1 Ekim 2013 Salı

Galatasaray gerçekte ne kadar kazanacak?

Fenerbahçe’nin vizesini İstanbul’da mucizelere bıraktığı Şampiyonlar Ligi treni dün akşam resmi olarak kaçınca pek çok basın yayın organında bu durumun haber olması beklenen bir durumdu. Bir kısım yayın organı Fenerbahçe’nin futbolu üzerinden olayı görürken bir kısmı ise işin ekonomik yanına vurgu yapmış ancak ortada dolaşan rakamlara bakıldığında haberlerin geçmiş yıllardan copy-paste yapıldığı sonucu ortaya çıkıyor.
Öncelikle şunu belirtelim Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi gruplarına kalamaması pek çok yayın organının söylediği gibi Galatasaray’a ekstra 10-15 milyon Euro değil sadece 1,5-2,5 milyon Euro arası katkı sağladı.
Şampiyonlar ligine ait gelir dağılımına ilişkin esaslar 8 Ağustos 2013 tarihinde UEFA’nın internet sitesinde açıklandı. Buna göre Şampiyonlar Ligi gruplarına kalan kulüpler 1,3 Milyar Euro’yu paylaşacaklar. Gruplara katılma hakkı elde eden kulüpler ayakbastı parası olarak 8,6 milyon Euro kazanırken gruptaki bir galibiyetin ederi 1 milyon Euro, beraberliğin ise 500 bin Euro olarak açıklandı.  Gruptan çıkan her bir takıma 3,5 milyon Euro, çeyrek finale kalan sekiz takıma 3,9 milyon Euro, yarı finale adını yazdıran dört kulübe ise 4,9 milyon Euro prim ödenecek. Finale ulaşan takımlardan kaybeden 6,5 milyon Euro ile ödüllendirilirken, kupanın sahibi ise 10,5 milyon Euro daha kasasına koyacak. Ve bu tutarlara market pool adı verilen yayın gelirleri dahil değil. Ayrıca Fenerbahçe Play-off turu oynadığı için 2,1 milyon Euro teselli ödülü alacak.
Ülkenin hak ettiği yayın hakları ise o ülkenin takımları arasında paylaştırılıyor. 2012-13 sezonundan başlayarak 2014-15 sezonu sonuna kadar pazarlık usulü ile satılan Türkiye yayın haklarının düşmesi sonucu geçtiğimiz sezon temsilcimiz Galatasaray 5,2 milyon Euro almıştı. Bu hesap ile Fenerbahçe’nin kupalara katılamadığı durumda ülke takımlarının alması gereken 5,2 milyon Euro’nun %40’lık payı otomatik olarak Galatasaray’ın kasasına giriyor.
Avrupa Liginde ise çok daha kısıtlı bir bütçe var. Tüm takımlar 170 milyon Euro’yu paylaşacaklar. Şampiyonlar Ligindeki bir galibiyetin değeri Avrupa Ligindeki beş galibiyet ile aynı. Avrupa Ligi’nde gruplara kalan takımlara 1,3 milyon Euro ödeme yapılacak. Galibiyet 200 bin Euro, beraberlik ise 100 bin Euro ile ödüllendiriliyor. Grubunu birinci bitiren takım 400 bin Euro, ikinci bitiren ise 200bin Euro daha kazanıyor. Gruptan çıktıktan sonra son 32’ye kalan takımlar 200 bin Euro, son 16 takımları 350 bin Euro, çeyrek finalistlerin her biri 450 bin Euro, yarı final oynayan dört takım 1 milyon Euro, finalde kazanan 5 milyon Euro, kaybeden ise 2,5 milyon Euro kasasına koyuyor.

0 yorum: