4 Ocak 2010 Pazartesi

Ara Transfer Ne Kadar Yaralı? Son 5 Sezonun Ara Transfer Değerlendirmesi.


2009-2010 sezonunun ilk yarısının son bulması ile birlikte yazılı ve görsel basında en çok göze çarpan konular "ilk yarı değerlendirmeleri" ve transfer haberleri. Sezonun geride kalan kısmında gidişatından memnun olmayan takımların transfer çalışmaları çoktan başladı bile. Peki ara transferler takımlara ne kadar yarar sağlıyor?

Sezon başı yapılan transferleri, yönetici ve teknik adamlar için bir sınav olarak değerlendirirsek, ara transfer ancak bu sınavın bütünlemesidir. Sezon başında yapılan bilinçsiz yahut faydasız transferlerin günah çıkartma yeridir ara transfer. Pek çok takım için eksikleri gidermek ve yamamak adına yapılan bu transferlerin sezonun kalan kısmına etkisi nedir? Hesapta olmayan sakatlıklar için yapılan transferleri bir nebze olsun anlamak kolay ancak ara transferde 5-6 futbolcu alan kulüplerin görüntüsü "şuçu sürekli başka yerde arayan dizi karekterinden" farksız.

3 büyük takımın son 5 sezonda yaptığı "ara transferlere" bir göz atıp, bu oyuncuların yeni takımlarına sağladığı katkıya bakalım dilerseniz.

2004-2005 Sezonu

2004-2005 sezonunun ara transfer dönemi belki de inceleyeceğimiz 5 transfer dönemi içinde en şaşalı olanı. O sezon ligi Trabzonspor'un 3 puan önünde şampiyon olarak bitiren Fenerbahçe, Anelka'nın uçağı İstanbul'a indiğinde puan cetvelinde Galatasaray'ın 4 puan önünde liderdi. İlk yarının en çok gol atan ve en az gol yiyen takımı olan Fenerbahçe'nin Anelka'yı alması beklenen bir gelişme değildi ve sadece Türkiye'de değil Avrupa'da da büyük yankı uyandırmıştı. Bu transferin gölgesinde kalan diğer 2 önemli transfer ise şimdi 30-40 milyon € fiyat biçilen Ribery ve attığı 9 golle Trabzonspor'a uzun yıllar sonra lig 2.'liğini getiren Polonya'lı Szymkowiak'tı. Ribery'nin büyük balık olduğu kaçtığında anlaşıldı. Szymkowiak ise ülkemizden kaçarcasına ayrıldı.

Anelka Fenerbahçe forması ile 4 gole imza attı. Konyaspor'un Fenerbahçe'yi 4-2 yendiği karşılaşmada maçın son, kendisinin ise ülkemizdeki ilk golunü attı . Deplasmandaki Malatyaspor maçında 79. dakikada attığı gol ile rakibin direncini kıran adamdı. A.Sebatspor maçında da 2 farklı galibiyeti getiren gollerden ilkinde Anelka'nın imzası vardı. Bu iki gol ve taraftarı tribüne çekmesi ile Anelka sadece bir "halkla ilişkiler" hareketi olmaktan öteye gitti. Szymkowiak ile birlikte şampiyonluk hayalleri gören Trabzonspor'un bu hayalini kabusa çevirdi.

2005-2006 Sezonu

2005-2006 sezonunun ara transfer dönemi havaalanına gidip yeni transferleri omuzlara alma hayali kuran taraftar için oldukça sönük geçti. Fenerbahçe bu dönemde kadrosunu aynen korurken, Galatasaray, eski oyuncusu Emre Aşık'ı Beşiktaş'tan geri aldı. Trabzonspor ise daha sonra Porto'ya gönderip hatrısayılır bir para kazandığı Stepanov'ı bu dönemde renklerine bağladı. Emre'yi Galatasaray'a gönderen Beşiktaş, Rizespor'dan Koray Avcı'ya siyah-beyaz formayı giydirdi.

Şampiyonun son haftaki skorlarla belirlendiği bu sezonda Galatasaray'ın şampiyonluğa ulaşmasını sağlayan olaylar biride yine bir ara transfer. Arda Turan'ı Manisaspor'a ara transferde gönderen Galatasaray yönetimi acaba Arda'dan böylesine bir katkı bekliyor muydu?

2006-2007 Sezonu

2006-2007 sezonunun ara transfer döneminde skor basını "biz yazmıştık" diyemeden sadece yazdı durdu. 3 büyük İstanbul kulübü de bu transfer dönemini oyuncu göndermekle geçirdi. Fenerbahçe'de Luciano Daum'un peşinden Köln'e giderken, Beşiktaş, Serdar Özkan ve Ramazan Kurşunlu'yu kiralık olarak gönderdi. Galatasaray ise Özgürcan'ı Kayserispor'a kiraladı.

2006-07 sezonunun ilk yarısındaki müthiş performansı ile yıldızı yeniden parlayan Ceyhun Eriş Trabzonspor ile anlaştı ancak Ziya Doğan ile anlaşamayınca istenen katkıyı yapamadı. Ceyhun'un gitmesi ile birlikte korkulu rüyalar görmeye başlayan Ankaragücü ara transferden en zararlı çıkan takım oluyordu az kalsın. Ankaragücü ligi küme düşme hattından sadece 3 puan yukarda bitirdi. Ziya Doğan'ın manevi oğlu olduğundan şüphenilen Ayman ise yine bu sezonunun ara transfer döneminde Ziya Doğan'ın Trabzonsporuna katıldı.

2007-2008 Sezonu

2007-2008 sezonunun ara transfer dönemi, bugün içinden çıkalmaz sorunlar yaratan ve kulüpleri milyonlarca dolar zarara sokan 6+2 kuralı ile birlikte geldi. Fenerbahçe ve Galatasaray anlaştıkları ancak yabancı sınırına takıldıkları futbolcular için federasyona yaptıkları baskı sonucunda kabul edilen 6+2 kuralı ile birlikte takımlar için en verimsiz ara transfer dönemlerinden biri yaşandı. Fenerbahçe, yeni Appiah diye lanse edilen Maldonado'yu kadrosuna kattı. Galatasaray ise Roma'dan Barusso ve Ankaragücü'nden Emre Güngör ile sözleşme imzaladı. Ara transfer döneminin en karlı takımı ise Beşiktaş oldu. Ertuğrul Sağlam'ın ısrarları sonucu Holosko Beşiktaş forması giydi. Maldonado ve Barusso ülkemizden ayrıldılar, 6+2 gibi bir bombayı kulüplerin kucağına bırakarak.

2008-2009 Sezonu

Bu sezon şampiyonu ara transferler belirledi dersek abartmış olmayız. Beşiktaş ve Sivasspor'un at başı gitmelerini sağlayan 4 transfer var. Beşiktaş'ın renklerine kattığı Ernst ve Yusuf Şimşek Beşiktaş'ın şampiyonluğunda büyük pay sahibi oldular. Yusuf Şimşek, Beşiktaş adına attığı 3 gol ve yaptığı asistlerle şampiyonlukta önemli bir rol oynadı. Fabian Ernst ise Beşiktaş'ın eksik olan dişlisini tamaladığı gibi attığı 2 golle, skora da katkıda bulundu.

Sivasspor'un yakaladığı tarihi başarıda ise Kamanan ve Murat Erdoğan transferleri önemli bir yere sahip. Kamanan ve Murat Erdoğan attıkları 4'er golle hem Sivasspor'u son haftaya kadar şampiyonluk yarışı içinde tuttular hem de şampiyonlar liginin kapılarını araladılar.



Bu 5 sezon içinde 2 sezonda ara transferle gelen oyuncuların şampiyon takıma direk katkı sağladığını görüyoruz. Transfer ciddi bir iştir. Taraftarın merakını canlı tutmanın, onu tribünde takımını desteklemeye itmenin en etkili yollarından biridir. Acemi ve basiretsiz yöneticilerin ise sık ve yanlış yaptıkları bir olaydır. Gazeteye tiraj, programa reyting yaptırmak için yalan atıldığında hesap sorulmayacak tek konudur transfer. Pişmiş aşa su katmaktır bazen.

0 yorum: