4 Mayıs 2012 Cuma

Beşiktaş Nerede Oynamalı?


Futbol dünyasında bir kulübü tanımlamanın bir iki kritik unsuru vardır. Bunlardan biri forma diğeri de kulübün maçlarını oynadığı stadyum.

Camp Nou deyince akla gelen Barcelona olurken, Anfield Road bir yerlerde duyulup, okununca zihinde Liverpool canlanır. Ülkemizde de Saraçoğlu Fenerbahçe’yi, Ali Sami Yen Galatasaray’ı ve İnönü Beşiktaş’ı temsil eder.

Bu temsil kalibiyeti kulüplerin can damarlarından biri olan maç günü gelirlerinin belirleyicisidir de. Kulüplerin yayın ve ticari gelirleri ne kadar önemli olsa da maç günü gelirleri takımını desteklemeye gelen taraftarların takıma en çok pozitif etkiyi yaptıkları alandır. Sadece ceplerindeki para ile değil ruhları ile de takımlarının yanında olduklarını göstermenin yeridir stadyumlar.

Fenerbahçe’nin ve Galatasaray’ın taraftarlarına sundukları konfor ve rahatlık maç günü gelirlerinde gözle görülür bir artışa neden oldu. Önce Fenerbahçe tribünlerini teker teker yaptı daha sonra Galatasaray sayısız başarılar kazandığı Ali Sami Yen stadını terk edip yeni yuvvasına yerleşti.

Bu süreçte Beşiktaş’ın maçlarına ev sahipliği yapan İstanbul’un en güzel konumlu stadyumu olan İnönü kaderine terk edildi. 2004 yılında yapılan yenileme çalışması ile 36 olan giriş çıkış kapıları 72’ye yükseltildi. Tartan pist kaldıralarak stad zemini aşağı çekildi ve kapasite 32.086 kişiyi ağarlayabilecek şekilde artırıldı. Bu kapasite artışından beklenti yıldız transfer ile birlikte tribünlere daha çok taraftar çekerek kulübün mali yapısını sağlamlaştırmaktı.

Mevcut yapıda Fi-Yapı İnönü Stadyumu 4 tribünden oluşuyor. Çarşının kalbi olan Kapalı tribün 5.886 kişiye ev sahipliği yaparken hemen karşısında yer alan ve içinde Basın Tribünü ve Protokol Tribünü de barındıran Numaralı tribünün kapasitesi ise 5.223 kişi. Var olan iki sütunu ile tarihi eser vasfını kazanan İnönü stadının Eski Açık diye adlandırılan kısmı ise 7.947 kapasiteli ancak rakip takım seyircileri için ayrılan kısım da bu tribünde yer alıyor. Stadyum kapasitesinin %40’ına sahip olan Yeni Açık Tribün ise 13.050 kişilik bir kapasiteye sahip.

Fenerbahçe ve Galasaray statlarının yenilenmesi Beşiktaş yönetimini de harekete geçirdi ve gazeteler her sezon sonu “İnönü’de son maç” manşeti ile çıktı ama “Son Maçların” sonu bir türlü gelmedi. En sonra Kültür Bakanı ile girilen polemik sonunda olumlu demeçler verildi ve Beşiktaş’ın stadyum inşaatı sırasında maçlarını nerede oynayacağı konusu gündeme geldi.

29 Şubat tarihli BJK AŞ bilançolarına göz attığımızda Beşiktaş’ın 01.06.2011 tarihinde mali olarak başlayan sezon için geçen dokuz ayda 22.103.734TL Maç Günü Geliri elde ettiğini görüyoruz. Bu süreç içinde bu gelirin %58’lik yani 12.920.522TL’lik kısmı Kombine ve Loca gelirlerinden oluşuyor. Kombine ve Loca sahibi olmayanların maç öncesi Biletix vasıtasıyle aldığı bilet tutarı ise 9.183.212TL oldu.

Beşiktaş’ın mali tablosunda yer alan bu gelirler, 18.08.2011 tarihinde UEFA Avrupa Ligi Play-Off maçı olan Alania Vladikavkaz karşılaşması ile başlıyor ve 23.02.2012 tarihinde Braga ile oynanan UEFA Avrupa Ligi 2. Tur maçı ile sona eren 20 maçlık bir serüveni kapsıyor. Bu 20 maç içinde 11.01.2012 tarihinde Gaziantep Bş. Bld. İle oynanan Türkiye Kupası 3. Tur maçı ve 02.02.2012 tarihinde oynanan Mersin İ. Yurdu maçları ise kadın ve çocuk seyircilere oynandı. Yani Beşiktaş’ın para kazandığı 18 maçı var iç sahada oynadığı. Bu 18 maçın ortalama gelirine baktığımızda Beşiktaş’ın maç başına kasasına giren tutarın 1.227.985TL olduğunu görüyoruz. Stadın tamamen dolduğunu varsayarsak –ki bir iki maç dışında dolmadı- bir kişi başına 38TL düşüyor.

Gelirlerin yanında bir de stadın giderleri var.

·         Stat Ücret Giderleri                                  -834.978 TL
·         Stat Kira Giderleri                                    -581.540 TL
·         Stat Haberlesme Giderleri                         -13.344 TL
·         Stat Bakım ve Onarım Giderleri                -139.297 TL
·         Stat Diğer Giderler                                   -466.250 TL
·         Stat Bakım ve Onarım Giderleri                -275.644 TL

Toplamda stadyumun 20 maçlık gideri 2.311.053TL olarak yansımış mali tablolara. Maç başına 115.552,65 gibi bir gideri var stadın. Bunu kapasiteye böldüğümüzde ise bir kişinin bir maça gelmesi için Beşiktaş 4TL bir gidere katlanıyor demektir. Ancak stad tam kapasite kullanıldığında yıpranma payı artacak ve bu tutar 5-6TL’yi bulabilecektir.

Tüm bu rakamların bize anlattığı Beşiktaş’ın bir kişinin maça gelmesinden bu sezonun ilk 9 ayında 34TL kazandığı.

İstanbul’da kapasitesi 10bin kişiyi geçen stad sayısı 6. 

Stad Adı
Oynayan Kulüp
Kapasite
Zemin Türü
ATATÜRK OLİMPİYAT
İSTANBUL BBSK
76.092
Çim
TÜRK TELEKOM ARENA
GALATASARAY A.Ş.
52.600
Çim
FB ŞÜKRÜ SARACOĞLU
FENERBAHÇE A.Ş.
50.509
Çim
Fİ-YAPI İNÖNÜ
BEŞİKTAŞ A.Ş.
32.086
Çim
ZEYTİNBURNU
ZEYTİNBURNUSPOR
16.000
Çim
RECEP TAYYİP ERDOĞAN
KASIMPAŞA A.Ş.
14.234
Çim

Bu statlardan hangisi Beşiktaş için en uygunu onu sorgulamak gerekli. Olimpiyat Stadından Galatasaray’ın geçirdiği facia sezon akıllara gelince orada oynamaya yanaşmayacağı açık Beşiktaş’ın. Optimum taraftar ile en azından bu sezonki maç günü gelirini yakalamak için Beşiktaş’ın 20 iç saha maçında net olarak 19.792.681TL kazanması gerekiyor. UEFA Disiplin Kurulunun vereceği muhtemel Avrupa Kupalarından men ceezasını görmezden gelirsek en uygun seçenek Kasımpaşa’nın maçlarını oynadığı R.Tayyip Erdoğan stadı gibi görünüyor.

Türk Telekom Arena’da Galatasaray ile anlaşmak ve oldukça yüklü bir kira ödemek gerekiyor. Aynı zamanda nefret tohumlarının yeşermesi için en uygun topraklara sahip güzel ülkemizde TT Arena’da oynamak bir zor. Sosyal medyada TT Arena’nın Beşiktaş’ın kullanımına açılması durumunda kombine almayacağını söyleyen ciddi sayıda Galatasaray taraftarı olduğunu belirtmek gerekir.

Beşiktaş’ın R.Tayyip Erdoğan stadını önümüzdeki sezon kullanması ve 19.792.681TL kazanması için ortalama bilet fiyatını 70-75TL aralığında tutması gerekli. Kulübün geçtiği bu zor süreçte hem değişen takımını izlemek hem de maddi anlamda destek vermek isteyen taraftarın stadı doldurması oldukça olası.

0 yorum: