22 Haziran 2011 Çarşamba

United Colors Of Süper Lig

Eskiden moda Yugoslavlardı. Belki de bugün o pis savaş olmasaydı, binlerce genç Boban, Suker, Mijatoviç, Saviçeviç ölmeseydi bugün biz hayran hayran İspanya milli takımını değil bu müthiş olmaya aday takımdan bahsedecektik.

O savaş olmasaydı Türkiye'de en çok futbolcu oynatan ülke Yugoslavya olacaktı.

3 yabancılı dönemden 3 bilinmeyenli denkleme uzanan yabancı futbolcu serüveninde Türk futbolu genel olarak sınıfta kaldı. Yöneticilere, aldıkları futbolcu kadar karpuz aldırılsaydı kelek karpuz sayısı, kelek yabancı oyuncu sayısından az olurdu herhalde. En derli toplu kaynak olan Vikipedi bize 859 yabancı futbolcunun bu topraklara uğradığını söylüyor.

Ülkemize en çok futbolcu gönderen ilk 10 ülke şu şekilde.


Geçen yıllarla birlikte moda değişti ve "her takımda en az bir Brezilyalı" modası aldı yürüdü. Bu yürüyüşte 93 futbolcu ile temsil edildi Brezilya. En kazmasından en yeteneklisine Sambacı dedik. Alex Sambacıysa diğer 92 futbolcuyu başka şekilde tanımlamak gerekmez mi sizce de?

Yükünü Galatasaray'ın çektiği Rumen futbolcular 53 kişi tüm yabancılar arasında %6'lık paya sahip. Benim ilk hatırladığım Rumen futbolcu ise Galatasaray'lı Rotariu, Bakırköyspor forması bile terletmişti zamanında.

İlk ona sadece bir Afrika temsilcisi girdi; Gana. Ganalıların ülkeye ilk girişi ise 1994 yılında Adana Demirspor üzerinden olmuştu. Emmanuel Duah 94-95 sezonunda Adana Demirspor, 95-96 sezonunda ise Eskişehirspor forması giydi. Yaw Preko ismiyle, Appiah ise Denizlispor maçında direğin 30 cm yanından dışarı giden vuruşu ile hafızalara kazandı.

Lübnanadan Ruandaya, Japonyadan Özbekistana 24 ülke sadece bir futbolcu göndermiş ülkemize.


Asya pazarından yeterince pay alamamamızın bir sebebi de oralardan futbolcu almamak olabilir. Bir çiçekle bahar gelmeyeceği gibi Inamoto ile de Japonya'dan taraftar edinemezsiniz.

Kayıp Kıta Atlantis 5 oyuncu ile Kuzey Amerika oldu. En fazla oyuncu ithal ettiğimiz kıta ise 485 oyuncu ile Avrupa oldu. Avrupa'dan gelen oyuncular tüm yabancı oyuncular içinde %57 paya sahip.

Afrika kökenli oyuncuların Güney Amerikalarıdan fazla olması da başka ilginç bir nokta.


Federasyon başkanlığı seçimi ile birlikte kulislerde gezen bir dedikodu da yabancı sınırlamasının kalkacağı yönünde. Nasıl ki Türk futbolcular AB üyesi ülkelerde yabancı statüsünde sayılmıyorsa bizde de böyle bir yola başvurulabilir. AB vatandaşı olmayanlar için ise İngilteredeki kriterlere benzer bir takım kriterler ile belirlenerek belli bir kapasitenin üzerinde yabancılara yönlendirilebilir yöneticiler.

Son dönemde tercih edilebilir bir lig olma yönünde ilerleyen Süper Lig'e renk katıyor yabancılar. Günahı ile sevabı ile bizim yönetim anlayışımızın ürünleri ve tercihler.

Kompela gibisi gelmedi ama...

2 yorum:

Metonet dedi ki...

lorik çana da kosovalı. ama arnavut mu sayılmış milli takımdan dolayı?

Kerem Akbaş dedi ki...

Arnavut sayılmış evet.