16 Mayıs 2012 Çarşamba

Süper Lig Para Bastı

Ve bitti. 34 hafta bir acayip lig oynandı. Ardından allanıp pullanan ve adı "Süper Final" olarak değiştirilen Play-off.

Ne acayiptir ki geride kalan tüm sezonlardan daha negatif anlamda farklılaşan lig, kulüplere kazandırdığı para açısından geçmiş sezonların fersah fersah önünde.

Daha önce de konuşulduğu gibi ligin sakatlığı ve belirsizliği noktasında devreye giren Play-Off sistemi ile yayıncı kuruluşun oyunun içinde tutulma isteğinin nereden kaynaklandığı da bu noktada ortaya çıkıyor.

Bilindiği üzere Digitürk ligin bu sezonu için yani 2011-2012 sezonunun 34 haftası için 321milyon$ para vermeyi vaad etmişti. Şike soruşturması sonrası bu paradan olmak istemeyen kulüpler ektradan 6 maç yapmayı sezon başında kabul etti. O yüzden aşağıda verilen bilgi çizelgesinde kulüplerin kazandığı yayın hakkı gelirleri ligin 34 haftalık bölümünü göstermekte.

Play-Off'un kulüplere maddi katkısı ise store satışları ve maç günü gelirleri ile sınırlı. Zaten büyük ölçüde kombine satışı yapmış olan kulüplerin sattıkları bilet dışında bir geliri olmadı bu sezon için play-off'tan.

Ligin şampiyonu Galatasaray bu sezon yayın geliri olarak kasasına 36,619 milyon $ koydu. Bunun 10,9 milyon $'lık kısmı geçmiş şampiyonluklarından kazanılmış bir hak. Yine ligi ilk 6'da bitiren takımların kazandığı primden 8,25 milyon $ Galatasaray'ın kasasına girdi. İstisnasız lige katılan her takıma verilen 6,24milyon TL'nin yanına 13,2 milyon $ performans primi de gelince Galatasaray'ın yayın geliri 36,6milyon $'ı buldu.

Kısaca hatırlatmak gerekirse
  1. Lige katılan her kulüp istisnasız 6,25milyon$ katılım payı alıyor.
  2. Ligi ilk altıda bitiren kulüpler 8,2milyon $ ile 1,37milyon $ arası para alıyor.
  3. Daha önce şampiyon takımlar şampiyonluk başına 642bin$ prim alıyor.
  4. Ligde alınan bir puanın para olarak karşılığı 171.556$
 Lig sonunda hangi katagoriden kaç para kazandı, hepsi aşağıdaki bilgi çizelgesinde.


5 yorum:

yoldy35 dedi ki...

Yazılarınızı Gityat.com ' da paylaşabilir, blogunuzu tanıtabilir ve kendi kanalınızı kurabilirsiniz. Sizleri de aramızda görmek bizi çok mutlu edecektir.

Kerem Akbaş dedi ki...

Merhaba,

Kaynak göstererek kullanabilirsiniz tabi ki.

Naim_d dedi ki...

Kerem Rakamlar neden dolar olarak derlendi? Sonuçta Yayın ihalesi Euro olarak yapılmış, Hadi primler TL ye çevrilip verildi diyelim arada bir kur dönüşümü neden oldu merak ettim açıkcası bilmediğimiz bir sebebi falan mı var?

Kerem Akbaş dedi ki...

321 milyon $'dı ihale sonucu. TFF'den de teyid ettim sen yorum yazınca.

Adsız dedi ki...

Yazilariniz gercekten harika, kimseye saldirmadan, kimseyi itham altinda birakmadan yazi yazilabilecegini gostertiginiz icin tesekkurler