18 Mart 2010 Perşembe

Dünya Kupası Gol Kralları #1 1930 - Guillermo Stabile


Stabile, 17 Ocak 1905'te Arjantin'de dünyaya geldiğinde onun ilk dünya kupasının gol kralı olacağını kimse tahmin edemezdi.

15 yaşında Huracan'da futbola başlayan Stabile, 1925 yılında ilk profesyonel maçına çıktığında henüz ilk Dünya Kupasına 5, bu fikrin doğmasına ise 3 yıl daha vardı.

Futbola sağ kanat olarak başlayan Stabile, zaman içinde bir forvete dönüştü. Bu dönüşüm sırasında 2 kupanın kazanılmasında büyük pay sahibiydi. 1930 yılına kadar Huracan forması giyen Stabile Dünya Kupasından önce hiç milli formayı giymedi.

1930'da Uruguay'daki kupada Arjantin A grubunda yer aldı ve rakipleri ; Şili ve Meksika ile birlikte Fransa'ydı.

15 Temmuz 1930'daki Arjantin - Fransa maçında Stabile yedek kulübesindeydi ve ilk milli maçı için 4 gün daha beklemek zorundaydı. O maçı Monti'nin golüyle 1-0 kazanan Arjantin ilk kupaya iyi başlamıştı.

Büyük gün gelip çatmıştı Stabile için. Roberto Cherro'nun hesapta olmayan sakatlığı sonrasında Stabile kendini sahada buldu. Maçın 8. dakikasında bulduğu golle hem kendisinin hem de Arjantin'in ilk golünü attı. Daha sonra 45. ve 80. dakikalarda bulduğu 2 golle ilk maçını 3 golle tamamladı. Maç 6-3 bitti ve turnuvanın en gollü maçı oldu.

Stabile 1966'da öldüğünde kendisini Dünya Kupasında hat-trick yapan ilk oyuncu sanıyordu ancak 2006 yılında FİFA, Amerikalı Bert Patenude'un Stabile'den 2 gün önce hat-trick yaptığına 76 yıl sonra kanaat getirdi.

22 Temmuz'da Şili ile oynan maçta 2 gol daha bulan Stabile, 2 maçta 5 gole ulaştı. Şili'yi 3-1 ile geçen Arjantin 3 maçta 10 gol ve 6 puan ile grubu lider bitirdi. Stabile, Arjantin'in attığı gollerin yarısına imza attı.

Yarı finalde D Grubunun lideri ABD ile karşılaşan Arjantin Stabile'in 2 gol attığı maçı 6-1 kazanarak ilk dünya kupasının ilk finalisti oldu. Stabile ise 3 maçta 7 gole ulaştı.

30 Temmuz'da yapılan finalde ev sahibi Uruguay, rakibi Arjantin'i 4-2 ile geçip ilk kupanın ülkeden çıkmasını önledi. Stabile ise 37. dakikada bulduğu golle 4 maçta 8 gol atarak adını futbol tarihine yazdırdı.

Bu final maçı Stabile'ın milli takım kariyeri için de bir nevi finaldi. Arjantin formasını giydiği son maç bu final karşılaşması oldu. Dünya kupasının ilk gol kralı olmasının yanında Dünya Kupasında oynadığı tüm maçlarda gol atan tek oyuncu oluyor Stable. Ona en çok yaklaşan isim ise 5 gol atan Uruguaylı Cea oluyor.

Milli formayı sadece dünya Kupasında giyen bir futbolcu bulmak sanırım imkansız. Bunun tek istisnası oluyor Stable.

Sadece 4 maçta 8 gol atan bir Dünya Kupası yıldızı.

İlk kez bir Dünya Kupasında hat-trick yapan ve 76 yıl sonra "pardon" denen bir latin

0 yorum: