5 Ocak 2010 Salı

Son 10 Yılın En KÖTÜ Beşiktaş 11'i...

Son 10 yılın en iyileri modası arasında en kötüleri yapmakta bana düştü. Ali Ece buradan okuyabileceğiniz yazısında son 10 yılın en iyi 11'i üzerinden çok güzel tespitler yapmış. Benim listemin Ali Ece'ninkiyle benzerlik gösteren yanı yabancı oyuncuların bende de çok olması.

Kaleci : Beşiktaş tarihinin tek Danimarka'lı oyuncusuydu Peter KJAER. 1965 doğumlu kaleci İnönü'de kaledeki yerini alınca lunaparktaki "gol atana Marlboro" tadında bir izlenim yaratmıştı bende. Zaten 2001-02 sezonunda kaleyi sadece 6 maç koruyabildi.

Sağ Bek : Türk futbolunun sağ bek mevkini 15 yıldır iki futbolcu sırtlıyor. Önce Galatasaray'da Ümit Davala ardında da Fenerbahçeli Gökhan Gönül bu mevkide rakipsizler. Cafu'yu izleyerek "sağ bek nasıl oynanır" dersi aldıktan sonra Rus Dmitar Khlestov 'ı izlemek her Türk futbol sever için bir zülüm olmuştur. Daha da kötüsü Erkan Arseven'i hatırlamak ve biraz daha sevmekti.

Sol Bek : Pek çokları için buranın tek adamı İbrahim Üzülmez'ken onun yerine sürekli transfer yapıp yine İbrahim Üzülmez'i oynatan teknik direktörlere burdan selam göndermek gerekiyor. Durum böyle olunca oraya konulacak isim tabi ki eski takım taraftarlarının Beşiktaş'a imza attığında havalara uçtuğu Hırvat oyuncu Anthony Seriç. Sadece 4 maçta gönderilecek performansı göstermesi de kendisi için ayrı bir başarı öyküsü.

Stoper : Genelde yönetimlerin yabancı transferde aynı ülkeden birden fazla oyuncu alıp, bu oyuncuların uyum süresini kısatmak isterler. Gordon Schildenfeld'ın o müthis 7 maçlık performansı olmasaydı belki Seriç ile hiç tanışmayacaktık. Hakkında "kör" iddaaları ortaya atılsada henüz kanıtlanamadı.


Stoper : 2. Daum döneminin Beşiktaş'a kazandırdığı unutulmaz futbolculardan biride 4 maçlık performansından çok, adı bel altı esprilere konu olan Sixten Veit. 1 maçlık futbolcular görmemize rağmen Veit maliyet olarak bu kadroda yer almayı hak ediyor.

Orta Saha / Kanat : "Bir Rumen'dan daha iyi ne vardır?" diye sormuşlar Lucescu'ya, "iki Rumen" demiş. Ve hemen harekete geçip Marius Maldarasanu 'yu sezon ortasında getirmiş Beşiktaş'a. Şampiyonluk primini verip sezon sonu ülkesine göndermiş. Kumaşı iyi terzisi kötü bir elbise gibiydi Rumen futbolcu. Son 10 yılın en iyi takımına gelip başarılı olmak zaten kolay bir iş değildi.

Orta Saha / Kanat : Galatasaray'a transfer olduğu gün "neden Beşiktaş değil" diye üzülmüştüm. Keşke başka şeye üzülseymişim. Avrupanın önde gelen kulüplerinden Bayern Münich forması giyen Berkant Göktan'ı, yeni Mehmet Scholl olarak lanse diyordu basınımız. Ümit Milli takımda gösterdiği performansın sadece 10'da birini Galatasaray ya da Beşiktaş'ta gösterseydi, futbol aklını sınır kapısında bırakmadan Türkiye'ye giriş yapsaydı herşey daha farklı gelişebilir. 4 maçlık bir performansla Demirören yönetiminin incilerindendir Berkant.

Orta Saha : Beşiktaş taraftarı bir başka sever siyahi futbolcuları. Madida ile başlayan serüven aralıksız bu günlere kadar geldi. 100. yıl kadrosuna ara transferde katılan Giunti'den esinlenen Beşiktaş yönetimi 101. yılın devre arasında Fiorentina'dan Amaral'ı kadrosuna kattı. Sahadaki futbolundan çok Müslüm Baba'ya benzerliği konuşuldu. 11 maç sonunda yollar ayrıldı.

Orta Saha / Forvet Arkası : Beşiktaş'lı futbol severlerin damağında bir tek tane Tunus hurmasından daha az tat bıraktı oynadığı 26 maçta. Mehmet Özdilek, Sergen Yalçın gibi futbol sihirbazlarının yerinde oynamanın zorluğunu yaşadı. Mehmet Özdilek'in jübilesinde Milan'a bir gol attı Zübeyir Baya. Bir iki golü daha vardır herhalde ancak benim tek hatırladığım gol bu. Onuda doğru hatırladım mı bilmiyorum.

Forvet : Arild Stavrum'un forvet oynadığını sahada durduğu yerden anlıyabiliyordum. Beşiktaş forması giymeden önceki 3 sezonda 55 gol atan Stavrum'a İstanbul havası yaramadı. Yarım sezonda aranan kan olmadığına kanaat getirilip takımdan uzaklaştırıldı.

Forvet : Takıma katılmasının tek faydası, onunla birlikte gelen Bobo'yu dünya yıldızı sanmamızdır. Tomas Jun'la geçen yarım sezonda, 6 kez izleme şanşı bulduğumuz Çek golcü sadece 1 topu ağlara gönderebildi.

Süleyman Seba'sız geçen 10 yılın bir bilançosu bu kadro aslında. Sanmayın ki bu en kötüsüdür. Veysel Cihan'ları, Ali Güneş'leri, Ohen'leri , Hengen'leri unutmadık, size bıraktık. Göle sadece bir taş attık. Gerisi dalga dalga geldi zihinlerimize.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

liste başarılı gerçekten.buarada ohen son 10 yılda değildi.

UzunPaslar dedi ki...

Bu liste konusu hakikaten çetrefilli. Unutulan oyuncular mutlaka oluyor. Fakat senin listeni çok tuttum. Değerlendirmelerin de ayrıca başarılı. Fakat naçizane bir uyarım olacak, hatırladığım kadarıyla Amaral, 2002-2003 sezonunun başında getirilip devre arası gönderilmişti.

Ayhanlar Platform dedi ki...

2 futbolcu hariç liste tamamdır. 1-Amaral 2-Baya ikiside iyi futbolculardı bence. Özellikle Amaral'ın neden gönderildiğini hala anlamadım.

Mehmet Dinler dedi ki...

Juanfran mı ne vardu bi de :D Lste çok iyi

erhan taş dedi ki...

liste başarılı. Juanfran yedek olur. Mhyre vardı o da yedek olur. Tayfun korkut, okan koç, kürşat durmuş listeye eklenebilir.