu.

Kadroda sürekli yer bulan 16 futbolcunun listesine göz attığımızda tamamının 4 büyüklerde ya da yurt dışında oynadığını görüyoruz. Gökdeniz uzun süredir kadroda olmamasına karşın 2006 yılı baz alındığında bu güne kadar Gökhan Gönül'den fazla forma giymiş durumda.


Yukardaki liste son 67 karşılaşmada en fazla forma giyen futbolcularımızın listesi.

Bir Milli Takım teknik direktörü 3 kriter üzerinden eleştirilir.
  1. Aday kadro seçimi
  2. Maç kadrosu seçimi
  3. Oyun sistemi/Maç skoru
Son dönemde Hiddik ve ekibi özellikle aday kadro seçimi konusunda çok fazla eleştrildiler. Ancak alınacak bir EURO 2012 vizesi eleştrileri turnava için seçilecek kadroya kadar durulacak.

Bu kadar konuyu açmışken Milli Takımın son 5 yıldaki hayal kırıklığı yaratan 5 oyuncusu ile yazıyı bitirelim.

5#Ozan İPEK

Bursaspor, İstanbul saltanatı bir sezonluğuna da olsun yıkarken Ozan İPEK o takımın Ulubatlı Hasan'ıydı. Ve milli formayı giymesi bir sürpriz değildi. Asıl sürpriz o forma ile gösterdiği performanstı. Beklentilerin yüksekliği vasat performansın kötü görünmesine de yol açmış olabilir ama Yeşil-Beyazlı forma o sezon gösterdiği performansı ne milli takımda ne kulübünde bir daha gösteremedi. 4 maçlık bir serüvendi Ozan İPEK için milli takım.

4#Ceyhun ERİŞ

"Her şeyin fazlası zaradır" derler. Ceyhun'da sınırsız yetenekler ve sorunlu bir kişilik ile adını altın harflarle olmasa bile bir şekilde kazıdı Türk futboluna. Ortega'nın ahını aldığından olsa gerek bir yerde tutunmaktan ziyade göçebe bir futbol kariyeri yaşadı. Onadığı her takımda fark yarattı bir tek Milli Takım hariç. 30 yaşından sonra Milli Takıma seçildi ama sadece 1 maç oynayabildi. Oda sadece istatistik olarak olarak kayıtlara geçti.

3#Fahri TATAN

Türk futbolunun overrated futbolcularından biri Fahri TATAN. Milli takıma seçilmesinin tek nedeni giydiği Beşiktaş formasıydı. 2006 yılından sonra 9 maçta kadroda kendine yer buldu.

2# İbrahim KAŞ

Bazı futbolcular vardır sadece kulüp oyuncusudur. Formayı sırtına geçirdiği gibi sahada fırtına gibi eser ve Milli Takım kapıları ardına kadar açılır. Bir de bunun tam tersi oyuncular vardır. Birilerinin "prens"idirler ve Milli Takım'a arka kapıdan kolayca girerler. İşte İbrahim Kaş Milli takıma girerken de çıkarken de arka kapıyı kullandı. Hiç bir zaman Milli takım'ı hak edecek bir performan hak etmedi bence ama formayı terletme şansını yakaladı. İbrahim Kaş'ın Türk futboluna en büyük katkısı sakatlandığı Norveç maçında yerini Gökhan Gönül'e bırakması oldu.

1#Mevlüt ERDİNÇ

İlk olarak 2-1 kaybettiğimiz İsviçre maçıyla başlayan Milli Takım kariyerinde 34 kez kadroya davet edilen futbolcu için beklentiler oldukça büyüktü. Hızı, son vuruşları ile takımın yeni yıldızı olacağı düşünürlen 30 maçta sadece 7 gol atabildi. Bu gollerin 3 tanesi Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde, 3 tanesi özel maçlarda ve 1 tanesi de Dünya Kupası elemelerinde geldi. Beklentileri karşılamak konusunda yetersiz kaldı hep. Genelde maçlara ya sonradan dahil oldu ya da yerini başkasına bıraktı. En son 2-0 galip geldiğimiz Romanya karşılaşmasında Ağustos 2010 tarihinde milli formaya giydi.

2 yorum:

The Eagle Abroad dedi ki...

Socceronomics yazari kuper'in kulaklari cinlasin. Guzel bir yazi ve arastirma olmus, sadece sonuc kisminda hayal kirikligina ugratmis oyuncular lisresi yerine, milli takimdaki bu oyuncu secimlerinin takimin genel durumuna etkisini daha detayli bir sekilde ortaya cikaran bir sonuc beklerdim. Sanki yarida kalmis gibi oldum sonunda... Devamini bekliyoruz.

Kerem Akbaş dedi ki...

TFF'nin sitesinden bu listeyi bayağa bir çalışma sonucunda düzenledim ve maalesef yaklaşık 20 maçın kadrolarında futbolcuların kulüpleri yazmıyor. Kulüp bazına inmeden maaselef yapılacak değerlendirme çok sağlıklı olmayacak. Futbolcu seçim stratijisine fazla girmedim. İşkembeden salllamak istemedim yani :)

İlginize teşekkürler