Bir element uydurduk ve şampiyonu artık play-off ile belirleyeceğiz. Bu sisteme ilk ve en geçerli itiraz çok matah bir sistem olsaydı en iyi 6 ligden birinde bir şekilde uygulanırdı. Avrupa Ligleri statülerini incelediğimizde ortaya çıkan sonuç play-off'un genelde Avrupa Kupalarına katılacak takımları belirlemek için kullanıldığı ve ligte hedefsiz takım sayısını azaltmak. Küme düşecek takımların belirlenmesinde ise Play-Out sistemi daha kabul edilebilir gibi duruyor.
Önde gelen liglerin statülerine bir göz atalım isterseniz;
İNGİLTEREİlk 3 Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılır. 4. takım Şampiyonlar Ligi’nde öneleme oynar. Lig 5. ile FA Cup ve Lig Kupası Şampiyonları Avrupa Ligi’ne gider. Son 3 takım küme düşer. Puan eşitliği halinde önce gol averajına bakılır.
EPL'de play-off ya da play-out oynamıyor. Yayıncı kuruluş bütün maçları yayınlamıyor, sadece hafta içi maçları gece oynanıyor. Bizde ise 9 maçın neredeyse 6-7 tanesi gece maçı. Neden acaba?
İSPANYA
İlk 3 Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılır. 4. takım Şampiyonlar Ligi’nde öneleme oynar. İspanya Kupası şampiyonu ile Lig 5. ve 6. Avrupa Ligi’ne gider. Son 3 takım küme düşer. Puan eşitliği halinde takımların aralarında yaptıkları maçlara bakılır.
La Liga'da da play-off Play-out gibi kavramlar yok. Liglerine heyecan katmayı düşünmeyen İspanya futbol yöneticilerine öğreteceğimiz çok şey var. Bu arada La Liga'da 1. hafta maçları oynanamadı, 2. hafta maçları da tehlikede. Sebep hakkını arayan futbolcular.
İTALYA
İlk 3 Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılır. 4. takım Şampiyonlar Ligi’nde öneleme oynar. İtalya Kupası şampiyonu ile Lig 5. ve 6. Avrupa Ligi’ne gider. Son 3 takım küme düşer. Puan eşitliği halinde takımların aralarında yaptıkları maçlara bakılır.
İtalya futbol konusunda bizim gibi kabız olmamış bağırsaklarını temizlemiş bir ülke. Ama onların yayıncı kuruluşu çok zarar etmedi sanırım ki lig olduğu gibi oynanadı. Kimse boncuk aramadı.
ALMANYA
İlk 2 Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılır. 3. takım Şampiyonlar Ligi’nde öneleme oynar. Lig 4. ve 5. ile Almanya Kupası şampiyonu Avrupa Ligi’ne gider. Son 2 takım küme düşer, 16. takım düşmemek için 2.ligin üçüncüsü ile play-out oynar. Puan eşitliği halinde önce gol averajına bakılır.
Almanya her sezon sürprizlere gebe bir lig. Bu ligin statüsü ile oynamak altın yumurtlayan tavuğu kesmek demek.
FRANSA
İlk 2 Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılır. 3. takım Şampiyonlar Ligi’nde öneleme oynar. Lig 4. ile Fransa Kupası ve Lig Kupası şampiyonları Avrupa Ligi’ne gider. Son 3 takım küme düşer. Puan eşitliği halinde önce gol averajına bakılır.
Fransızlar Lyon hegamonyasından önce 6 sezonda 6 farklı şampiyon gördü daha ne olsun.
YUNANİSTAN
1. olan takım Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılır. Şampiyonlar Ligi’nde öneleme oynayacak takımı belirlemek için ligi 2 ile 5. sıralar arasında bitiren 4 takım
playoff oynar. Playoff lig formatında oynanır ve takımlar birbirleriyle iki kez karşılaşır. Ancak bu ligin başlangıcında puanlar 0 (sıfır) değildir. Normal sezonda elde edilen puanlara göre daha çok puan toplayanlar avantajlı olur. Playoff’u 1. sırada bitiren tak
ım Şampiyonlar
Ligi önelemesine, 2. ve 3. sırada bitiren takımlar ise UEFA Avrupa Ligi’ne gider. Aynı zamanda Yunanistan Kupası şampiyonu da UEFA Avrupa Ligi’ne katılma hakkı elde eder. Son 3 takım küme düşer. Puan eşitliği halinde takımların aralarında yaptıkları maçlara bakılır.
Yunanistan da bizim gibi şike skandalı ile çalkalandı, önce düşürdü sonra (-) puan cezası verdi. En sonunda amatör lige düşürdü. En kötü karar kararsızlıktan iyi midir ki?
İSKOÇYA
33 maç sonunda ilk 6’ya giren takımlar ayrı, son 6’da yer alan takımlar ayrı iki lig oluşturur. Topladıkları puanlar aynen devam etmekle birlikte takımlar kendi gruplarındaki rakipleriyle 1’er kez daha karşılaşır. 38 maç sonunda ilk 6 takımın yer aldığı grupta 1. olan takım Şampiyonlar Ligi’ne giderken, 2. öneleme oynar. Lig 3., 4. ve İskoçya Kupası şampiyonu Avrupa Ligi’ne gider. Alt grupta sezonu son sırada tamamlayan takım küme düşer. Puan eşitliği halinde genel gol averajına bakılır.
Bu sistem de Celtic ya da Ranger'ın sürekli şampiyon olmasının önüne geçememiş.
BELÇİKA
Her takımın birbirleriyle 2’şer kez karşılaştığı 30 haftanın sonunda ilk 6 sırayı alan takımlar ayrı bir lig oluşturur. Bu ligde takımlar sezon boyunca toplanan puanın yarısıyla başlar ve ilk sırada bitiren takım şampiyon olur. Bu playoff ligini 1. ve 2. bitirenler Şampiyonlar Ligi önelemesine, 3. bitiren ise Avrupa Ligi’ne katılır. Normal sezonu 7 ile 14. sıralar arasında bitiren 8 takım 4’erli 2 gruptan başka bir playoff oluşturur. Her iki grupta 1. olanlar aralarında iki maç oynar. Kazanan takım yukarıdaki grubun 4.’yle eşleşir ve bunu kazanan da Avrupa Ligi’ne giden son takım olur. Normal sezonu son 2 sırada bitiren takımlar küme düşer. Puan eşitliği halinde önce galibiyet sayısına bakılır.
İşte bizim bire bir kopyaladığımız statü bu statü. Takım sayıları farklı sadece. Sonuçta bizde amaç derbi sayısını hatta daha açık söylemek gerekirse Fenerbahçe-Galatasaray maçlarının sayısını artırmak.
Tablo ortada. Şampiyonunu play-off ile belirleyen Belçika ligini örnek aldık ve Avrupa Şampiyonasına gitmek için en büyük rakibimiz de Belçika belki bu uygulama ile onları geçebiliriz. Dahice bir fikir.
0 yorum:
Yorum Gönder