16 Aralık 2011 Cuma

Arsenal Taşın Suyunu Sıkıyor

Daha önce kulüplerin ilginç gelir yaratma projelerine yer vermiştik blogda. Sevilla'nın forma sırt numaralarını taraftarların resimlerinden oluşturup 3,5mio€ gelir elde etmesinden sonra çok daha büyük ve kapsamlı bir proje Arsenal tarafından hayata geçiriliyor. %30'u tamamlanan projenin mantığı çok basit; "taş satmak".

Arsenal, Emirates Stadına taşındıktan sonra stadyum ve maç günü gelirlerinde hatrı sayılır bir gelir artışı sağladı. Stadın kuruduğu alan etrafındaki bir iki "şey" dışında bomboştu. Bu sürede Emirate'i Arsenallaştırma" süreci başladı. Yeni stadında Arsenal'ın kendini misafir hissetmemesi için yapılan çalışmalar 2009 yılına dayanıyor.
Arsenal CEO'su Ivan Gazidis'in öncülüğünde önce stadın etrafına "12 Harika An" duvarları yapıldı. Bu duvarlar Kupa Galipleri Kupası şampiyonluğundan, Ian Wright'ın Cliff Bastin'a ait gol rekorunu kırdığı ana kadar 12 değişik muhteşem anı temsil ediyor.

Daha sonra ise yazımızın asıl konusu olan "Armoury Square" ve "The North Bank Terrace" projeleri başladı. Bu proje Hollywood'daki yıldızlar caddesi gibi bir proje aslında. Stadın etrafındaki alana belli ölçülerde adınızın olduğu taşlar yerleştiriyor Arsenal kulübü. Ve esfaneler için banklar bulunuyor. Bu taşlara istediğini yazdırabiliryorsunuz.
Armoury Square'de şimdiye kadar 10.500 adet taş yerleştirilmiş durumda. Sırada bekleyen 62.500 kişi var. Amoury'de 10cm x 20cm taşlar 50£'dan başlıyor, 40cm x 40cm taşlar ise 595£ 'a satılıyor. Diğer taşların fiyatları ise 95£ ile 395£ arası değişiyor.
Armoury Square'den beklenen gelir 15mio£ civarından. Maliyetler düşüldüğünde Wenger için kullanılabilir 10mio£ ve keşfedilmeyi bekleyen bir çok yetenek kalıyor.

Bir değer proje ise "The North Bank Terrace" . Bu projede konsept biraz daha farklı. Burada taraftarların satın aldığı bloklar ile bir dinlenme ve oturma alanı oluşturuluyor. The North Bank Terrace'de taş fiyatları 50£ ile 999 £ arasında değişiyor.

Projede taşlara yazdıralan yazılardan bazıları ;

MY FIRST GAME
FA CUP FINAL
MAY 15TH 1998
A Mayfair, Islington

NIGEL A THOMAS
HACKNEY GOONER
Nigel Thomas, London E8

I WATCHED MY FIRST GAME
WHEN I WAS 8 YEARS OLD
WITH MY DAD, BILL JONES
Amy Jones, St Albans

THE NORTH BANK TERRACE
IS A SPECIAL PLACE FOR
THE DAVIDSON FAMILY
The Davidson's, Highbury

ANNE SIMPSON
HIGHBURY GIRL
EMIRATES WOMAN
Pete Simpson, London

ARSENAL IS MY
LIFE, JUST ASK
MY WIFE!
Mike and Lisa Graham, Esse

Bu iki projeden Arsenal'ın toplam gelir beklentisi 20mio£ civarında. Biz 1TL verip adam gibi WC'ye girmeye razıyız, kapısı da varsa adımızı kendimiz yazarız arkasına.

0 yorum: