16 Ocak 2012 Pazartesi

Teknik İflas ve Beşiktaş

Öncelikle işle aşkı karıştırmamaya özen gösteren benim için dönüm noktası Noat Samisa'ın ısrarla Beşiktaş yaz demesiydi. İşim ile aşkım Beşiktaş'ı bir şekilde karıştırınca bu alanda ne tür oyunlar döndüğünü gördükçe ve benden çok daha tecrübeli üstadların bu denetim, yeniden değerleme raporlarına ses çıkartmamasına bir tepki olarak kendimi burada buldum.

1+1'in sonucunu kendine göre ayarlayan işbilirlerin eline bırakmış kulüplerin hızla uçuruma sürüklenmesi bir futbol severin içini acıtmaması imkansız.

Geçtiğimiz günlerde kulüplerin (-) özsermaye ile nasıl ayakta kaldığını araştırırken KAP'a yapılan bir kaç bildirime rastladım. Bu bildirimlerin dayanağı TTK 324. madde.

"Madde 324 - Son yıllık bilançodan esas sermayenin yarısının karşılıksız kaldığı anlaşılırsa, idare meclisi derhal toplanarak durumu umumi heyete bildirir.

Şirketin aciz halinde bulunduğu şüphesini uyandıran emareler mevcutsa idare meclisi aktiflerin satış fiyatları esas olmak üzere bir ara bilançosu tanzim eder. Esas sermayenin üçte ikisi karşılıksız kaldığı takdirde, umumi heyet bu sermayenin tamamlanmasına veya kalan üçte bir sermaye ile iktifaya karar vermediği takdirde şirket feshedilmiş sayılır. Şirketin aktifleri şirket alacaklarının alacaklarını karşılamaya yetmediği takdirde idare meclisi bu durumu derhal mahkemeye bildirmeye mecburdur. Mahkeme bu takdirde şirketin iflasına hükmeder.

Şu kadar ki; şirket durumunun ıslahı mümkün görülüyorsa idare meclisi veya bir alacaklının talebi üzerine mahkeme iflas kararını tehir edebilir. Bu halde mahkeme, envanter tanzimi veya bir yediemin tayini gibi şirket mallarının muhafazası için lüzumlu tedbirleri alır."
Bu maddenin Türkçesi ise mevcut varlıklarınızın hepsini sattığınız durumda elinize geçen para borçlarınızı karşılamıyorsa batmışssınız demektir. Sermayenizin yarısı zarardan dolayı erimiş ve elinizdeki sattığınızda borcunuz ödeyemeceğiniz anlaşıldığında yönetim kurulu durumu bir an önce genel kurula bildirmek zorunda.

Şirketin batık olduğunu kanısı ortaya çıkarsa yönetim kurulu aktiflerini yeniden değerleyerek bir bilanço oluşturmak zorunda. Futbol kulüpleri için bu şu demek bedavaya aldığınız bir oyuncuyu net defter değeri "sıfır" olarak kaydedersiniz. Ancak bu futbolcuyu satma opsiyonu sözleşme süresi boyunca sizde olduğu için o futbolcunun kulüp için bir ekonomik değeri vardır. Bunun eklenmesi ile eğer aktifleriniz öz sermayenizden fazla olursa borç ödenebilir görünmektedir.

Şimdi isterseniz Beşiktaş için verilmiş son değerleme raporununa göz atalım. Değerlemede aktifler iki bölümde incelenir. Biri gelirlerden doğan haklardır ve hesaplanması olasıdır. Örneğin yayın gelirlerinden kulüplerin geliri aşağı yukarı hesaplanabilir. Şampiyonluk payı, vs. vs.

Bir diğer değerleme unsuru oyunculardır. Benim de Beşiktaş'ın son raporuna itirazım burada başlıyor. Bu değerlemede 9 unsur göz önünde tutuluyor.
  1. Oyuncunun yaşı,
  2. Oyuncunun maaşı,
  3. Oyuncunun mevkiisi,
  4. Oyuncunun şimdiki formu ve beklentiler,
  5. Oyuncunun uluslararası kariyeri,
  6. Oyuncunun yeteneği ve gelişimi,
  7. Milliyeti,
  8. Ödenen Transfer Ücreti,
  9. Sözleşme Süresi,

Burada itiraz ettiğim 2 madde var. Oyuncunun maaşı onun değerini belirleme açısından fazla önemli değildir. Hatta yüksek maaşlı oyuncuların elden çıkarılması daha zordur. Futbolcu aldığı maaştan vazgeçmek istemez, oyuncuyu isteyen kulüpler sizin verdiğiniz kadar para vermek istemez gibi pek çok unsur oyuncunun takımdan ayrılmasını zorlaştırır.

Bir diğer şerh düştüğüm madde ise "Oyuncunun yeteneği ve gelişimi". Kime göre yetenek, kime göre gelişim bunun kriteri raporda açıkça verilmiyor.

Peki bu değerleme işleminde futbolculara değer biçenler kimler bu çok önemli.

Beşiktaş'ın yeniden değerleme raporu 9 kişiye yaptırılmış.

Batur Altıparmak - TFF #0026 Lisanslı Menajer

Şükrü Gürsoy - Norveç FF Lisanslı Menajer

Erdil Arpacı - TFF #0093 Lisanslı Menajer

Hikmet Dağcı - İsviçre FF Lisanslı Menajer

Ceylan Çalışkan - TFF #0003 Lisanslı Menajer

Ahmet Bulut - TFF #0014 Lisanslı Menajer

Yemen Ekşioğlu - TFF İstanbul İl Temsilcisi

Erdal Batmaz - Şekerbank Yön.Kur.Üyesi

Ahmet Kılıçoğlu - Denizbank Yön.Kur.Üyesi


Bu 9 kişinin hazırladığı rapor doğrultusunda geçtiğimiz sezon kadroda bulunan oyuncuların değeri 80,51mio€ olarak belirlenmiş.Ancak raporun "Kaynaklar" kısmı incelendiğinde "Transfermarkt GmbH & Co. KG web sayfasi, www.transfermarkt.de" yazısını görüyorsunuz. Fotomaç efekti ülkenin önemli Denetim firmalarından birine de tesir etmiş ve bu siteden alınan bilgilerle hazırlanan rapor bir şirketin geleceğinde rol oynuyor.

Raporun sonuç kısmında özetle;net defter değeri 52.985.457 TL olan maddi olmayan duran varlıkların (futbolcu değerleri ve haklar) değerleme sonrası 413.914.543 TL'ye çıktığı ve bu durumda şirket özvarlığının POZİTİF (413.914.543 - 154.597.621) = 259.316.922 TL olduğu belirlenmiş. Bu durumda TTK 324'e göre herhangi bir işlem yapmak gerekmiyor.

Aşağıdaki listede değerleme sonrası Beşiktaş'ın en değerli 10 futbolcusu bulunmakta. Sizce bu futbolculardan kaç tanesi bu tutara satılabilir?

Tabi konuyu açıklamak gerekli örneğin bedavaya gelen Guti için net defter değeri "sıfır"dır ve bu değerleme ile o değer 3,2mio€'ya çıkmıştır ve aradaki olumlu fark özkaynaklara eklenmiş. Guti bedava takımdan ayrılınca da o tutar Özsermayeye (-) yazıyor. Yani bu rapor her türlü spekülasyona açık.

Örneğin İbrahim Toroman'a biçilen değer 4,8mio€, takımdan 1,15mio€'ya zar zor gönderilen Tabata'ya biçilen değer 3,25mio€.

Aşağıdaki tabloda ise takımdan ayrılan futbolcular ve bu futbolculara biçilen değer var. Geçtiğimiz sezon sadece Tabata'dan para alan Beşiktaş için aşağıdaki tabloya oldukça iç karartıcı.

Yukarıdaki tabloya göre geçtiğimiz sezon takımdan ayrılan futbolcuların bedeli 17,6mio€. eğer bu futbolcuların ederi gerçekten "sıfır" TL ise yukarıda bu adlarını verdiğimiz ve bu futbolculara değer biçen menajerler büyük yanılgıda ya da Beşiktaş yönetimi kulübü bile bile, bu denetçi raporunda açıklanan rakama rağmen zarara uğratmış.

Aslında söylenecek çok şey var tabi. Aynı raporun Fenerbahçe versiyonunda futbolculara tek bir değer değil senaryolar göre değer belirlenmiş. Örneğin Andre Santos'a 1. senaryo için 7,5mio€, 2. senaryo için 3,5mio€ değer biçilmiş. Ancak Fenerbahçe'nin özkaynakları (-) olmadığı için bu değerleme onları iflastan kurtarmıyor, o yüzden daha gerçekçi, ihtiyaca göre değil realiteye göre bir rapor hazırlanmış.

Benim bu değerlemenin Beşiktaş tarafı ile ilgili bir tezim var doğrulayacak. Sanırım menajerler bu futbolcuları değerlerken "Beşiktaş bu oyuncuları kaç liradan elden çıkarabilir" den ziyade "Beşiktaş bu oyuncuları kaç liradan alır" diye düşünmüş olacak ki rakamlar bu derece şişkin ve yüksek.

Felaket geliyorum diyor ama kimsenin umrunda değil. Hadi hayırlısı.

3 yorum:

mvrat dedi ki...

Hocam öncelikle bir Beşiktaşlı olarak mükemmel bir şekilde durumu ortaya koymuşsun.Malesef herkes kör edilerek batmaya devam ediyoruz. ama katılmadığım bir konu var. futbolcu değerleri transfermarkt sitesine göre bakılmış ama o site emin ol hemen hemen gerçek piyasa değerini söylüyor. Burda asıl sıkıntı iş bilmez yönetimin o fiyatlara satabilecek kapasitesinin olmaması. Normalde transfer pazarında hakim iyi yönetilen bir klüp o fiyatlara oyuncuyu satabilir.Bunun da bir çok örneği vardır.Misal Porto en güzel örnektir. Hulk gibi bir oyuncuyu japonya 2.liginden çok çok ucuz bir fiyata getirip şu an 85 milyon euro isteyebiliyor. Tabiki o fiyata satması imkansıza yakın. Transfermarkt daki değeride 30 milyon eurodur ve şu an gelen konusulan tekliflerde 30 milyon euro seviyesindedir. Yani satmasını bilen için ordaki veriler hemen hemen doğrudur.Burda klüplerin iş bilirliği önemli olandır. kısacası pazarlamaktır gerçek olan. Ama klübün iflasın eşiğinde olduğu ve milleti kandırdığı malesef en önemli gerçek olarak karşımızda duruyor.

Conicengiz dedi ki...

@mvrat Arkadasin söylemek istedigi transfermarktin neye göre kime göre bu degerleri biçiyor? Milyon dollarlarin döndügü profösyönel bir sirket böyle bir siteyi oyuncu degerlendirmeleri için kullanmamali. Bu isin uzmanlari yapmali bu degerlendirmeleri. Nasil degerlendirdiklerini açikça belirtmeliler. Böyle rapor mu olur. Çok güzel bir inceleme olmus, tebrikler. Keske herkes gidisatin kötü oldugunu görse ve herseyin Toramanin orta sahada mi stoperde mi oynadigindan ibaret olmadigini anlasa.

Minero dedi ki...

Beşiktaş'ın batacağı gün gibi açık ama oradaki listede sadece İsmail Köybaşı o değere yakın. Sizce taraftar ne yapabilir bu gidişat için?