22 Mayıs 2012 Salı

Para ile Şampiyonluk Ne Kadar Kolay? Bayern vs BVB

Biri tam anlamıyla Alman futbolunun tanımı; makina düzennde bir takım. Giren ve çıkanların adı takım olgusunu değiştirmiyor. Hep belli bir standartın üzerinde oynanan oyun. 93-94 sezonundan bu güne o takımın şampiyonluk için birden fazla sezon beklediği iki dönem var. İlki 94-95 ve 95-96 sezonları, diğeri ise 10-11 ve 11-12 sezonları.

Bu sezonların en önemli özelliği Bayern'i sekteye uğratan takımın Dortmund olması.

Geçtiğimiz sezon alınan şampiyonluğun artından bu sezon hem şampiyonluk yolunda hem de kupa finalinde Bayern'i gördüğü yerde yende Dortmund. Bunu yaparken Götze'niin sakatlığını, Nuri'nin gidişini fursata çeviren oyuncuların büyük iş yaptıkları ortada. Kagawa, Lewandowki, Hummels.

Sorumluluk almak gerektiğinde İlkay bile o taşın altına elini soktu.

Rakipleri dünya futbolunun devlerinden Bayern değil M.Gladbach olsaydı belki de bu kadar anlamlı olmayacaktı bu sezon ki çifte zafer. Çünkü Bayern Şampiyonlar Ligi finalinde penaltılarla rakibine boyun eğse de elediği takımlar düşünüldüğünde ligi domine edebilecek kapasitede olduğunu gösteriyor.

Alman futbolunun paraport şubesiydi bir zamanlar Bayern. Yurtdışına gitmesi muhtemel oyuncuların yurt içindeki son durağı olurdu genelde. Ancak önce Mesut ve Khedira ardından Nuri bu durağı pas geçerek çıktılar yurtdışına. Sezonun flaş oyuncularından Reus tercihini BVB'den yana kullandı. Bu değişimin getirdiği şey para ile ölçülemeyecek kadar kıymetli. Nereden baktığınıza göre Bayern ya da Dortmund bize bu sezon aynı Montpellier gibi şunu sordu? "Para ile şampiyonluk ne kadar kolay?"

Öncelikle Bayern Münich ve BVB arasındaki maaş farklına bakmakta yarar var.

Sarı ve kırmızı çizgiler arasındaki boşluk iki takım oyuncularının kazandıkları ücretler arasındaki fark. Daha önce Futbolun Şifreleri kitabının yazarlarından Stefan Szymanski Premier Lig için Maaş/Lig Sırası araştırmasında yüksek maaş ödeyen takımların ligde üst sırada yer aldığına dair bir araştırma yapmıştı.


Almanya'da Dortmund iki sezondur sadece bu araştırmayı boşa çıkartmak için çalışıyor gibi görünse de gelinen nokta çok uzun bir süredir yetiştirilen ağaçtan yenen meyveler aslında.

Yukardaki grafik ise ligde alınan bir puan karşılığında futbolculara ödenen ücreti gösteriyor. Durum böyle olunca Dortmund'un bir puan için harcadığı tutarın son 8 sezondur 1mio€'nun altında olduğunu görülüyor. Sadece 2008 yılında puan başına 1,05mio€  harcanış BVB. Ancak aynı dönemde Bayern'in ödediği tutar tam 2 katı yani 2 mio€.

Futbolcuya para vermek için tabi ki önce kazanamak gerekiyor. Dortmund son 8 senede gelir olarak hep Bayern'in arkasında ve aradaki anllamlı bir fark var. Dortmund'un gelir olarak Bayern'e en çok yaklaştığı sezon 2005-2006 sezonu ki bu sezonda Dortmund Bayern'in sadece %44'ü kadar gelir elde edebilmiş durumda.Ancak şampiyon oldukları ilk sezon gelir farkını bir önceki seneye göre %11,3 oranında kapatmış görünüyor Dortmund. Bu sezon Şampiyonlar Liginden gelen geliri göz önüne aldığımızda diyeceğim ama Bayern'de Şampiyonlar Liginde final oynayarak çok önemli bir gelirin sahibi oldu. Ancak sürdürülebilir başarı her zaman gelir dönüyor Almanya'da.

Alman kulüplerinin gelirlerinin %40-45 civarını Ticari Gelirlerden elde ettiği düşünüldüğünde Şampiyonlar Ligi gelirlerinin itici gücü fazla oluyor toplam yayın gelirleri içinde.

Yukarıdaki gelirlere bakıldığında Bayern'in gelirlerinde 2008 yılı ve sonrasında bir yükseliş görülürken o sıralarda Dortmund batmakla batmamak arasındaki ince çizgideydi. 

Dortmund ve Montpellierin başarılarına bakıp doğru yapılmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözüne sokmak gerekiyor ülkemizdeki yöneticilerin. Har vurup harman savurmanın oto kontrol ile olmuyor ise TFF'nin kuracağı bir denetim mekanizması ile önlenmesi acilen gerekli. Son cümledeki anlam bozukluğunun ben de farkındayım. Yeter.

0 yorum: