İtalyan futbolunun sıkıcılığı ona mal edilmiştir hep. Yarıda bırakılan maçların müsebbibi O'dur herkesin gözünde. Ama o kariyeri boyunca 16 kupa kaldırmış bir teknik adam, o Helenio Herrera.
Arjantin'de doğan, İtalya'da ölen bir Fransız. Küçük yaşta Arjantin'den Fas'a ordan ise Fransa'ya göç eden bir ailenin çocuğu Herrera. Futbola 1931 yılında başlayan, 15 senede 9 takım değiştiren ve sıradan bir futbolculuk kariyeri olan Herrea, teknik adamlığa, futbolu bıraktığı kulüp olan Puteaux'ta başladı. Ardından Stade Français'i çalıştıran Herrera 1948'te İspanya'ya ayak basıyor ve Real Valadollid ile sözleşme imzalıyordu. Burada geçen bir sezonun ardından başkentin yolunu tutan Herrera, Atletico Madrid'in başına geçti. İlk sezonu boş geçen Herrera, sonraki 2 sene ardarda şampiyonluğa ulaştı ve kariyerindeki ilk şampiyonlukları burda kazandı.
Daha sonra Malaga, Deportivo, Sevilla ve Belenenses'i çalıştıran Herrera, 1958'te Barcelona'nın başına geçti. Burada geçirdiği 2 sezondan 2 İspanya Ligi Şampiyonluğu, 2 İspanya Kupası ve o zamanki adıyla 2 Fuar Şehirleri Kupası kazandı. Barcelona böyle başarılar kazandıran hocasını yıldız futbolcusu Ladislao Kubala'ya tercih etti.
Barcelona'daki başarıları sonrasında 1955'te İnter'i satın alan Angelo Moratti'nin 8. teknik direktörü olarak 1960'ta İnter'in başına geçti. İnter'de 3 İtalya Ligi Şampiyonluğu, 2 Avrupa Süper Kupası, 2 Şampiyon Kulüpler Kupası ve 1 İtalya kupası kazandı.
2 Şampiyon Kulüpler Kupası ardından kendisine yöneltilen "İtalya'nın en popüler insanları sıralamasında kendinizi kaçıncı sırada görüyorsunuz?" sorusuna "Sohpia Loren'in ardından 2. olarak görüyorum çünkü onun vücudu benimkinden güzel." cevabını vermiştir.
Herrera kendi kazandıklarının yanında İtalyan futboluna, dolayısıyla dünya futboluna da pek çok şey kazandırdı.
Lakaplar herkese kolay kolay verilmez Avrupa'da, bizdeki gibi çok fazla "İmparator" ya da "Kral" yoktur. Herrera'ya verilen isim ise "il Mago"'ydu, yani sihirbaz.
"Catenaccio" onun futbol dünyasına armağınıdır. İtalyanca anlamı "asma kilit", en basit anlatımıyla 5-3-2 dizilişi diyebiliriz bu oyun tarzına. Katı bir defans ve fırsatı yakaladığında yapılan hızlı ataklar. Bu günlerde varlığını yitirmiş bir liberonun önünde 2 stoper ve katı bir adam markajı. Her ne kadar bu futbol tarzı herkese itici gelsede İtalya'nın sürekli Dünya Kupası başarıları ve Yunanistan'ın Avrupa Şampiyonluğu bu futbol tarzının işe yaradığını gösteriyor.
Herrera'ya göre "catenaccio"nun sıkıcı gelmesinin sebebi onu uygulayanların defans oyuncularını hiç ileri yollamayarak kötü bir Herrera taklidi olmalarından kaynaklanıyor.
Herrera'nın dünya futboluna tek kazandırdığı şey "Catenaccio" değil, şimdilerde tüm dünyada uygulanan maç öncesi kamp olayını İtalya'da uygulayan ilk teknik adam. Katı disiplini bazen insanı yönlerinin sorgulanmasına yol açmıştır. AS Roma'yı çalıştırırken doktorların kalp rahatsızlığı olduğunu bildirdiği Taccola'yı maçı izlemesi için Cagliari'ye götürmüş ama maçtan bir gün önce sabahki antremana çıkarmıştı. Taccola maçı izledikten sonra ateşlenmiş ve bir süre sonrada ölmüştü.
Fransa, İspanya ve İtalya milli takımlarını da çalıştıran Herrera bu konuda bir rekora sahip, 3 farklı milli takım çalıştıran pek çok teknik adam var ama Fifa Sıralamasında ilk 10'a giren 3 milli takımı çalıştıran tek teknik direktör.
1910'da Arjantin'de doğup, 1997'de İtalya'da öldü Herrera. Onlarca kupaya rağmen tartışıldı, tenkit edildi ve asla "Ben ders almam, ders veririm" demedi.
0 yorum:
Yorum Gönder