Galatasaray’da daha önce SPK tarafından reddedilen sermaye artımı için tekrar düğmeye basıldı. 2012/13 sezonuna ait mali tabloların KAP’a bildirilmesi sonrası ortaya çıkan tablo böyle bir sermaye artırımının habercisi gibiydi.
2012/13 mali tabloların ortaya koyduğu gerçek Galatasaray’ın sahaya yansıttığı performansın gerisinde. Sezonu şampiyon bitirmiş, Şampiyonlar Liginde çeyrek final oynamış bir takımın 99,87 milyon TL zarar etmesi geçmişten gelen bozuk yapılanmanın bir sonucu aslında.
Galatasaray 2012/13 sezonunda 322.700.149 TL gelir elde ederek bir önceki sezona göre gelirini %44 artırdı. Şampiyonlar Liginden gelen 57 milyon TL’nin gelir artışına katkısı %26 oldu. Eğer Türkiye’nin Şampiyonlar Ligi yayın havuzundan aldığı pay %50 oranında düşmeseydi bu artışın etkisi %40’ları zorlayacaktı.
Gelirlerin bir sonraki sezon ortalama 35-45 milyon TL daha artması söz konusu çünkü Dernekten satın alınan Loca ve VIP gelirleri önümüzdeki sezondan itibaren mali tablolarda görünmeye başlayacak.
Galatasaray’ın gelirlerinde Şampiyonlar Ligi gelirlerini kategori dışı bıraktığımızda en büyük artış %131 ile GS Store gelirlerinde gerçekleştir. 2011/12 sezonunda 29,6 milyon TL olan Lisanslı ürün satışları 2012/13 sezonunda 68,6 milyon TL’ye ulaştı. Karlılık anlamında kulüplere çok bir katkısı olmayan mağazacılık işinde GS Store 6,8 milyon TL kar ederek %9,7 karlılık sağladı.
Lisanslı ürünlerdeki karlılık futbol faaliyetlerine ise yansımadı. Futbol operasyonlarından kulüp 54,2 milyon TL zarar etti.
Futbol kulüplerinin genel olarak en büyük problemi kar. Özellikle başarı elde etmek için ciddi manada yatırım gerektiği göz önüne alınırsa kulüplerin kar etmeleri zor görünüyor. Sportif ve idari hedefleri aynı düzleme sokmak ve birine yaklaşırken diğerinden uzaklaşmamak oldukça önemli bir takım yönetsel beceriler gerektiriyor. Bu becerilerin finansal ayağında Galatasaray ne kadar başarılı olduğunu sermaye artırımından hiçbir ceza almadan sıyrılarak belli etti ancak manevrayı üst üste yapması zor görünüyor çünkü yeni sermaye artırımı ile pozitif olacak olan öz sermayenin aynı finansal sonuç trendinde devam etmesi halinde iki üç sezon içinde yeniden negatife dönebilecek potansiyele sahip.
Galatasaray’ın giderlerine baktığımızda yatırımcının Finansman giderlerinden gol yediğini görüyoruz. Hatırlanacağı üzere ilk sermaye artırımında şirket, dernekten stadı devralmış ve karşılığında borçlanmıştı. Devir alınan hak henüz şirkete bir kuruş bile gelir sağlamadan Galatasaray yatırımcısı Galatasaray Spor Kulübüne 23,5 milyon TL faiz ödemek durumunda kaldı.
Genel olarak giderlere baktığımızda en yüksek payın 195 milyon TL ile futbolcu ve teknik ekip ücretleri olduğunu görüyoruz. Ayrıca GS Store’da satılan ürünlerin maliyeti de 43,9 milyon TL’yi buluyor. Buna futbolcuların amortismanları da 39 milyon TL olarak eklenince sonucun eksiye gitmesi gayet normal bir hal alıyor.
Gelirlerini %44 artıran Galatasaray’ın futbolcu ve teknik ekibe ücret de %39 oranında artarak 141 Milyon TL’den 195,3 Milyon TL’ye ulaştı. Gider gelir dengesinde %61 oranı kabul edilebilir bir oran olarak, genel kabulmüş aralığın içinde yer alıyor. UEFA’da kulüplerin %70 oranını geçmemesini tavsiye ediyor.
Galatasaray’da borçların ise bir önceki seneye göre geçtiğimiz sezon %33 arttığı göze çarpıyor. Galatasaray’ın bankalara olan borcu 199 milyon TL’den 248,7 milyon TL’ye çıkarken artış %25 olurken Ticari borçlarda ki artış tutar olarak az olurken yüzdesel bazda daha fazla oldu. 59,6 milyon TL olan Ticari Borçlar geçtiğimiz sezon 95,2 milyon TL seviyesine çıktı. Bu borçlar içinde bonservis bedelli önemli bir yer tutuyor.
Borçların vade yapısına baktığımızda bir yıl içerisinde ödenmesi gereken tutar toplamda 235 milyon TL ve toplam borcun %68’ini oluşturuyor. Bir yıldan uzun vadeli borçların ise tutarı 109 milyon TL.
Tüm bu verilere baktığımızda bir futbol kulübünün iş anlamında çok da parlak bir fikir olmadığı çıkıyor ortaya. İki sezonda Galatasaray’ın ettiği zarar 135,6 milyon TL. Öz sermayesi ise sermaye artırımı olmasına karşın Mayıs ayı sonunda negatif 70,6 milyon TL.
Tüm bunların sonunda Galatasaray AŞ için sermaye artırımından başka çare kalmıyordu ki Galatasaray KAP’a gönderdiği açıklama ile sermayesini 13,94 milyon TL’den 55,76 milyon TL’ye yükselteceğinin bilgisini verdi.
Galatasaray daha önce de bunu denemiş, üstelik sağlanan paranın ilişkili tarafların borcunun kapatılmasında kullanılmayacağı beyanına karşılık SPK bu beyanı yeterli bulmamıştı ve gelecek parayı nerede kullanacağına ilişkin bir rapor hazırlamasını istemişti.
Bugün konuşan Galatasaray başkanı Ünal Aysal ''SPK’nın istediği şartları sağladık'' diye beyanat vererek sermaye artırımı konusundaki sorunların çözdüğü ve bir rapor hazırlayarak SPK’ya teslim ettiği varsayımı ortaya çıkıyor.
Peki, elinde 100 adet GSARAY hissesi olan bir yatırımcının payını korumak için cebinden çıkacak para ne kadar olacak?
Öncelikle bir hisse için kullanım bedeli 8 lira olacağı açıklandı bu da her 1 TL hisse için yatırımcı 8 TL ödeyecek demek. Galatasaray hissesinin 25 TL olduğunu var sayarsak elinde 100 adet hissesi olan bir yatırımcı hissesini korumak için 100 adet hisse x %300 x 8TL = 2.400 TL ödemek durumunda.
Bu işlem sonunda Galatasaray’ın kasasına 13.940.421adet hisse x 3 x 8TL = 334.570.104 TL para girmesi bekleniyor. Küçük yatırımcıdan gelecek olan para 150.422.718,75 TL iken derneğin ödeyeceğin para 184.147.386 TL ancak Galatasaray AŞ, dernekten nakit olarak daha önce Kulüp Sermaye Avansı adı altında 28.449.388 TL avans almış durumda. Dernek ödemesini bu tutarı düşerek yapacak ve ödeyeceği tutar 155.697.998 TL olacak eğer SPK onay verirse.
Daha sonra şirket bu paradan derneğe olan borcu öder mi, SPK buna izin verir mi bunu KAP’a bildirilecek Sermaye Artış Fonu Kullanım raporu belirleyecek.
Sonuç olarak sağlıksız bir şekilde büyüyor Galatasaray yeşil sahada elde ettiği başarıların maliyeti getirisinden daha fazla ve bu mali tablolara yansıyor.
Sermaye artışı sonrasında borçların büyük kısmının kapanacağı var sayımı ile finansman maliyeti yükü hafifleyecek olsa bile futbolcu ücretlerindeki artışa paralel bu sene gelirde bir artış olması çok olası görünmüyor. Yabancı paralardaki Mayıs sonundan bu güne yaşanan artışın Galatasaray’a maliyeti ise 32,4 milyon TL.Kulübün kasasına girmemiş bir gelir için ödenen 25 milyon TL faiz bile başlı başına sorgulanması gereken bir durum.
Sahadaki başarıların karşılığı her zaman finansal tablolara yansımıyor. Finansal olarak tüm kulüplerimizi zor günler beklese de devletin vatandaşına göstermediği müsamahayı kulüplere göstereceği kesin.
0 yorum:
Yorum Gönder