28 Kasım 2009 Cumartesi

Modası Geçmiş "Tarihi Galibiyetler" ve Altyapı

Çocukluğunda benim gibi "hafta içi" hüsran günleri yaşayan Beşiktaş'lılar için ManU'ya karşı alınan "tarihi galibiyetin" sevinci biraz düşünüce yerini büyük bir soru işaretine bırakmıştır sanırım.

Psg, Barcelona, Chelsea, Liverpool galibiyetlerine birini daha ekledik ve artık spikerlerimize maç öncesi iyi dileklerini sunarken söyleyecek bir takım daha hediye ettik. Galibiyetin sevinci de kendisi gibi inanılmaz oldu bende. Her ne olursa olsun üzerinde ManU forması ile çıkan gençler ve sonradan oyuna dahil olan abilerini yenmek büyük iştir. Bu büyük işi başardığı için özellikle Rüştü'yü kutlamak gerekir. Büyük maçlar öncesi sürekli sakatlandığı ve böylesi maçlarda insiyatif almaktan çekindiğini söyleyenlere bir cevap vermiş oldu sanırım.

Evet, bu kazanılan tarihi bir galibiyet. Nasıl ki "Türk futbolu için tarihi bir gece" klişesine artık alıştıysak bu klişeyi de aşmalıyız. Ben artık tuttuğum takımın "tarihi galiyeti"nin bir kupa kazandıran galibiyet olmasını istiyorum.

Galatasaray için tarihi galibiyet "Arsenal" galibiyetidir. Bu galibiyeti gölgede bırakmadıkça alınan sonuçlar sadece eğlencelik sonuçlar olacaktır.

Fenerbahçe için tarihi galibiyet çeyrek finalde "Chelsea" yi yendiği maçtır.

Transfer bütçesini artırdıkça hedef küçültmek bize özgü birşey olsa gerek.

Şampiyonlar ligindeki maçında hafta sonu oynayacağı lig mücadelesini düşünerek gençlerle çıkan bir Türk takımı görebilecek miyiz acaba?

Kimileri tarafından küçümsense de, "ManU değil U17'yi yendi" denilse de Beşiktaş'ın yendiği bir armadır, bir sistemdir. Alex Ferguson bu kumarı hep Türk takımlarına karşı oynuyor. Masadan 2 yenilgi ve 1 galibiyet ile kalktı şimdiye kadar. Daha önce, zamanla bir fenomen olan Beckham'lı genç kadrosu ile Galatasaray'ı dağıtmıştı Fergi'nin gençleri. Yine garantilenmiş tur sonrasında 40 yıllık ünvanı Fenerbahçe'nin yıkmasına da engel olamadı. Aynı Fergi, gençleri sahaya sürmekten çekinmedi Beşiktaş karşısında da.

Ferguson biliyordu ki Beşiktaş maçından alınacak 3 puanın karşılığında kasalarına girecek paradan daha önemliydi o gençlerin "Düşler Tiyatrosunda" Şampiyonlar Ligi tecrübesi kazanmaları. O tecrübenin maliyeti belki 3 puandı, belki kazanılacak paraydı ancak o tecrübenin marjinal faydası bizim skor basınının anlayabileceğinden kat kat fazla.

Ben tarihi galibiyet istemiyorum. Artık galibiyetleri kanıksamak gerekli.

Benim için tarihi galibiyet, mağlup olsakta sahada Necip'in, Onur'un, Rıdvan'ın olması. Ama zaman geçirmek için kullanılan bir oyuncu değişikliği objesi olarak değil. !

1 yorum:

Oe dedi ki...

alt yapılarda küçükler liginde bile yaşı büyük çocukları sırf kazanma hırsı yüzünden yaşlarını katakullilerle küçültüp oynatıyorsan a takımda genc oyuncu beklemenin pek mantıgı yok bence.