18 Ocak 2012 Çarşamba

Beşiktaş'ın Yeni Stadı

Serdar Sarıdağ'ı tanımamak benim ayıbım. Ancak bu gün yaptığı haber de onun ayıbı.


Milliyet gazetesi Beşiktaşlılara yeni stadın muştusunu vermiş. Altında da Başbakan ve bakanların beğendiğinden dem vurulmuş.

Öncelikle kulüplere stad yapma modasından acilen vazgeçmek gerekiyor. Toki'nin şehiriçinde en değerli arizelere yapılmış şehir stadlarına el koyma projesidir bu. Ancak durumun bir de kulüp tarafı var ki bu daha vahim. Şu anda kaç kulübün stadı kendisine ait?

Her başı sıkıştığında Ankara çıkartması yapan kulüplerin devletin vergiyi affetmesini istemesi modası, yerini stad istemeye bıraktı. "Arena" parantezinde birleştirebileceğim bu stad olayında ortaya konanlar tamamen danışıklı dövüş.

Öncelikle beşiktaş yönetiminin böylesi ağır bir borç baskısındayken bu stadı yapabileceğine inanmak en basit tabirle saflık. Bir de stadın yapılış şekli var. Eğer stad yıkılıp yeniden yapılacaksa tarihi eserler ortaya çıkcak ve olay Yenikapıdaki Marmaray mevzusuna dönecek. Bilet geliri kadar önemli önemli olan otopark gelirleri için yapılması gereken stad altı otopark bu sebeple yapılamayacak.

Haberde altı çizilmesi gereken konulardan biri de boyutları ve ölçeleri aynı şekilde stadın kapasitesnin ne şekilde 13bin kişi artırılacağı. Kombine ve bilet satışlarından kişilerin kapladığı yere bakılamayacağına göre ya zemin biraz daha indirilecek -ki bu sakıncalı- ya da tribünler dikleştirilecek, bu da mimar ve mihandislerin ama akustiği gözetmek gerekli.

Zurnanın zırt dediği yer staddan beklenen gelir kısmında. Bu stadtan gelir beklentisi 84mio TL olarak açıklanmış. Umalım ki bu gelir gerçek olsun ancak pek çok açıdan bu mümkün görünmüyor.

Stad için borçlanacak yönetim borcu bir an önce kapatmak için stad üzerindeki kullanım bedellerini artıracak. Bu bedeller artınca satış düşecek. Satış düşünce taraftarı stadı çekmek için yıldız transferi yapılacak. Borç artacak. Borcu kapatmak için fiyatlar yükselecek, Fiyatlar yükselince taraftar gelmeyecek. vs.vs.vs.

Bir de şu soruyu sormak lazım. Stadı devlet mi yapacak yoksa Beşiktaş mı?

3 yorum:

Adsız dedi ki...

yeni stad 35 bin kisilik olacak diyorlar 35 b ksl değil en az 45 bin kişilik istiyoruz 35 yıkıp 35 b k yapmanın ne anlamı var kos kocaman istanbulda en az 45 bin kisilik istiyoruz aslında 60 bin olmalı ama düsünen kim

hüseyin kr antp dedi ki...

35 bin değil en az 45 bin kişilik istiyoruz 35 yık 35 bin kşlk yap hangi mantıkla yapıyorlar bunu en az 45 bin kişilik istiyoruz

Beşiktaş Yeni Stadı dedi ki...

Beşiktaş'ın yeni yaptıracağı stadyum taraftarlarınıda memnun edecektir. Bence bütün stadyumlar yenilenmeli zaten...