8 Aralık 2011 Perşembe

Şampiyonlar Ligi ve Trabzonspor'un Kasası

Şampiyonlar Ligine gidişi kadar elenişi de bir çok değişkenin karmaşık yapısına bağlıydı Trabzonspor'un. Sürece baktığımızda Avrupa Kupaları tarihinde bir kupadan aynı sezon içinde iki kere elenerek tarihe de geçti Bordo Mavililer.

İşin katılıp katılmama kısmından, Liginin kulüplerimize kazandırdıklarına ve bu lige sürekli katılımın ne kadar önemli olduğuna geçelim.

Trabzonspor geçtiğimiz sezon 67mioTL net gelir açıkladı. Ve bu 67mioTL'nin 50mioTL'si Süper Lig yayın haklarından geldi. Bu sezon ise Trabzonspor Şampiyolar Liginde oynadığı 6 maç karşılığında 22mio€ kazandı. Bugünkü kur ile 54mioTL. Ki bu tutar CSKA Milano'dan galibiyet ile ayrılmasaydı 25mio€'ya çıkacaktı.

Şimdi bu paranın dağılımına bakalım isterseniz.

Şampiyonlar ligi gelirleri grup aşamasında 4 katagoriye ayrılır.
  1. Ayak bastı parası dediğimiz katılım tutarı. Şampiyonlar liginde gruplara kalan her takıma 3,9mio€ verilir.
  2. Maç Bonusu olarak gruplara kalan takım oynayacakları 6 maç için 3,3mio€ alır. Maç başı 550K €.
  3. Market Pool dedikleri kabaca yayın hakları olarak açıklayabileceğimiz bir tutar. Her ülkeye puanına göre bir pay ayırlıyor ve bu pay o ülkeden Şampiyonlar Ligine katılan takımlar arasında yine takımların puanına göre hesaplanıyor. Türkiye'nin toplam payı 12mio€ ve 2 sezondur lige tek takım yolladığımız için bu tutar sadece Şampiyonlar Ligine katılan takımın kasasına giriyor.
  4. Son kriter ise Performans Bonusu. UEFA Şampiyonlar Ligindeki her galibiyete 800K€, her beraberliğe ise 400K€ veriyor.

Grup aşamasında ilk ikiye girip bir sonraki tura kalan takımlar 3 mio€, çeyrek finale kalan takımlar 3,3 mio€, yarı finalistlerin her biri 4,2 mio€, finalistlerden kaybeden 5,6 mio€, şampiyon ise 9 mio€ kazanıyor.

2. turu Milanodan gelecek skora bırakan Trabzonspor için bu 3mio€ kayıp ancak isterseniz başlangıçtan bu güne hangi aşamada ne kadar tutar kazandı bordo-mavililer ona bir bakalım.

Temsilcimiz ayak bastı parası olarak 3,9 milyon €, 6 karşılaşma için 3,3 milyon € ve özellikle kupada tek temsilcimiz olmasından dolayı 12,4 milyon € aldı. Bordo-Mavililer grupta sıfır puan çekseydi bile 19,6 milyon €'yu kasasına koyacaktı.

Performans bonusu olarak da 2,4 milyon € kasasına koyan temsilcimiz toplamda 22.048.000€ kazandı.

Bir önceki sezon 5mio TL stad hasılatı yapan takım içeride oynadığı 3 karşılaşmada da aşağı yukarı 2-3 mio TL kazanmıştır.

Şampiyonlar Ligi, prestijden ziyade geleceği planlamak adına her kulübün hedefinde bulunması gereken bir turnuva. Kulüplerin yurtiçindeki kısır çekişmelerden yüzünü Şampiyonlar Ligine dönmesi gerekli. Geçtiğimiz sezon 34 maç sonunda stad ve yayın geliri olarak 55 mio TL kazanan Trabzonspor aynı parayı 6 maçta kazandı.

Anlayana sivri sinek olduysak ne mutlu.

0 yorum: