14 Eylül 2011 Çarşamba

Onların İstediği Taraftar Olmanın Maliyeti..

Zat-ı  Şahanelerinin ısrarla "decoder alın" demeleri, aslında yeniden dizayn edilmek istenen yeni taraftar projesinin bir ayağı.

Peki ne istiyor bu futbol guruları bizden? Oyunda kartları yeniden dağıtma girişimlerinde taraftara biçilen payda "otomatik portakal" olmanın maddi bedeli ne? Manevi olarak Temmuz ayının başından beri yitirdiklerimizin zaten maddi bir karşılığı yok.

"Decoder alın" diyen "Büyük Patron"ların sözünü dinlersek bir taraftarın neler yapması gerekli takımını gerçekten sevmesi için.(!)
  • HADİ DECODER ALALIM
Decoder almak için yapmamız gereken aslında TFF'nin pardon Digitürk'ün 473 73 73 nolu telefonunu arayıp istekte bulunmak. Fiyatlandırmaya şu adresten ulaşabilirsiniz.

Bildiğiniz gibi Türk televizyonlarında Kadın programları izlenmez varsa yoksa belgesel kanalları. İşte bunu çözen Yayıncı Kuruluş siz belli bir kültür seviyesine gelmeden Süper Lig izletmiyor.
Önce 10TL'lik Giriş Paketi taraftara giriyor. Ardından kimin keyif aldığı konusunda şüphelerimin olduğu keyif paketi giriyor devreye. En az 2 keyif paketi seçmelisiniz ki bu da 4TL'den 8 TL ile faturanızda vücud buluyor.

Geldik artık "Sam Amca"ların decoderden kast ettiklerine.Sadece kendi takımınızın maçlarını izlemenin bedeli ise 32 TL. Üstüne bir HD olarak izlemek isterseniz aylık 5TL daha cebinizden çıkmalı. Yani cebinizden çıkacak tutar aylık 55TL. Yıllık ödemeniz gereken tutar ise 660TL.

Süper Lig'i izleyebileceğiniz min. paket fiyatı.

  • FORMA AŞKINA
Decoder alarak ilk aşamasını tamamladığımız taraftarlıktan müşteriye dönüşümümüzde sıra formamızı almakta. 4 büyüklerin birbirinden güzel formaları için biçilen bedelleri hepsiburada.com'dan bulabilirsiniz. 

Yeni sezon formalarını sırtınıza geçirmek için cebinizden çıkması gereken tutar 95TL. Ama biraz bekleyip taraftar forması almak isterseniz onun bedeli de 65TL ila 70TL arasında.Trabzonspor'a ait formalar ise henüz hepsiburada.com da satışta değil ancak bedel aşağı yukarı çok farklı olmayacaktır.

Yeni sezon forma fiyatları

  •   HAYDİ MAÇA
Kendinize taraftar diyorsanız kombineniz cüzdanınızda olmalıdır. Yeni sezon fiyatlarını Tribün Dergi'nin den aldım. Detaylı incelemek isteyen böyle buyursun.

İstanbul takımlarını tribünden izlemenin bedeli minimum 700 TL olarak belirlenmiş. En yüksek fiyat ise Beşiktaşta 8.250TL, TT Arena'da ödeyeceğiniz bedel 4.500TL. Şehrin karşı yakasında ise bu tutar 6.200TL. Trabzonspor'un ise taraftarına biçtiği canlı izleme bedeli 300TL ile 20.000TL bandında.
Bu durumda ortalama 700 TL gibi bir tutar ödemeli müşteri sezonluk olarak.

Yönetimler bağırmadan, taşkınlık yapmadan çayınızı kahvenizi yudumlamanızı ve gollerdeki alkış dışında sessiz kalmanızı tercih eder. Stada ulaşım, yiyecek içecek masrafları da maç başına 50 TL olarak hesaplanırsa, kupa, lig ve play-off maçları ile 25 maç maçın toplam masrafı 1.250TL'ye geliyor.

Bu durumda yıllık masraf 2000TL'ye denk geliyor ortalama olarak.


  • KORSANA HAYIR
Büyük transferlerin maliyetinin forma satarak karşılanamayacağını bir önceki yazıda belirtmiştirk. En azından Beşiktaş bunu yapamamıştı. Ama yine de bu tip taraftarın lisanslı ürün kullanmaması düşünülemez.
Normal bir sosyal ortama sahip olduğunuz var saydığımız insanların çevresindekilere doğum günü, doğum, yıldönümü, yıl başı gibi özel günler için yılda 4 adet hediye aldığını ve bu hediyeleri seçerken kulübün lisanslı ürünlerini tercih ettiğini düşünmek sanırım bizi yeniden şekillendirmeye çalışan "taraftar mühendislerinin" fikirleri ile çelişmiyordur. Kısa bir hesapla ortalama 50TL'lik 4 adet lisanslı ürün abartı olmaz.

Korsana hayır demenin maliyeti bir taraftar için 200 TL gibi ortalama bir rakam oluyor aylık.

  • TARAFTAR KART ve KREDİ KARTLARI
Cüzdanında sadece  kombinesi olan taraftar yarım taraftardır.O kombineyi kombine edecek kredi kartları ve taraftar kartlar var artık. Bu kredi kartları ile yaptığınız harcamaların belli bir kısmı kulübünüze gelir olarak gidiyor. Ancak bu kartlar bedava değil. Fenerbahçe Taraftar kart için 35TL talep ediyor, ayrıca kredi kartlarının yıllık aidatları da ortalama 40TL. Yani o parayıda ödeyeceksiniz.

  • Sonuç
Muhtemelen benim aklıma gelmeyen atladığım daha pek çok gider mevcuttur. Ancak şimdilik aklıma gelenlerin toplamı bu şekilde. İsterseniz alt alta yazalım ve yıllık ödememiz gereken tutarı ortaya koyalım.
Ortalama Maliyet
 Kendi taraftarını dövdüren, ilk sıkıntıda istifa eden cüzdanı kanlı kulüp yöneticilerinin istedikleri taraftar olmak isteyen bir Asgari ücretlinin aylık gelirinin %37'sini bu çarka akıtması gerekiyor.Barında, gıda gibi temel ihtiyaçlara tercih edilmesi istenen bir sektör oldu artık futbol.

"Endsütriyel futbol karşıtlığı"nın güzel fonotiğine kendini kaptırıp bu yöneticilerin değirmenine su taşımaktan da geri kalmayan müşteriler hiçte az değil.

Sayın Demirören'in "Decoder alın" kaygısı ile "Tüp alın" kaygısı birinin aynıdır, aynen yaratmak istedikleri tek tip taraftar gibi.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bir galatasaray taraftarı olarak yazılarını beğenerek okuyorum. Ve bu tektip taraftar olmama konusunda, beşiktaş taraftarının hassasiyetini diğer takım taraftarlarının da en az onlar kadar göstermesi gerekiyor ki türkiye bu ve benzer sorunlara karşı önlem alabilsin.

tepkinin çığ olup ses getirmesi dileğimle...