Dünya Kupası belki de yapılan “hat-trick”lerin en fazla sansasyon yarattığı turnuva. 19. Dünya Kupasının başlamasına sayılı günler kala geride kalan 18 turnuvanın “hat-trick” raporunu çıkartacak olursak, aşağı yukarı oynanan 700 karşılaşmada 48 kez “hat-trick” yapıldı.
Bu 48 “hat-trick”ten ilki 1930 Dünya Kupasında yapıldı. 2006 yılına kadar bu unvan Arjantinli Stabile’deyken FIFA’nın 2006 yılında yaptığı açıklama ile 19 Temmuz 1930’da oynan Paraguay maçında 3 gol atan ABD’li Bert Patenaude bu unvanı 66 yıl sonra aldı.
Sándor Kocsis (1954); Just Fontaine (1958); Gerd Müller (1970); ve Gabriel Batistuta (1994 ve 1998) birden fazla “hat-trick” yapan oyuncular. Batistuta iki farklı Dünya Kupasında “hat-trick” yapan tek futbolcu.
Türk futbolseverlerin ağzına bir parmak bal çalıp sakatlanan Rus Oleg Salenko, İstanbulspor’a “Dünya Kupasındaki bir maçta en çok gol atan futbolcu” apoleti ile geldi. Rusya’nın Kamerun’u 6-1 yendiği 1994 Dünya Kupası maçında tam 5 atan Salenko’nun yaptığı “hat-trick”ten fazlasıydı.
İlk milli maçını bir Dünya Kupasında oynamak ve bu ilk maçta 3 gol atmak Dünya Kupası tarihinde sadece Arjantinli Stabile’ye nasip oldu 1930 Uruguay’da.
Oynadığınız takımın attığınız onca gole rağmen maçtan mağlup ayrılması kadar sarsıcı bir şey yoktur sanırım. Hem “hat-trick” yapacaksınız hem de yenileceksiniz. Sevinç ve üzüntü arasındaki ince çizgide cambazlık yapmak zorundasınız. Bu cambazlık mertebesine sadece 3 futbolcu çıkabildi. 1938 Dünya Kupasında Ernest Wilimowski, Polonya formasıyla Brezilya’ya 4 gol atmasına rağmen maç sonunda yenilen taraftaydı çünkü Brezilya’nın 6 golüne engel olamamışlardı.
İsviçreli Josef Hügi, 7-5 kaybettikleri Avusturya maçında 3 gol atarak “hat-trick” yaparken bu maç aynı zamanda, Türkiye’nin de katıldığı 1954 İsviçre’nin en gollü maçı olmuştu. 1986 Meksika Dünya Kupasında SSCB’nin turnuvaya 2. Turda veda ettiği Belçika maçında Igor Belanov 3 gol atarak kendi adına takımı için yapabileceği herşeyi yapmıştı. Ancak Dassayev’in performansı Belanov’a ayak uyduramayınca Avusturya, SSBC’yi 4-3 ile kıtalar arası yolculuğa erken çıkardı.
Bir futbol severi maç izlerken heyecanlandıracak pek çok şey içinden en kendinden geçireni goldür. Maç izlerken bir “hat-trick”ten daha heyecan verici olan 2 “hat-trick”tir. Bir maçta 2 farklı futbolcunun gol düellesuna girişip karşılıklı “hat-trick” yaptıkları maç sayısı 3. Bunlardan biri 1938 Dünya Kupasında Küba’yı 8-0 geçen İsveç’in 2 oyuncusundan geldi. Gustav Wetterström ve Tore Keller attıkları 3’er golle 8 golün 6’sına imza attılar. Aynı turnuvanın ilk tur maçlarında karşı karşıya gelen takımlardan Brezilya, Polonya’yı uzatmaların sonunda 6-5 geçmeyi başardı. Brezilya’nın 6 golünden 3 tanesini Leônidas kaydederken, Polonyalı Ernest Wilimowski takımının 5 golünden 3 tanesinin sahibiydi.
1954 Dünya Kupasının çeyrek finalinde Theodor Wagner ve Josef Hügi attıkları 3’er golle 7-5’lik maçın gol yükünü çektiler. Ev sahibi İsviçre’nin Avusturya’yı yendiği maç, aynı zamanda birden fazla “hat-trick” yapılan son karşılaşma oldu.
Her turnuvanın tartışmasız favorisi (!) İngiltere, kaybedenler kulübünün en kıdemli üyesidir. Dünya Kupasına başlarken tüm dünya İngiltere’nin kazanacağına inandırılır, elenir, yeniden favori olmak için bir sonraki Dünya Kupası beklenir. Bu 3’lü evrenin tek istisnası 1966 Dünya Kupasıydı. Geoff Hurst bu döngüyü Dünya Kupası finallerinde 18’, 101’ ve 120’. Dakikalarda attığı 3 gol ile kırdı. Batı Almanya karşısında kazanılan bu zafer “evine dönen futbolun” ilk ve tek zaferiydi. Bu gollerle Hurst, Dünya Kupası finallerinde “hat-trick” yapan ilk ve son oyuncu oldu.
1954 Dünya Kupası 8 kere ile en çok “hat-trick” yapılan turnuva oldu. Bu anlamda bir diğer “hat-trick” rekoru ise henüz dakikalar 24’ü gösterdiğinde Erich Probst'un attığı 3 golle Avusturya’yı Çekoslovakya 4-0 öne geçirerek turnuva tarihinin en erken “hat-trick” yapan oyuncusu oldu.
En hızlı “hat-trick” yapan oyuncu ise (69’, 72’, 76’) 7 dakikada attığı 3 golle Macar László Kiss oldu. El Salvador karşısında alınan 10-1 ‘lik galibiyetin yanında Kiss’in yaptığı “hat-trick” fazla sansasyon yaratmasada tarihe 7 dakikada “hat-trick” yapan oyuncu olarak geçmesini engellemedi. Ayrıca oyuna sonradan girip “hat-trick” yapan oyuncu ünvanı da László Kiss’e ait.
Teknolojinin gelişmesiyle futbol istatiklerinin daha detaylı ve doğru izlenmeye başlamasıyla alakalı mıdır bilinmez ancak, tamamı kafa ile atılan gollerden oluşan “hat-trick” sayısı sadece 2. 1990 Dünya Kupasında Tomáš Skuhravý ve 2002 Dünya Kupasında Miroslav Klose attıkları 3’er kafa golü ile futbol tarihinde yerlerini aldılar.
Pele’nin bir Dünya Yıldızı olacağını, “hat-trick” yapan en genç oyuncu olmadan, Halit Kıvanç usta keşfetmişti. 1958 Dünya Kupasında, 18 yaşına girmesine 121 gün kala Fransa karşısında attığı 3 gole Halit Kıvanç da en az Pele kadar sevinmiştir sanırım.
Dünya Kupalarında “hat-trick” yapan en yaşlı futbolcu ise 34 yaşına 206 gün kala Küba’ya attığı 3 golle İsveçli Tore Keller’dir.
Dünya Kupaları tarihinin son “hat-trick” yapan oyuncusu Portekizli Pauleta oldu.
Tüm bu gollerin, karnavalın, sevinçlerin içinde belki de hatırlanması gereken ilk kişiyi sona bıraktım; Burhan Sargın. 1958’de Kore’ye attığı 3 golle milli takımımızın ilk ve tek “hat-trick” yapan oyuncusu. Darısı 2014’te diğer futbolcularımızın başına.
3 yorum:
Muazzam bir yazı olmuş, dilin yine her zamanki gibi akıcı ve kendine çeker nitelikte. Elelrine sağlık Akbaş.
@ Cenky : Teşekkür ederim güzel sözlerin için görüşürüz...
1958 değil, 54 olacak burhan sargı'nın hat-trick i
Yorum Gönder