28 Kasım 2011 Pazartesi

Şehrin İki Yakasına Finansal Bakış

Bir şehrin iki yakası. Bir birinden çok farklı, siyah ile beyaz gibi, daha doğrusu mavi ile kırmızı gibi.

Manchester şehri Britanya'nın ekonomik gelişiminde önemli bir yere sahip. Sanayi devrimi ile birlikte sürekli göç alan bu şehir oldukça kozmopolit bir yapıya sahip. 1301 yılında bir kasaba, 1853 yılında bir şehir ve 2000'li yıllarda ünü tüm dünyayı sarmış futbol takımları. Bu gün Manchester'de insanların kafasında bir soru var. United imparatorluğu yıkılacak mı? United'lılar için EPL kupasını bir süre için Londra'ya emanet etmek kabul edilebilir olsa da o emanetin Ethiad'a gitmesi United'lılarının moralinin bozulması için yeterli bir sebep.

Şehrin mavi yakasının aşağı yukarı 5 yıldır yaptığı yatırımların karşılığını şimdi alıyor olması; paranın ancak doğru kullanıldığında ve sabır ile harmanlandığında olumlar sonuçlar verdiğini bize gösteriyor.

Geçtiğimiz günlerde Manchester şehrindeki takımlar 2011 yılı finansal sonuçlarını kamuoyu ile paylaştılar ve ManCity'nin 197mio£'luk zararı çok konuşuldu.

Öncelikle bu zararın gayet normal olduğunu belirtmek gerekir. Çünkü City bu sezona kadar sadece bir kaba inşaattı. Bir inşaat satışa hazır hale gelene kadar sadece gider yazar. Arazi alırsınız, temel atarsınız, demir alırsınız, tuğla alırsınız, işçi tutarsınız. Boş bir arazide bir anda bir bina yükselmeye başlar. İlk satışı, inşaata başladıktan 2 yıl sonra yaparsanız önceki iki yıl zarar açıklarsınız. Çünkü gelir yoktur ya da kısıtlıdır ama inşaatı yapmak için sürekli gider yaparsınız. İşte City'de geçtiğimiz sezona kadar inşaat için sürekli gider yaptı. Bu sezon CL'ine katıldı, EPL'de lider durumda. Stadının adını kiraya verdi. vs.

Şehrin diğer yakasında ise işler yolunda görünüyor. Gelirler, ManCity'nin 2 katından fazla, giderler çok daha az. Geçtiğimiz sezon ManUtd'ın kasasında 10mio£ kar kalmasının sebebi de bu oturmuş yapı.

Finansal Fair Play testine girdiğinde iki kulüpte bu sınavdan çıkacak. City bir takım sponsorluk anlaşmaları imzalayarak Şeyh'in kasasından kulübün kasasına giden paranın yolunu biraz daha uzatacak, hepsi bu. Biri sayamadığını parasını futbola harcamak istediğinde Platini bile olsanız buna engel olamazsınız.

Şimdi şehrin iki yakasının finansal sonuçlarına daha detaylı bakalım.
2011 sezonunda şehrin iki takımının kasasına toplam 485mio£ para girdi. Bunun 128mio£'u kombine ve bilet satışlarından, 188mio£'su yayın gelirlerinden ve 168mio£ ise forma ve lisanslı ürün satışları ile diğer ticari gelirlerden oluşuyor.

Yukarıdaki tablo City'nin alacak daha çok yolu olduğunu özetliyor. Bu sezon CL'den gelecek yayın gelirleri ile tablo biraz daha düzgün bir hal alabilir.

Gider kalemleri incelendiğinde ise ilk gözümüze çarpan futbolcu ve teknik ekip maaşları. Man Utd 'ın personel dağılımında en dikkat çekici konu neredeyse her futbolcuya bir teknik adamın düşmesi. Man Utd 2011 yılında 71 futbolcu ve 70 teknik adam istihdam etmiş. Ayrıca küçük bir not da eklemek gerekirse ilk kez 2011 yılında futbolcu sayısı, teknik adam sayısının üstünde. Bunu bir başarı indikatörü olarak almak gerekir mi derseniz bireysel gelişim açısından Man Utd'un uzun yıllar geleceğin yıldızlarını alıp parlatmasının ve bunu başarı ile yapmasının sırrı bu olabilir.

2011 yılında Man Utd futbolcu ve teknik ekip için yıllık 153mio£ harcarken, şehrin öteki yakasında bu tutar 21mio£ daha fazla. City 205 kişilik bir ekibe yıllık 174mio£ ödeme yaptı.

Operasyon giderleri aşağı yukarı aynı seviyede her iki kulüp içinde. United 75mio£ harcarken, City futbolcu maaşları ve amortismanlar hariç 60mio£'luk bir gidere katlanmış.

ManCity'nin tarihi zararının bir diğer sebebi de futbolcu değer kayıpları yani amortismanlar. Bu gider aslında reel gider değildir. Futbolcunun kulüp için faydalı ömrü üzerinden hesaplanan bu gideri dilim döndüğünce çalışacağım.

Man Utd, Hernandez için 17mioTL bonservis ödüyor ve futbolcu ile 5 senelik sözleşme imzalıyor. Aynı transfer döneminde Man City'de David Silva için 70mioTL ödüyor ve yine 5 senelk sözleşme imzalıyor. Bu her iki futbolcunun da faydalı ömrü 5 sene oluyor. Ve her sene bu futbolcuların değeri bonservislerinin 5'te 1'i kadar azalıyor. Bu değer azalışları da amortisman gideri olarak mali tablolara yansıyor. Man Utd, Hernandez için 3,4mioTL gider yazarken, ManCity, Silva için 14mioTL gider yazıyor. Diğer tüm verilerin aynı olması durumunda bile ManCity, United'dan 10mioTL daha kötü görüntüye sahip oluyor.

Yukarıdaki tablo farkın futbolcu amortismanlarından kaynaklandığını açıkça gösteriyor. Bunun sebebi de tahmin edilebileceği gibi yüksek bonservis bedelleri. Burada dikkat çeken bir diğer konu da ManUtd'ın sezon başı hedeflerinden birini tutturmuş olması. Futbolcu ve Teknik Heyet giderlerinin, toplam gelirin %50'sini aşmaması konusunda konulan hedefi %46 ile tutturmuş United. City'de ise durum Finansal Fair Play açısından endişe verici. Futbolcu ücretleri toplam gelirin %113'ü durumunda. FFP kuralları gereği ise bu oran %70'in üstünde olamayacak. City'nin bu kriteri kazasız atlatması için gelirini 250mio£'a çıkartması yani ek 95mio£ gelir artışı sağlaması gerekiyor. Mevcut durumda yapılmış sözleşmeler göz önüne alındığında futbolcu maaşlarının düşmesi söz konusu değil.

Takımların kullanıma hazır para rezervine bakıldığında ManUtd'ın kasasında kullanıma hazır 150mio£ bulunurken, City'de Şeyh takviyesi gelmezse kullanıma hazır tutar 30mio£.

Son olarak borçlara bakarsak ManUtd, sürdülebilir borç kavramını en iyi açıklayan ekiplerden. Aşağıdaki tabloya baktığımızda ManCity'nin Şeyh'in güçlü finansal yapısından sonuna kadar yararlandığını görüyoruz. O kadar transfer yapmasına rağmen ManCity'nin 73mio£ borca sahip olması Şeyh'ten bağımsız açıklanabilecek bir durum değil.

Man Utd'ın 5 sene içinde vadesi gelecek borçları 20mio£. Kullanıma hazır praya baktığımızda United bu borcu kolayca çevirebilir. Keza City'de kullanımı hazır 30mio£'u ile 5 yıllık borcunu ödeyebilir. Man Utd'ın 459mio£ borcunun 440mio£'luk kısmını 5 yıl ve üzeri vadeye erteleyebilmesi de finansal açıdan bir başarıdır. Ayrıca ManUtd 80mio£ borç ödeyerek 540mio£ borcunu bu seviyeye getirdi.

Manchester'ın iki yakasında da işler yolunda gidiyor. ManUtd'ın güçlü finansal yapısı, ManCity'nin ektiğini biçmeye başlaması. Önümüzdeki günlerde içinde bulunduğumuz sezonun ilk finansları raporları gelecek. Bakalım değişim ne şekilde olacak? Sabrınıza teşekkürler.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

ne kadar güzel bir yazı olmuş:)

Adsız dedi ki...

tebrikler güzel tespitler :)