8 Nisan 2010 Perşembe

"El Clasico" Bir Futbol Maçından Çok Daha Fazlası

Özellikle çeyrek final ve sonrasında salı/çarşamba geceleri yayınlan(may)an Şampiyon Ligi maçları Türk futbol severlerin dengesini altüst etmiş durumda. Özellikle Messi'nin Barça'sı dünya üzerinde durdurulamaz bir takım havası veriyor herkese. Her ne kadar Avrupa'nın tüm liglerinde şampiyonluk yarışı kıyasıya sürede açık olan şu ki herkesin beklediği şey "El Clasico".

Futbol sanatının bu nadide parçası, bir ülkenin bir iç ülke ile kapışması olarak adlandırılsada aslında gerçek olan izleyiciye futboldan fazlasını vaad eden, tanımlanamayan bir şey. Çünkü bu heyecanı ve futbol kültürünü sadece "futbol" kalıbına sokmak diğer coğrafyalarda "futbol" diye adlandırılan olguyu çemberine dışına atmak olur.

Bir her ne kadar politik bir çekişmenin de körüklediği rekabeti anladığımızı düşünsekte "Franco" İspanyasında yaşamış bir Katalan gibi bu anlayamayız.

19 Şubat 1929'da yapılan ve adına o zaman "El Clasico" denmeyen ilk "El Clasico" da gülen taraf olan Madrid'lerden Real oldu. Bir ülkenin başkentini, o ülkenin kralını ve haliyle o ülkenin ideolojisini taşıdığını düşünsekte Madrid'li oyuncular için en önemli şey Barça'yı 2-1 yenmiş olmaktı.

Bu hafta sonu oynanacak olan ve tüm futbol severlerin biraz "Messi" tarafından bakacağını düşündüğüm karşılama ile takımlar 84 yıllık rekabette 160. kez karşı karşıya gelecekler.

Rakamlar Ne Diyor?

Geride kalan 159 karşılaşmada ev sahibi takımlar 96 kez sahadan galip ayrılmış. 30 karşılaşma berabere biterken 66 karşılamayıda deplasman takımı kazanmış.

Bu 159 karşılaşmada Katalan temsilcisi Barcelona 61 kez sahadan galip ayrılmış. Başkent temsilcisi Real Madrid ise 68 maçta sahadan 3 puanı hanesine yazdırarak ayrılmış.

Futbol severler "El Clasico" tarihinde 506 gol sevincine tanık olurken, 156 tanesi Nou Camp'ta olmak üzere Barcelona 243 gol göndermiş Real Madrid kalesine. Real Madrid ise Barça'nın 243 golüne 170'i kendi evinde olmak üzere yine toplam 263 gol ile cevap vermiş. İstatistikler maç başına 3,18 gol vaad ediyor bu hafta sonu futboldan bir adım sonrası olan bu karşılaşmayı izleyeceklere. Maçlarda genel de 3 gol olması beraberliklerin az olmasının bir sebebi. Maçların %81'inde takımlardan biri diğerine üstünlük sağlamış. Beraberliğin az olmasının futbol adına anlamı ise takımların hata yapma korkusundan ziyade kendi futbolları ile rakibe üstünlük psikolojisinin baskın olduğunun işaret olabilir.


Seriler
1950 - 1965 yılları arasında Real Madrid Barnebau'da rakibini tam 16 sezonda aralıksız 16 karşılaşmada dize getirmiş. 1993-1999 sezonlarında ise Barça kendi sahasında Real Madrid'i 7 maç arka arkaya yenmiş. Bu 7 maçlık iç saha performansında Real'in atabildiği gol sayısının sadece 1 olması bu serinin kaynaklandığı yeri de açıkça gösteriyor.

1 sezonda oynanan 2 maçı da aynı takımın kazandığı sezon sayısı 24. 79 sezonun 9 sezonunda 18 maçı Barcelona kazanırken, 13 sezonda oynanan 2şer karşılaşmayı da Real Madrid kazandı. Sezon içinde 2 maçıda kazanan takımın sezon sonunda şampiyonluğu kucakladığı sezon sayısı 13. 1975-76 sezonunda Barcelona iki maçı kazanmasına rağmen şampiyonluğu Real Madrid’e kaptırmıştı.

1985-94 arasında oynanan 19 karşılaşmada konuk ekipler hiç maç kazanamadı. Bu seriyi 7 Mayıs 1994’te Amor’un golü ile Real Madrid’i deplasmanda yenen Barcelona bozdu ve üst üste 4. şampiyonluğunu elde etti.

Goller Golcüler

El Clasico’da gol sesi çıkmayan maç sayısı sadece 8. 2002-2003 sezonundan beri oynanan tüm karşılaşmalarda en az bir gol seyrediyor futbol severler.

Böylesi bir maçta 10 gol görme şansını yakalayan taraftarlardan pek azı hayattadır şimdi. 1934-35 sezonunda Real Madrid Barcelona’yı 8-2 geçti. 1942-43 sezonunda ise iki takım Nou Camp’ta hem atılan 10 golü hem de puanları paylaştı, 5-5.

En farklı karşılaşma yine 1934-35 sezonunda oynanan 8-2’lik karşılaşma. Bu karşılaşmanın öcünü 1954-55 sezonunda aldı Barcelona. Nou Camp’a konuk olan başkent ekibini 7-2 ile uğurlayan Barça en gollü 3. maçı da istatistiklere armağan ediyordu.

2000’li yıllarda ki en farklı skor ise 08-09 sezonunda Barnebau’da geldi. Barcelona rakip ağlara tam 6 gol bıraktı ve sahadan 6-2 galip ayrıldı.

Real Madrid denilince akla gelen ilk isim Raul El Clasico’ların en golcü ismi. 9 golü bulunan Raul’u, 8 golle Lazcano izliyor. Luis Enrique ve Messi ise 6 golle 3. sıradalar.

Messi’nin yaşını da hesaba katacak olursan Raul’u sağından atıp solundan geçeceği kesin gibi.


Gerçek Real’li Olacağım

Törkiş El Clasico, Fenerbahçe’li ve Galatasaray’lı futbolcuların “gerçek” olması için bir fırsattır. Hele ki eski takımınızın sarısı aynı diğer rengi farklı ise. Kendini kanıtlamanın ve taraftara kabul ettirmenin en kısa yolu, çakma El Clasico’da gol atmaktır.

Gerçek “El Clasico”’da da bu durum fazlasıyla kendini göstermektedir. Figo’ya transferi sonrası atılan kesik domuz başıda bunun en akılda kalan örneği.

Ronaldo, Luis Enrique, Saviola, Eto’o, Figo, Prosineçki, Laudrup, Hagi, Schuster ilk akla gelen “El Clasico”nun iki tarafında da yer alan isimler.

Maçtan Beklentiler

Hafta sonu ekran başına geçip izleyeceğiz düşüncesi bile bizi heyecanladıran bu karşılaşma bize ne vaad ediyor peki?

Real Madrid evinde oynadığı son 10 maçın 5 tanesinde sahadan galip ayrıldı. Barcelona 3 kez galip gelirken 2 maç da berabere bitti. Real, Barcelona karşısına %20’lik bir istatistik avantajı ile çıkıyor.

Barnebau’daki son 10 maçta 38 gol olurken, maç başına 3.8 gibi inanılmaz bir ortalama tuturuldu. Özellikle son iki maçtaki 13 gol bize en azından 2-3 vaad ediyor. 38 golün 21 tanesini Real kaydederken, Barça buna 17 golle karşılık verdi. Ancak bu 17 golün 6 tanesi geçen sezon 2-6’lık maçın eseri.

Messi’nin hafta içindeki insan üstündeki performansını bu maçta tekrar etmesi halinde maçın tartışmasız favorisi haline geliyor Barcelona. Ronaldo’nun kişisel beceleri ile takımı taşıdığı yer de belli.

Messi vs. Ronaldo şeklinde geçmesini beklediğimiz maçta sürpriz isimlerin solo performanslarına hazır olmak gerekir.

Son söz, istatikler her ne kadar Real Madrid dese de Arsenal karşısındaki Barça’nın geçen seneki rekoru kırmaması için hiçbir engel yok.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Barça her türlü yener. Hatta 2-6 dan bile beter eder.

Zinedine Zidane dedi ki...

Bir futbol karşılaşması sinema salonlarında bile canlı gösterime giriyor, bütün dünyayı meşim yuvarlığın etrafında birleştiriyorsa bizlere düşen şapka çıkarmak ve bu baskı altında bizlere rezital sunan futbolcuları avuçlarımız patlayana kadar alkışlamaktır.