21 Temmuz 2010 Çarşamba

TSL Sakata Gelenler

Mevcut federasyonun icraatlarını her ne kadar beğenmesem de hatta şiddetle karşı çıksam da, güzel yaptıklarını da alkışlamak gerekiyor. Ambalaj iyi olunca içindekinin pek önemi kalmıyor ya web sitesi de TFF'nin ambalajı. Bu sitenin arşiv ve istatistik bölümü ise oldukça ayrıntılı ve doyurucu.

Biraz istatistiklere meraklı olduğumdan, biraz da can sıkıntısından TSL'de sakatlıktan dolayı yapılan oyuncu değişiklilerine göz attım biraz.

Geçtiğimiz sezon 108 futbolcu sakatlıktan dolayı sahada yerini bir başka arkadaşına bırakmış. Bunlar sadece saha içinde yaşanan sakatlıklar, antrenmanlarda, evde, banyoda vs. yerlerdeki sakatlıklar dahil değil bu rakama. Tüm maçları izlemesem de ilk yarının son maçında Bursaspor'a karşı Rüştü ve Ferrari'yi kaybeden Beşiktaş'ın galip götürdüğü maçtan yenik ayrılması belki de şampiyonun belirleyicisiydi. İşte bu kadar önemli sakatlıklar aslında.

İBB, Eskişehir ve Sivasspor 10'un üzerinde futbolcuyu maç esnasında sakatlığa kurban vermiş. Bu kulüplerin kalibrelerinin altı kalarak sezonu istenen yerde bitirememelerinin bir sebebi de işte bu sakatlıklar sonrası yeterli kadro derinliğinin sağlanamaması.

Saha içine elinde çanta ile koşan kulüp görevlisinin sihirli spreyine olumlu cevap vermeyen adelenin değişiklik işaretine sebep olduğu durumlarda teknik adamların oyun stratejisini belirlemek ya da yeniden şekillendirmek için çok az zamanı oluyor. Bir futbolcuya bağlı sistemin en büyük hasarı belki de sakatlıklar.

5 büyükler arasında en fazla maç sakatlığı yaşan ekip 9 sakatlık ile Fenerbahçe. Beşiktaş ve Galatasaray ise 5'er kere sakatlıktan dolayı oyuncu değiştirmek zorunda kalmış. Trabzonspor, küme düşürülen ankaraspor'u saymazsak 2 sakatlık ile maç içinde en az sakarlık sorunu yaşan takım.

Şampiyon Bursaspor ise hiç bir oyuncu değişiklik hakkını sakatlık için kullanmamış. Sıfır sakatlık noktasında Bursasporlu futbolcuların fiziksel gücünün şampiyonlukla ilintisi nedir araştırmak gerekir.

İBB - Galatasaray ve Kasımpaşa - Galatasaray karşılaşmaları 3'er sakat vermesi ile ligin en çok maç içi sakatlığının yaşandığı karşılaşmalar.

Diyarbakırspor'lu Erdinç Yavuz ve Kasımpaşa'lı Koray Avcı 3'er kez sakatlanarak takımlarını en fazla yalnız isimler.

Şener Aşkaroğlu ise hem Diyarbakır hem de Manisaspor formaları ile maç içinde sakatlık geçirerek birden fazla forma ile maç tamamlayamayan tek oyuncu.

Sezon başı hazırlık kamplarının, sezon başı hazırlık kamplarının yoğun bu gibi dönemlerde ne kadar öenmli olduğu anlatılır sürekli. Kimileri kamp yapılan yer üzerinden, kimileri de hazırlık maçı oynanan küçük takımlar üzerinden bu kampları eleştriyor şimdi ancak önemli olan kampın nerede yapıldığı değil futbolcu sağlığının futbolcu performansına optimum şekilde katkı yapmasını sağlamak.

Futbolcuların, profesyonelliği sözleşme dönemlerinde hatırlayıp, bilimsellikten uzak bir hayat süremesi sorunun sadece başlangıcı.


0 yorum: