23 Ağustos 2009 Pazar

Naklen Yayın İlahesi : Digitürk Vs. Türk Telekom


Federasyon başkanı Mahmut Özgener'in geçen hafta yaptığı açıklamalar kafaları karıştırdı. "Paket paket naklen yayın" manşetleri atıldı pek çok gazetede ve sanırım onlarda içeriği bilmedikleri için sadece sözleri tırnak içinde verip geçtiler.

Bu sezon Digiturk rakipsiz değil. Karşılarında çok ciddi bir rakip var. Trt-Türk Telekom ortaklığı. Bildiğiniz üzere Doğan Grubu, PO ile devlete ihale şartlarına uygun olmayan ürün sattığı için devlet ilhalelerinden men cezası aldı. Haliyle D-Smart devre dışı.

Trt-Türk Telekom isterse ihaleyi alabilir, o kaynak var. Soru ihaleyi ne kadar istedikleri?

Gazelerin manşetlerine düşen "Parça Parça Naklen Yayın" ise daha farklı bir konu. Öncelikle İtalya'da rekabet yasaları gereği maçları en az 2 ayrı kanal/platform yayınlamak zorunda. Geçen sezon hem Kanal 24 hem de Ntv/Ntvspor maçları yayınlıyordu. Bunlar farklı kanallardan alınmış haklardı. Ayırım nasıl yapılacak kesin bir bilgi yok ancak, ligin alttaki 9 takımı için bir ihale, üstte ki 9 takımı için ayrı bir ihale açılabilir. Bu durumda 4 büyüklerim alttaki 9 takımla deplasmanda oynayacağı karşılaşmaları bir kanaldan izleme olanağı sağlanabilir daha uygun bir fiyata.

Paketlerden biri dediğimiz gibi canlı yayın, diğeri ise özet görüntü hakkı. Artk maçı yayınlayan kanalın özet görüntülerine mahkum kalmayacak diğer kanallar. Özet yayın ihalesini kazanan kuruluş dakikası x TL'den kanalların istediği kadar dakika satabilecek.

Paketlerden bir diğeri ise "çekim hakkı". Bildiğiniz gibi ülkemizde yayınlanan yabancı ligler başka bir yayıncının üstüne spiker sesinden ibaret. Önümüzdeki sezona yetiştirilebilirse çekim ilhalesi yapılacak ve bunu asgari şartları olacak. Örneğin 30 kamera, 4 slowmotion kamera, 4 ofsayt kamerası, 500 mikrofon gibi. Çekim hakkını kazanan kuruluş sadece çekimi gerçekleştirecek yayıncı kuruluşa görüntü aktaracak.

Peki Trt maçları şifresiz mi yayınlayacak? Fortis Türkiye Kupasını şifresiz yayınlayacağını duyuran Trt'nin aynı yöntemi lig maçlarında izleyeceğini sanmıyorum. Yine bir kutuya ihtiyaç duyacağız gibi.

İşin içinde Türk Telekom olması sebebiyle Lig maçlarının IPBOX'lar ile izleneceğini geliyor insanın aklına. Türk Telekom'un Adsl hattından alınan yayını televizyona aktaran, yahut antenden gelen şifreli yayını çözen bir mekanizma olması yüksek ihtimal. Ayrıca IPTv ile kişiye özel reklam seçeneği bulunduğu için reklam fiyatlarıda oldukça yükselecektir. TVoD (TV on Demand) teknolojisi ülkemizde denenmedi sanıyorum. Lig maçları bu teknolojiye geçmek ve insanları alıştırmak için biçilmiş bir kaftan olabilir.

Çünkü yayın eğer Ip üzerinden verilecekse, 50 yaşında bir üye ile 17-18 yaşında bir üyeye aynı reklamı değil, ilgilerine göre farklı reklamlar izletmek mümkün.

IpTv için altyapı hazır mı bilmiyorum ancak LigTv QuickNet üzerinden internet satışlarına başladı ve aylık 30TL ye bu hizmeti alabiliyorsunuz.

Sonuç olarak bu kadar paranın döndüğü bir ortamda şifresiz lig maçı izlemek bana hayal gibi geliyor. En azından 200-300$ verip bir IpBox satacaklardır. Bir ara Trt haftada bir maçı şifresiz yayınlıyordu. Digitürk 3 büyüklerin maçını vermek istemediği için sürekli Trabzon maçlarını izliyorduk. Bu sefer yine Trt'de bir maç şifresiz olabilir. Umarım bu sefer takım paketi çıkatırlar. Sonucu bekleyip göreceğiz. İlerleyen günlerde bu tahminlerimin ne kadarı tuttu ne kadar karavana göreceğiz.

0 yorum: